Antena Meniu Search
x

Când se închide școala și când trece o clasă în online. De luni, toate şcolile şi grădiniţele din ţară sunt cu prezenţă fizică. DOCUMENT

Se schimbă regulile de funcţionare a şcolilor. Dacă până acum elevii ajungeau în bănci în funcţie de rata de vaccinare din unităţile de învăţământ şi cea de infectare de la nivelul localităţii, o nouă hotărâre CNSU prevede acum alte criterii. Prezenţa fizică la ore va depinde de rata de ocupare a paturilor destinate pacienţilor COVID de la nivelul judeţului. Astfel, şcolile rămân deschise cât timp procentul de ocupare nu trece de 75%.

de Redactia Observator

la 14.01.2022, 14:57

Când se închide școala și când trece o clasă în online. De luni, toate şcolile şi grădiniţile din ţară sunt cu prezenţă fizică
Când se închide școala și când trece o clasă în online. De luni, toate şcolile şi grădiniţile din ţară sunt cu prezenţă fizică - Shutterstock

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a dezvăluit vineri că la nivel naţional se înregistrează o rată medie de 16% în ceea ce priveşte ocuparea paturilor destinate pacienţilor COVID-19, cea mai mare valoare fiind în Suceava - 34%. Asta înseamnă că toate școlile și grădinițele pot funcționa cu prezență fizică de luni. Ministrul speră ca rata de ocupare de 75%, care ar duce la trecerea în online a şcolilor, ”să fie cât mai întârziată sau deloc”. Documentul cu ordinul ministerului Sănătății și al Educației poate fi consultat la finalul acestui articol!

Când se închide școala și când trece o clasă în online

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat vineri că se păstrează regula intrării în online a întregii şcoli atunci când cel puţin jumătate din numărul de clase au activitatea fizică suspendată.El a spus că suspendarea activităţii cu prezenţă fizică a unei clase sau grupe se face atunci când se înregistrează trei cazuri de infectare în 7 zile consecutive.

"Pragul este de 75%, un prag care nu este atins în niciunul dintre judeţele României în prezent. Din perspectiva educaţiei, luni, şcolile şi toate grădiniţele din România vor putea să funcţioneze cu prezenţă fizică. Cea de-a doua schimbare este a suspendării activităţii cu prezenţă fizică în fiecare clasă din şcoală sau în fiecare grupă din grădiniţă atunci când sunt trei cazuri de infectare în 7 zile consecutiv. Se păstrează regula intrării în online a întregii şcoli atunci când cel puţin jumătate din numărul de clase au activitatea fizică suspendată", a spus Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă.

Pe acelaşi subiect

Potrivit acestuia, suspendarea activităţii clasei se face prin decizia Consiliului de Administraţie al şcolii respective, iar suspendarea activităţii fizice la nivelul întregii unităţi de învăţământ se face prin decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv CMBSU.

"Aceste schimbări sunt detaliate în ordinul comun ministrul Sănătăţii- ministrul Educaţiei care a fost semnat şi trimis la Monitorul Oficial, urmează să se publice în maxim 2-3 ore, în care sunt clarificate absolut toate aspectele ce ţin de funcţionarea şcolilor atât din perspectiva educaţiei, cât şi sanitară. (...) Ne-am decuplat atât de rata de incidenţă a infectărilor, cât şi de rata de vaccinare a personalului din învăţământ. (...) Dată fiind specificitatea variantei Omicron, s-a propus, s-a explicat, s-a analizat în profunzime schimbarea modului de abordare către gradul de încărcare a mediului spitalicesc", a susţinut ministrul Educaţiei.

După noile criterii, școlile sunt foarte greu de închis

”Am prevăzut o situaţie în care şcolile dintr-un judeţ se închid,atunci când 75% dintre paturile destinate COVID, conform Planului de rezilienţă, sunt ocupate, şi atunci recomandăm închiderea şcolii. Există o procedură prin care Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă decide încetarea cursurilor, dar atingerea acestui parametru ne dorim să fie cât mai întârziată sau deloc”, a declarat, vineri, Alexandru Rafila.

Ministrul a prezentat date cu privire la situaţia actuală a paturilor destinate pacienţilor cu coronavirus. ”Situaţia de astăzi variază între gradul de ocupare al paturilor, cel mai mic în judeţul Suceava – 34%, urmat de Cluj – 28%, pentru Bucureşti şi Ilfov – 16%, iar la nivel naţional 16% este gradul mediu de ocupare al paturilor destinate acestei infecţii, un total de 25.000 de paturi, inclusiv paturile ATI”, a mai declarat Rafila.  

Acesta a explicat şi de ce a fost ales pragul de 75%: ”Pentru că a fost o evaluare a colegilor din zona de sănătate publică şi de asistenţă medicală care consideră că atingerea acestui prag trebuie să ducă la luarea unei măsuri care să reducă transmisibilitaea brusc şi vom solicita această decizie de închidere a şcolii pentru un interval de timp care să ducă la scăderea până la 70%”.  

De asemenea, ministrul a explicat de ce numărul locurilor libere din spital este cel mai mic la Suceava: ”Judeţul Suceava are cea mai mică acoperire vaccinală din ţară şi vedeţi că cel mai mare grad de ocupare al paturilor din spital – 34%, sigur nu e îngrijorător, până la 75% mai este un ecart destul de mare. În mod evident evoluţiile depind de la judeţ la judeţ”.  

Documente: Ordin Comun MS&ME_82_3030_14.01.2022_ (1).pdf

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Educatie » Când se închide școala și când trece o clasă în online. De luni, toate şcolile şi grădiniţele din ţară sunt cu prezenţă fizică. DOCUMENT