Concurenţă mare pe un loc la şcolile de meserii din judeţul Botoşani
Este bătaie pe locurile din şcolile cu tradiţie, în care învaţă o meserie. Într-o comună din Botoşani vin tineri din toată zona. Conducerea spune că este nevoită să organizeze concursuri, pentru a-i alege pe cei mai buni.
De Redactia Observator la 30.01.2019, 22:18Este bătaie pe locurile din şcolile cu tradiţie, în care învaţă o meserie. Într-o comună din Botoşani vin tineri din toată zona. Conducerea spune că este nevoită să organizeze concursuri, pentru a-i alege pe cei mai buni.
Nu suntem pe un şantier, ci într-o sală de clasă, unde elevii sunt la cursul de sudură. Este criză de muncitori în acest domeniu, iar cei calificaţi sunt atraşi cu salarii de 1.000 de euro în ţară sau de 3.000 de euro în străinătate. Nici munca la câmp nu-i mai sperie pe aceşti tineri. Vor să devină fermieri, cu acte.
Bogdan Ivaşcu visează să facă bani din agricultură şi, până atunci, a venit la şcoală să înveţe cum să repare tractoare.
Bogdan Ivaşcu, elev: Este o meserie foarte frumoasă, bănoasă şi căutată. Sunt foarte multe tractoare, mecanici nu sunt.
Stau pe tractor şi 12 ore, pentru un salariu între 2.000 şi 3.000 de lei. În străinătate, venitul ajunge şi la 1.600 de euro.
Mulţi dintre tinerii care studiază acum în liceul de meserii din Șendriceni, Botoşani, au părinţi în străinătate care lucrează în agricultură. Şi se gândesc să plece şi ei.
Se pregătesc aici pentru tot felul de meserii. Mulţi fac sacrificii să ajungă la cursuri. Rebeca Gelan, olimpică la turism şi alimentaţie, străbate zilnic 16 kilometri.
Rebeca, elevă olimpică: Vreau să fiu stewardesă, un fel de, cum se mai spune, ospătăriţă la bord. Iar dacă nu voi reuşi cu asta, dar voi reuşi, o să fiu ospătăriţă probabil într-un restaurant de lux.
În timpul şcolii, elevii fac practică în restaurante, ateliere auto şi în ferme din judeţul Botoşani. Chiar şi liceul are propria fermă.
Dumitru Dohotariu, directorul liceului „Alexandru Vlahuţă": Acum doi ani de zile, cu banii pe care i-am obţinut, am luat un automobil pentru şcoala de şoferi, anul trecut am investit în şcoală.
La sfârşitul anului trecut, în România, erau disponibile peste 20.000 de locuri de muncă, cele mai multe de muncitori necalificaţi, lăcătuş mecanic, lucrător comercial sau agent de securitate. Ducem lipsă şi de electricieni, sudori şi mecanici.