Şcoala în haos, reguli schimbate peste noapte. Ministrul a revenit spunând că se mai gândește
Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, structura anului şcolar se schimbă chiar în timpul anului şcolar. De pe o zi pe alta, regulile au fost modificate, sub presiunea numărului mare de cazuri de coronavirus. Iar după ce a aruncat în public ideea vacanţei de o lună, ministrul revine la 24 de ore distanţă să anunţe că de fapt se mai gândeşte. A chemat părinţii şi elevii la Minister pentru consultări mâine dimineaţă.
De Redactia Observator la 24.03.2021, 20:42- Structura anului şcolar, schimbată chiar în timpul anului
Cel puţin trei modificări importante dau peste cap un an şcolar şi aşa haotic. Prima: vacanţă de o lună în mijlocul anului.
Sorin Câmpeanu- ministrul Educaţiei: Perioada lunii aprilie, care este cea mai critică din perspectivă epidemiologică va beneficia de o scădere a mobilităţii prin acordarea acestei vacanţe în sistemul preuniversitare.
Klaus Iohannis - preşedintele României: Cred că propunerea făcuta de ministrul Educaţiei este un acceptabilă, să se contopească cele două vacanţe.
Reguli schimbate peste noapte
Dacă oficialilor li se pare că totul e bine şi frumos, părinţii se revoltă.
Gheorghe Rădulescu - profesor: Oricum au pierdut un an. Vor pleca la şcoală şi nu ştiu să scrie. Suntem neputincioşi. Nu ţine de noi. Suntem prea mici.
Părinţi: Gândiţi-vă la clasa a opta, la liceu. Sunt tufe de Veneţia, nu ştiu nimic. Copiii oricum suferă. Dau orice fără să se gândească la soluţii. Bineînţeles că nu îmi convine deloc şi mă afectează, şi copiii s-au obişnuit la şcoală, le place foarte mult şi nu-şi doreşte online. Nu e ok, dar sper să se reglementeze şi să mergem la normal.
Haosul a aprins şi internetul. De la oameni simpli, până la vedete, toţi sunt revoltaţi. Călin Goia, solistul formaţiei Voltaj, are trei copii care au trecut în ultimul an prin schimbările cauzate de pandemie.
Călin Goia - solist formaţie Voltaj: Eu cred că generaţia asta este exact ca generaţia care a facut şcoala pe timp de război. Cred că şi profesorii au fost luaţi prin surprindere şi nu au cea mai bună metodă de predare.
Preşedintele înţelege. Şi cam atât.
Klaus Iohannis - preşedintele României: Este complicat pentru părinţii care iarăşi vor avea copii acasă însă niciun sacrificiu nu este prea mare pentru copiii noştri.
Pentru clasele terminale, vacanţa de o lună vine ca nuca-n perete, în condiţiile în care se bazau pe şcoala offline ca să recupereze materia pentru examene.
Gheorghe Rădulescu - profesor: Elevii întrerup această perioadă când sunt pe curba de pregătire. Practic, ei când vin pe patru mai trebuie să reia cu profesorii din nou tematicile respective.
Şi cum o problemă nu vine niciodată singură, dacă vacanţa de primăvară e prelungită, cea de vară va fi scurtată. Semestrul al doilea se va încheia pe 2 iulie, în loc de 18 iunie. Data Bacalaureatului rămâne neschimbată, în timp ce Evaluarea Naţională va fi decalată. Se mută în iulie, odată cu înscrierile la liceu.
Ministrul nu vede vreo problemă.
Sorin Cimpeanu - ministrul Educaţiei: Singura diferenţă va fi că vom echivala ca şi anul trecut competenţele, cu excepţia celor din promoţiile anterioare care vor susţine competenţele digitale.
Păstrarea datelor pentru evaluările la clasa a patra şi a şasea. Evaluările la clasa a doua urmând a fi programate în cursul lunii mai.
Ce nu vede ministrul, văd profesorii.
Gheorghe Rădulescu - profesor: Condiţiile de caniculă afectează grav România. Abia fac faţă cei de a 12 a. Prin această prelungire neanunţată din timp creeză un stres în plus copiilor, părinţilor şi profesorilor.
A treia propunere e ca grădiniţele şi şcolile să treacă în online <scris pe ecran: Şcoală online doar în carantină, doar dacă localităţile în care învaţă elevii intră în carantină, indiferent dacă rata de infectare trece de 6 la mia de locuitori.
Iar după ce internetul a luat foc, la 24 de ore distanţă, ministrul Educaţiei anunţă la loc comanda. Şi spune că încă aşteaptă propuneri, care vor fi discutate mâine în Comisia de Dialog. Abia apoi ar urma să se ia o decizie clară.
Citește și: