Polifest, cel mai mare târg educaţional pentru studenţii de la Politehnică (Video)
1.000 euro fără niciun an de experienţă reprezintă una dintre ofertele pe care tinerii le pot alege chiar din primul an de facultate. Ingineria este meseria viitorului, iar cererea din piaţă este uriaşă, spun experţii.
De Redactia Observator la 12.04.2019, 11:011.000 euro fără niciun an de experienţă reprezintă una dintre ofertele pe care tinerii le pot alege chiar din primul an de facultate. Ingineria este meseria viitorului, iar cererea din piaţă este uriaşă, spun experţii. Aşa că angajatorii sunt dispuşi să plătească sume serioase ca să îi ţină pe studenţi în ţară.
Realitatea virtuală e cea care l-a atras pe Andrei. Este student la facultatea de transporturi şi, după ce s-a plimbat printre standurile de la Polifest, în câteva minute a găsit şi jobul ideal.
Andrei: Este o firma canadiana care se ocupa cu un fel de call center. Asta am gasit la un salariu bun. Aproape o mie de euro pe luna, cu program de 8 ore si vinerea program scurt.
Practic, tot ce-şi poate dori un tânăr fără pic de experienţă în domeniu.
Bianca: E foarte avantajos sa fii la poltiehnica pentru ca vin foarte multe firme si iti gasesti foarte usor un job. Banii sunt foarte importanti, e un domeniu greu.
Profesorii lor, însă, îi avertizează să nu fie prinşi de mirajul financiar prea repede.
Ecaterina Andronescu, Ministrul Educaţiei: Asta este drama noastră, că se angajează foarte repede si scoala trece in plan secund. Îi indemn daca se angajeaza sa nu o faca cu norma intreaga, sa o faca part-time.
Salariile politehniştilor încep în Capitală de la o mie de lei, dacă vorbim despre internshipuri şi depăşesc zece mii dacă vorbim despre joburile pe care le obţin absolvenţii după patru ani de studii.
Andra Osiceanu, reprezentantul unei firme de inginerie: Le dam joburi full time, dar programul este flexibil daca isi doresc sa ajunga si la cursuri. În zona de a pastra legatura cu clientul nostru, de a le oferi informatii, pot sa le ofere pe mail, deci e de back office.
Angajatorii speră să îi facă pe tineri să nu mai părăsească ţara. Pentru că cererea din piaţă este uriaşă dacă vorbim despre ingineri.
Ingineria ia avânt şi în rândul sexului feminin. Anul trecut, procentul fetelor studente la Politehnică a ajuns la 48%, cel mai mare dintre facultăţile tehnice din întreaga Europă.