Antena LIVE

Şcolile unde procentul de vaccinare e de 100%. Sorin Cîmpeanu, despre trecerea la cursuri online: "Plătim cu toţii un preţ"

Ministrul Educaţiei a declarat că Omicron afectează atât persoanele vaccinate cât şi pe cele nevaccinate, astfel că Ministerul Sănătăţii a fost cel care a propus ca şcolile să îşi suspende activitatea fizică în funcţie de gradul de ocupare a paturilor din secţiile COVID din spitale. Sorin Cîmpeanu a precizat că vaccinarea împotriva COVID-19 trebuie să fie un gest voluntar, dar că personal susţine imunizarea. Ministrul a adăugat că sunt 2.838 de şcoli în România unde procentul de vaccinare este de 100%.

De la 16.01.2022, 12:06
Observator / Hepta

Întrebat dacă nu i se pare cinică ideea ca şcolile să funcţioneze fizic sau online în funcţie de gradul de ocupare al paturilor din spitale, în contextul pandemiei de COVID-19, Sorin Cîmpeanu a declarat că, dintr-o perspectivă, acest lucru poate fi privit cu cinism. ”Este greu de răspuns. Poate, dintr-o anumită perspectivă. Dintr-o singură perspectivă poate fi privit şi aşa cum spuneţi dumneavoastră, însă atâta vreme cât noua variantă a virusului SARS-CoV-2, Omicron, afectează foarte mult şi persoanele vaccinate şi persoanele nevaccinate, atâta vreme cât vaccinarea pe care am susţinut-o şi o susţin şi în continuare nu mai protejează, nu mai poate fi o parte a soluţiei. Atâta vreme cât vedem bine, din fericire, efectele acestui Omicron sunt cu 70-80 la sută mai puţin grave, mai ales dacă eşti vaccinat, ai o protecţie suplimentară. Dacă nu ai comorbidităţi, cred că deja poţi să stai mai liniştit. Este vorba de gestiune a riscului, este vorba de a evita acele cazuri grave, pentru că se vede că nu putem să evităm multiplicarea acestui virus, dar trebuie să evităm agravarea din perspectivă medicală”, a declarat Sorin Cîmpeanu. 

Închiderea şcolilor. Sorin Cîmpeanu: Propunerea a venit de la Ministerul Sănătăţii

Ministrul Educaţiei a explicat că propunerea a venit de la Ministerul Sănătăţii. ”Atunci când atingi un grad de ocupare de 75 la sută din numărul total de paturi destinate pacienţilor cu COVID într-un judeţ, înseamnă că în acel judeţ ai o problemă cu presiunea pe spitale şi scade şansa de a mai trata cazurile care ar putea deveni grave. În această situaţie, Ministerul Sănătăţii a făcut această propunere, am discutat-o în detaliu şi am înţeles că într-o astfel de situaţie trebuie să plătim cu toţii un preţ”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, potrivit news.ro

Întrebat cum i se pare ideea ca părinţii să decidă dacă orele elevilor vor fi online sau cu prezenţă fizică, Sorin Cîmpeanu a precizat: ”Este o inepţie. În şcoală, profesorul este cel care trebuie să hotărască. Oricât de mult s-ar schimba societatea, profesii precum cea de dascăl sau de medic nu vor dispărea”.  

Pe acelaşi subiect

Ministrul Educaţiei, despre vaccinarea profesorilor împotriva COVID-19

Întrebat duminică, la Prima TV, dacă susţine vaccinarea obligatorie a profesorilor, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat că acesta trebuie să fie un gest voluntar al fiecărui dascăl. ”Nu am susţinut niciodată vaccinarea obligatorie. Vaccinarea trebuie să fie un gest voluntar. Vaccinarea este pe de-o parte o problemă de sănătate individuală, pe de altă parte este o problemă de sănătate publică. Am susţinut tot timpul importanţa şi necesitatea vaccinării, în contextul mai ales dat de primele variante ale acestui virus, SARS-CoV-2. De altfel, am susţinut introducerea ratei de vaccinare în rândul personalului din învăţământ drept criteriu pentru funcţionarea şcolilor. În data de 5 noiembrie am introdus acest lucru. Astăzi am renunţat din motive pe care le-am explicat, vaccinarea nu  te mai ajută atât de mult în cazul variantei Omicron, nu mai poate opri răspândirea acestei noi variante a virusului. Deci am pledat şi o să pledez pentru necesitatea şi importanta vaccinării”, a declarat Sorin Cîmpeanu. 

