Antena Meniu Search
x

Consiliul elevilor, despre decizia lui Cîmpeanu de a ține școlile deschise după pragul de 6 / 1000: "Denotă iresponsabilitate"

Consiliul Național al Elevilor nu este de acord cu continuarea orelor în format fizic atunci când rata de incidență depășește șase la mia de locuitori, o decizie anunțată astăzi de către ministrul Educației. "Şcolile trebuie să se închidă ultimele dacă e nevoie. Depăşirea pragului de șase la mie nu generează intrarea în online a şcolilor", declara Sorin Cîmpeanu.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 23.03.2021, 18:44

Sorin Cîmpeanu
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației și Cercetării - Mediafax Foto / Eduard Vinatoru via Hepta
  • "Mai mult, decalarea Evaluării Naționale nu face altceva decât să creeze confuzie și o senzație de impredictibilitate în rândul elevilor de clasa a VIII-a", au mai fost de părere reprezentanții elevilor

Redăm în continuare reacția Consiliului Național al Elevilor, după declarațiile ministrului Sorin Cîmpeanu:

În cursul zilei de astăzi, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat faptul că unitățile de învățământ vor rămâne deschise și după depășirea ratei incidenței de 6/mia de locuitori, iar vacanța de Paște va fi prelungită, urmând ca Evaluarea Națională să fie amânată, în speranța că în luna mai rata incidenței va scădea îndeajuns de mult încât să permită întoarcerea la școală în siguranță a elevilor.

Consiliul Național al Elevilor dezaprobă propunerea Ministerului Educației și lipsa acută de consultare în luarea acestei decizii. Considerăm că menținerea școlilor deschise în format fizic atunci când rata incidenței depășește 6/mia de locuitori, denotă iresponsabilitate, având în vedere faptul că unitățile de învățământ nu au resursa umană necesară pentru administrarea regulată a testelor rapide antigen în rândul elevilor, pentru a garanta siguranța acestora (de la începerea cursurilor au fost administrate doar 19.000 de teste, din 1.850.000 disponibile în școli). Solicităm ca, odată cu atingerea ratei de infectare 6/1000 locuitori, unitățile de învățământ să facă tranziția către cursurile online, până la scăderea ratei de infectare, indiferent dacă localitatea se află sau nu în mod formal în carantină. Excepție pot face simulările pentru examenele naționale, care se vor derula săptămâna viitoare pentru elevii claselor a VIII-a.

În plus, considerăm că decalarea Evaluării Naționale și creșterea duratei vacanței de Paște la aproape o lună, va conduce la apariția unei rupturi în procesul educațional și în ritmul de învățare al fiecărui elev, fapt ce va avea consecințe dezastruoase asupra rezultatelor de la examenele naționale. Este absurd să considerăm că factorii care conduc la necesitatea suspendării cursurilor (creșterea numărului de cazuri, nerespectarea măsurilor de protecție de către elevi și profesori, netestarea elevilor etc.) vor dispărea în decursul unei singure luni. Astfel, „tactica amânării” nu face altceva decât să tergiverseze în mod inutil inevitabilul.

Având în vedere toate acestea, solicităm Ministerului Educației să ia, în mod transparent și alături de actorii din sistemul educațional, măsurile care se impun pentru a garanta bunul mers al procesului educațional din întreaga țară.

„În contextul în care din ce în ce mai multe localități depășesc rata de infectare de 6/mia de locuitori, e timpul ca Ministerul Educației să respecte scenariile aprobate la nivel național și să procedeze la suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ din aceste UAT-uri, până la scăderea ratei de infectare sub 6/mia de locuitori. Este iresponsabil ca Ministerul Educației să ignore situația epidemiologică și să nu acționeze cu celeritate atunci când numărul de cazuri crește semnificativ. Mai mult, decalarea Evaluării Naționale nu face altceva decât să creeze confuzie și o senzație de impredictibilitate în rândul elevilor de clasa a VIII-a, amplificată de lipsa testelor de antrenament”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Cîmpeanu: "Şcolile trebuie să se închidă ultimele dacă e nevoie"

Ministrul a spus că "suntem într-o situaţie în care e nevoie de decizii care să producă cât mai puţine perturbări".

"Şcolile trebuie să se închidă ultimele dacă e nevoie. Nu considerăm îndreptăţită închiderea şcolilor şi lăsarea deschisă a altor locaţii", a mai declarat Sorin Cîmpeanu, precizând că a semnat ordinul care prevede intrarea în online a unităţilor de învăţământ doar la intrarea în carantină a localităţilor. Ministrul a precizat, răspunzând unor întrebări, că decizia nu este luată pentru Bucureşti.

"Se ia la nivel naţional pentru orice localitate. Depăşirea pragului de 6 la mie nu generează intrarea în online a şcolilor", a mai declarat ministrul.

Se modifică structura anului școlar. Evaluarea Națională se amână pentru 5-8 iulie

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat modificări la structura anului școlar, din cauza situației epidemiologice. Astfel, Evaluarea Națională se amână pentru 5-8 iulie, iar admiterea la liceu se va face după data de 8 iulie.

"Am propus modificări în structura anului şcolar. Propunând o vacanţă de primavără din 2 aprilie – 4 mai va cuprinde perioada sărbătorilor pascale catolice şi ortodoxe. Vacanţa de primăvara prelungită cu trei săptămâni, începând cu 2 aprilie până pe 4 mai. Astfel, perioada lunii aprilie, care este cea mai critică din perspectivă epidemiologică va beneficia de o scădere a mobilităţii", a declarat Sorin Cîmpeanu, într-o conferință de presă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Educatie » Consiliul elevilor, despre decizia lui Cîmpeanu de a ține școlile deschise după pragul de 6 / 1000: "Denotă iresponsabilitate"