Simulare BAC 2023, subiecte şi barem pentru proba la alegere a profilului
Simularea la Bacalureat 2023 continuă, miercuri, cu proba la alegere a profilului şi specializării, iar joi Limba şi literatura maternă. Simularea de azi este susținută la 11 discipline, printre care geografie, biologie şi chimie. Luni a avut loc proba scrisă de Limba română, iar marţi proba obligatorie a profilului - matematică sau istorie. Conform calendarului simulărilor, probele au loc în perioada 27 - 30 martie 2023, elevii urmând să afle rezultatele pe 6 aprilie. Rezultatele nu se contestă și nu se trec în catalog. Prin excepție, în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, aceste note pot fi trecute în catalog.
De Redactia Observator la 29.03.2023, 16:09UPDATE 16.09 Baremele de notare și corectare pentru proba la alegere a profilului de la simularea examenului de Bacalaureat 2023 au fost publicate de Ministerul Educației. Poţi vedea subiectele şi baremul, accesând link-ul.
UPDATE 13:05 Elevii de clasa a XII-a, care au susţinut astăzi simularea Bac 2023 la proba de Psihologie, au avut de formulat un argument prin care să respingă afirmația că „Inteligența este o aptitudine specială”, potrivit Edupedu.
UPDATE 13:00 Elevii care au susţinut simularea la proba de Geografie la examenul de Bacalaureat 2023 au avut de prezentat un avantaj economic al faptului că România este o țară carpatică și un factor care determină procesul de îmbătrânire demografică a populației Europei în ultimele decenii.
UPDATE 12:50 Subiectele la Logică au fost publicate, potrivit Edupedu.ro. Elevii care au optat pentru proba la această disciplină au avut la subiectul al III-lea să construiască un silogism valid prin care să justifice propoziția „Unele comunități culturale sunt tradiționaliste”
Potrivit ordinului de ministru, disciplinele la Simularea Bacalaureatului 2023 sunt limba și literatura română, limba și literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale), matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie și filosofie.
Simulare Bac 2023. Lista disciplinelor
Elevii de clasa a XII-a pot susţine proba la alegere a profilului la una dintre cele 11 discipline:
- Anatomie și fiziologie umană;
- Biologie vegetală și animală;
- Chimie;
- Economie;
- Fizică;
- Geografie;
- Informatică;
- Logică, argumentare și comunicare;
- Psihologie;
- Sociologie;
- Filosofie;
Elevii pot solicita pagini suplimentare
Prima probă scrisă la Simularea examenului de Bacalaureat 2023 este cea la limba și literatura română. Ministrul Educației a anunțat că subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor şi competenţelor asociate acestora, conform programelor.
Listele conținuturilor pentru Simularea examenului de Bacalaureat în acest școlar sunt disponibile ► aici
Subiectele pentru Simularea examenului de Bacalaureat 2023 sunt redactate sub forma unei broșuri care se tipărește față-verso, așa cum este transmisă de Centrul Național pentru Politici în Educație și Evaluare. Elevii pot solicita pagini suplimentare, dacă este cazul.
Subiectele și baremele se afișează în fiecare zi cu probă de examen, la ora 15:00 ► aici
Pentru simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2022-2023, este valabilă programa aprobată prin Ordinul ministrului educației naționale nr. 4.923/2013. La limba română nu există niciun conținut exceptat. La probele scrise se pot utiliza tipizate tipărite aprobate pentru anii școlari precedenți. Comisia de organizare a simulării naționale din unitatea de învățământ asigură caspsarea în trei locuri (lateral stânga sus, jos și la mijloc) a lucrărilor scrise care depășesc un număr de patru pagini, așezate sub formă de caiet, în ordinea paginilor.
Consultă aici metodologia prin care se va desfășura simularea probelor scrise ale Bacalaureatului pentru elevii de clasa a XII-a, în anul școlar 2022-2023.
Proba obligatorie a profilului are loc pe 28 martie
Simularea Bacalaureatului 2023 va continua marți, 28 martie, cu proba obligatorie a profilului: matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie și filosofie. La Matematică, pentru simularea examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2022-2023, este valabilă programa aprobată prin OMEN nr. 4430/2014, din care sunt exceptate conținuturi:
Pentru Istorie sunt exceptate următoarele:
C. STATUL ŞI POLITICA
3. România postbelică. Stalinism, naţional-comunism şi disidenţă anticomunistă. Construcţia democraţiei postdecembriste.
D. RELAŢIILE INTERNAŢIONALE
1. Spaţiul românesc între diplomaţie şi conflict în Evul Mediu şi la începuturile modernităţii.
2. România şi concertul european; de la „criza orientală” la marile alianţe ale secolului XX.
3. România în perioada „Războiului rece”.
La Anatomie și fiziologie umană, genetică și ecologie umană sunt exceptate:
1.2 Genetică umană
- Genomul uman;
- Mutageneza și teratogeneza;
- Domenii de aplicabilitate și considerații bioetice în genetica umană.
2. Ecologie umană
- Caracteristicile ecosistemelor antropizate și modalități de investigare;
- Impactul antropic asupra ecosistemelor naturale;
La Geografie sunt exceptate:
B. ROMÂNIA ŞI UNIUNEA EUROPEANĂ
1. Formarea Uniunii Europene şi evoluţia integrării europene
2. Caracteristici geografice, politice şi economice actuale ale Uniunii Europene
3. Statele Uniunii Europene:
– privire generală şi sintetică;
– Franţa, Germania, Regatul Unit, Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Austria.
4. România ca parte a Uniunii Europene:
– oportunităţi geografice ale României cu semnificaţie pentru Uniunea Europeană;
– România şi ţările Uniunii Europene – interdependenţe geografice, economice şi culturale.
5. Problema energiei în Uniunea Europeană şi în România
C. EUROPA ŞI UNIUNEA EUROPEANĂ ÎN LUMEA CONTEMPORANĂ
1. Problemele fundamentale ale lumii contemporane.
2. Rolul Europei în construirea lumii contemporane.
3. Uniunea Europeană şi ansamblurile economice şi geopolitice ale lumii contemporane.
4. Mondializare, internaţionalizare şi globalizare din perspectivă europeană.
5. Europa, Uniunea Europeană şi România în procesul de evoluţie a lumii contemporane în următoarele decenii.
La Filosofie au fost scose următoarele conținuturi:
3. Politica:
Drepturile omului;
4. Cunoașterea
5. Filosofia
Cand se afișează rezultatele de la Simularea examenului de Bacalaureat 2023
Rezultatele obținute de elevi la simularea examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2022—2023, sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care s-au desfășurat aceste simulări, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare. Notele obținute la simulările naționale nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog. Elevii vor afla rezultatele de la Simularea examenului național de Bacalaureat 6 aprilie.
Calendar Simulare Bacalaureat 2023
Calendarul probelor scrise de la Simularea examenului de Bacalaureat 2023:
- 27 martie 2023: Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română
- 28 martie 2023: Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului
- 29 martie 2023: Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
- 30 martie 2023: Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă
- 6 aprilie 2023: Comunicarea rezultatelor
Simularea Bacalaureatului este unul dintre cele mai importante teste pentru elevii de liceu, oferindu-le ocazia de a se pregăti și de a se familiariza cu formatul examenului real.
Aceasta este o oportunitate unică de a experimenta cu tipurile de întrebări și de a testa nivelul de cunoștințe, înainte de examenul final.
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și