Ministrul a subliniat că vaccinarea trebuie să rămână o decizie individuală, la fel ca testarea. ”Trebuie să ne adaptăm din mers. Asta, sigur, afectează predictibilitatea în sistemul de învăţământ. Vaccinarea trebuie să rămână o decizie individuală, luată cu responsabilitate, la fel şi testarea”, a afirmat Cîmpeanu. 

Şcoli unde procentul de vaccinare anti-COVID e de 100%

Ministrul a mai declarat că, în 2.838 de şcoli, procentul de vaccinare împotriva COVID-19 este de sută la sută în rândul personalului. ”Nu există şcoli în care nu s-a vaccinat niciun profesor. Există 2.838 de şcoli în care procentul de vaccinare al personalului din învăţământ, nu numai al cadrelor didactice este de sută la sută. În 14.000 de şcoli şi grădiniţe procentul de vaccinare este de peste 60 la sută. La nivelul întregului sistem de învăţământ, rata de vaccinare este mult peste 70 la sută, chiar se aproape de 80 la sută, iar şcolile cu cea mai slabă rată de vaccinare sunt pe undeva la 20-25 la sută. Un lucru de neînţeles pentru mine”, a declarat Cîmpeanu. 

Ți-a plăcut acest articol?

sorin cimpeanu scoala scoala online elevi covid coronavirus
Întrebarea zilei
Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Emailul pe care trebuie să îl ștergi neapărat dacă l-ai primit. Utilizatorii...
Fanatik.ro
Publicat 07.05.2024
Băutura care are un gust mai bun decât cafeaua. Te trezește instant, dar are la...
Fanatik.ro
Publicat 07.05.2024
Războiul viitorului: U.S. Air Force își construiește o flotă de peste 1.000...
spotmedia.ro
Publicat 07.05.2024
Ce BILEȚEL a lăsat un maturător din Vaslui, în parbrizul mașinii, unui șofer...
Gandul
Publicat 06.05.2024
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
Adevărul
Publicat 07.05.2024
Eliminare dureroasă pentru echipa galbenă! Chef Sautner a pierdut un concurent...
A1
Publicat 07.05.2024
Horoscopul zilei de 8 mai 2024. Gemenii descoperă dragostea adevărată. Află ce...
CaTine
Publicat 07.05.2024
Când poți spăla haine după Sărbătorile Pascale. În Săptămâna Luminată...
spynews.ro
Publicat 07.05.2024
„A venit iepurașul!” » Arpad Paszkany, cadou de peste 100.000 de euro pentru...
GSP
Publicat 05.05.2024
Descoperire uimitoare la bordul unei epave vechi de 1.700 de ani. „O delicatesă...
Click.ro
Publicat 07.05.2024
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
Useit
Publicat 07.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Cum atragi banii în viața ta. Cât ești de norocos în funcție de data nașterii
Redacţia.ro
Publicat 07.05.2024
Luxul din „palatul de 1 miliard de euro al lui Putin”, filmare cu camera...
libertatea.ro
Publicat 07.05.2024
Tyla a purtat o rochie din nisip adevărat pe covorul roșu de la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 07.05.2024
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Hello taste
Publicat 07.05.2024
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Deparinti
Publicat 07.05.2024
Paradox sau normalitate: De ce a ajuns motorina să fie mai ieftină ca benzina....
ziare.com
Publicat 07.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cuișoare. Cum îți poate completa...
Medicool
Publicat 07.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024