Antena LIVE

Curs valutar

Şcolile unde procentul de vaccinare e de 100%. Sorin Cîmpeanu, despre trecerea la cursuri online: "Plătim cu toţii un preţ"

Ministrul Educaţiei a declarat că Omicron afectează atât persoanele vaccinate cât şi pe cele nevaccinate, astfel că Ministerul Sănătăţii a fost cel care a propus ca şcolile să îşi suspende activitatea fizică în funcţie de gradul de ocupare a paturilor din secţiile COVID din spitale. Sorin Cîmpeanu a precizat că vaccinarea împotriva COVID-19 trebuie să fie un gest voluntar, dar că personal susţine imunizarea. Ministrul a adăugat că sunt 2.838 de şcoli în România unde procentul de vaccinare este de 100%.

De la 16.01.2022, 12:06
WhatsApp
Observator / Hepta

Întrebat dacă nu i se pare cinică ideea ca şcolile să funcţioneze fizic sau online în funcţie de gradul de ocupare al paturilor din spitale, în contextul pandemiei de COVID-19, Sorin Cîmpeanu a declarat că, dintr-o perspectivă, acest lucru poate fi privit cu cinism. ”Este greu de răspuns. Poate, dintr-o anumită perspectivă. Dintr-o singură perspectivă poate fi privit şi aşa cum spuneţi dumneavoastră, însă atâta vreme cât noua variantă a virusului SARS-CoV-2, Omicron, afectează foarte mult şi persoanele vaccinate şi persoanele nevaccinate, atâta vreme cât vaccinarea pe care am susţinut-o şi o susţin şi în continuare nu mai protejează, nu mai poate fi o parte a soluţiei. Atâta vreme cât vedem bine, din fericire, efectele acestui Omicron sunt cu 70-80 la sută mai puţin grave, mai ales dacă eşti vaccinat, ai o protecţie suplimentară. Dacă nu ai comorbidităţi, cred că deja poţi să stai mai liniştit. Este vorba de gestiune a riscului, este vorba de a evita acele cazuri grave, pentru că se vede că nu putem să evităm multiplicarea acestui virus, dar trebuie să evităm agravarea din perspectivă medicală”, a declarat Sorin Cîmpeanu. 

Închiderea şcolilor. Sorin Cîmpeanu: Propunerea a venit de la Ministerul Sănătăţii

Ministrul Educaţiei a explicat că propunerea a venit de la Ministerul Sănătăţii. ”Atunci când atingi un grad de ocupare de 75 la sută din numărul total de paturi destinate pacienţilor cu COVID într-un judeţ, înseamnă că în acel judeţ ai o problemă cu presiunea pe spitale şi scade şansa de a mai trata cazurile care ar putea deveni grave. În această situaţie, Ministerul Sănătăţii a făcut această propunere, am discutat-o în detaliu şi am înţeles că într-o astfel de situaţie trebuie să plătim cu toţii un preţ”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, potrivit news.ro

Întrebat cum i se pare ideea ca părinţii să decidă dacă orele elevilor vor fi online sau cu prezenţă fizică, Sorin Cîmpeanu a precizat: ”Este o inepţie. În şcoală, profesorul este cel care trebuie să hotărască. Oricât de mult s-ar schimba societatea, profesii precum cea de dascăl sau de medic nu vor dispărea”.  

Pe acelaşi subiect

Ministrul Educaţiei, despre vaccinarea profesorilor împotriva COVID-19

Întrebat duminică, la Prima TV, dacă susţine vaccinarea obligatorie a profesorilor, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat că acesta trebuie să fie un gest voluntar al fiecărui dascăl. ”Nu am susţinut niciodată vaccinarea obligatorie. Vaccinarea trebuie să fie un gest voluntar. Vaccinarea este pe de-o parte o problemă de sănătate individuală, pe de altă parte este o problemă de sănătate publică. Am susţinut tot timpul importanţa şi necesitatea vaccinării, în contextul mai ales dat de primele variante ale acestui virus, SARS-CoV-2. De altfel, am susţinut introducerea ratei de vaccinare în rândul personalului din învăţământ drept criteriu pentru funcţionarea şcolilor. În data de 5 noiembrie am introdus acest lucru. Astăzi am renunţat din motive pe care le-am explicat, vaccinarea nu  te mai ajută atât de mult în cazul variantei Omicron, nu mai poate opri răspândirea acestei noi variante a virusului. Deci am pledat şi o să pledez pentru necesitatea şi importanta vaccinării”, a declarat Sorin Cîmpeanu. 

Ministrul a subliniat că vaccinarea trebuie să rămână o decizie individuală, la fel ca testarea. ”Trebuie să ne adaptăm din mers. Asta, sigur, afectează predictibilitatea în sistemul de învăţământ. Vaccinarea trebuie să rămână o decizie individuală, luată cu responsabilitate, la fel şi testarea”, a afirmat Cîmpeanu. 

Şcoli unde procentul de vaccinare anti-COVID e de 100%

Ministrul a mai declarat că, în 2.838 de şcoli, procentul de vaccinare împotriva COVID-19 este de sută la sută în rândul personalului. ”Nu există şcoli în care nu s-a vaccinat niciun profesor. Există 2.838 de şcoli în care procentul de vaccinare al personalului din învăţământ, nu numai al cadrelor didactice este de sută la sută. În 14.000 de şcoli şi grădiniţe procentul de vaccinare este de peste 60 la sută. La nivelul întregului sistem de învăţământ, rata de vaccinare este mult peste 70 la sută, chiar se aproape de 80 la sută, iar şcolile cu cea mai slabă rată de vaccinare sunt pe undeva la 20-25 la sută. Un lucru de neînţeles pentru mine”, a declarat Cîmpeanu. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

sorin cimpeanu scoala scoala online elevi covid coronavirus
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025