Antena Meniu Search
x

Alexandru Rafila: Nu se pune problema restricționării accesului la învățământ pentru elevii nevaccinați

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, vineri, că nu va exista obligativitatea vaccinării copiilor cu vârsta între 5 şi 11 ani, precizând totodată că nu va fi restricţionat accesul la învăţământ în funcţie de vaccinarea acestora.

de Redactia Observator

la 14.01.2022, 15:21

Alexandru Rafila: Nu se pune problema restricționării accesului la învățământ pentru elevii nevaccinați - Profimedia Images

Alexandru Rafila a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că Ministerul Sănătăţii a pus la dispoziţia părinţilor un ghid privind vaccinarea copiilor între 5 şi 11 ani. El a mai spus că vaccinarea copiilor nu este obligatorie.

“Încurajăm părinţii să vaccineze copiii. Am pus la dispoziţie un ghid cu răspunsuri şi întrebări referitoare la vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani. Oferim întregul sprijin, domnul doctor Gheorghiţă v-a informat despre modul în care se va desfăşura din punct de vedere logistic campania de vaccinare.  Am pus, ca şi Minister al Sănătăţii, la dispoziţie toate informaţiile părinţilor şi e un material extrem de bun făcut de medici pediatrii cu mare experienţă care au îngrijit copii COVID în această perioadă. Dar în niciun caz nu o să legăm, cum există speculaţii în social media, referitor la obligativitatea vaccinării la copii, nu s-a pus problema asta şi, de asemenea, nu pus niciun fel problema restricţionării accesul la învăţământ în funcţie de vaccinare. E un lucru la care nici măcar nu ne-am gândit”, a explicat Rafila. 

Comitetul de coordonare a vaccinării anunţă că, din 26 ianuarie, începe vaccinarea copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani. Platforma informatică permite deja programarea, dar vaccinarea se poate face şi mergând direct într-un centru.

Copiii și riscul de miocardită după vaccinarea anti-Covid

Pe acelaşi subiect

Valeriu Gheorghiţă a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că la nivel naţional sunt 1.200.000 de copii cu vârsta între 5 şi 11 ani, iar din estimările făcute de Comitetul Naţional de Vaccinare rata de vaccinare la această categorie va fi de 20%, ceea ce înseamnă 250.000 – 260.000 de copii.  El a precizat că pentru grupa de vârstă 12 – 17 ani rata de vaccinare în România este de 17%. 

El a menţionat că riscul de miocardită este mai redus la grupa de vârstă 5 – 11 ani decât la cea între 12 şi 18 ani. 

“Ştiu că principala temere era legată de riscul de miocardită, care se pare că este mult mai redus decât la grupa de vârstă de peste 12 ani, 12- 18 ani. Practic, rata de apariţie a miocarditei la această grupă de vârstă 5 - 11 ani a fost de două cazuri la un milion de doze administrate, în mod deosebit după doza 2 faţă de grupa de vârstă de peste 12 ani, care era de aproape 10 ori mai mult, iar din acest punct de vedere avem date suplimentare care ne arată că vaccinurile împotriva COVID-19 au eficienţă de 91% în prevenirea acelor cazuri de sindroame inflamatorii multisitemice pediatrice. Toţi cei care au înregistrat, care au dezvoltat acest sindrom inflamator multisistemic pediatric şi care au avut nevoie de internare în terapie intensivă erau persoane nevaccinate, spre deosebire de cei care făcuseră un astfel de sindrom inflamator şi care aveau istoric de vaccinare, care nu au avut nevoie de internare”, a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Vaccinarea copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani începe din 26 ianuarie. Platforma informatică permite deja programarea, dar vaccinarea se poate face şi fără programare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Educatie » Alexandru Rafila: Nu se pune problema restricționării accesului la învățământ pentru elevii nevaccinați