Galerie foto Barem Limba română simulare Bacalaureat 2023. Cum se rezolvă subiectele
Simulare Bacalaureat 2023. Baremele de corectare și notare pentru proba scrisă de Limba și literatura română au fost publicate de Ministerul Educației. Elevii au primit cerințe de rezolvare din două fragmente de text, unul din Vasile Tițescu – "L-am cunoscut pe Liviu Rebreanu", iar al doilea din poezia "Versuri" a lui Tudor Arghezi. Elevii vor afla rezultatele pe 6 aprilie.
Simularea la Bacalureat 2023 a început luni, 27 martie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Conform calendarului simulărilor, probele au loc în perioada 27 - 30 martie 2023, elevii urmând să afle rezultatele pe 6 aprilie. Rezultatele nu se contestă și nu se trec în catalog. Prin excepție, în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, aceste note pot fi trecute în catalog.
Elevii de clasa a XII-a şi-au început dimineaţa cu multe emoţii. Au tratat simularea pentru Evaluarea Naţională ca pe examenul propriu-zis, din vară. Liceenii vor începe simulările pentru probele scrise de la Bacalaureat pe 27 martie. Următoarele probe vor fi pe 28, 29 şi 30 martie, iar rezultatele vor fi comunicate pe 6 aprilie.
Simulare Bacalaureat 2023. Elevii de clasa a XII-a susţin probe la Limba română şi matematică, dar şi o probă la alegere
Baremele de notare și corectare pentru proba de Limba și literatura română de la simularea examenului de Bacalaureat 2023 au fost publicate de Ministerul Educației. La subiectul I, elevii de clasa a XII-a au avut un text la prima vedere din Vasile Tițescu – "L-am cunoscut pe Liviu Rebreanu".
Barem Simulare Limba şi literatura română - Filiera tehnologică
Subiecte simulare Bacalaureat 2023 - profil real
Subiecte simulare Bacalaureat 2023 - profilul uman
Barem Simulare Limba şi literatura română - profil uman
Calendar - Simularea examenului de Bacalaureat 2023:
- 27 martie 2023: Limba şi literatura română - probă scrisă:
- 28 martie 2023: Proba obligatorie a profilului - probă scrisă;
- 29 martie 2023: Proba la alegere a profilului şi a specializării - probă scrisă;
- 30 martie 2023: Limba şi literatura maternă - probă scrisă
- 6 aprilie 2023: Comunicarea rezultatelor.
Simulare Bacalaureat 2023. Reguli în sala de examen la proba de Limba şi literatura română
Accesul candidaților în unitățile de învățământ/centre de examen este permis în intervalul orar 8:00 - 8:30. Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Probele încep la ora 9:00, atunci când candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne. Ministerul Educaţiei precizează, într-un comunicat, că, la probele scrise ale Evaluării Naționale - 2022, candidații primesc subiectele sub formă de broșură, putând să solicite și pagini suplimentare dacă este cazul.
Timpul de redactare a subiectelor la proba scrisă la Limba şi literatura română este de 120 de minute (două ore), calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare. Asistenții vor verifica datele înscrise de candidați și vor secretiza caseta.
Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană de Organizare a Evaluării Naționale, în baza prevederilor Procedurii nr. 25.464/11.02.2022 cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare care susțin examenele naționale în anul 2022. Probele sunt monitorizate audio-video.
Ce este interzis în sălile de examen
Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și a telefoanelor mobile și a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare.
De asemenea, se interzice candidaților să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ/centrul de examen în acest scop.
Nu sunt acceptați în examen candidații care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop. Nerespectarea dispozițiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea elevului din sală, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, și la notarea cu 1 (unu) a lucrării elevului eliminat.
Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați o linie TELVERDE - 0800801100 - pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind desfășurarea Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil pe durata probelor scrise (14 și 16 iunie, între orele 8:00 - 16:00, respectiv vineri, 17 iunie, între orele 8:00 -14:00).
Modele de subiecte pentru Evaluare Națională 2022
Modelele de subiecte au fost publicate pe observatornews.ro împreună cu baremul de rezolvare pus la dispoziţie de Ministerul Educaţiei.
La Subiectul I elevii au avut un text la prima vedere din Vasile Tițescu – L-am cunoscut pe Liviu Rebreanu. Pe baza acestuia erau 6 cerințe, 5 cu 6 puncte și una cu 20 de puncte. Astfel, primul subiect valora 50 de puncte.
Subiectul al II-lea a avut în prim plan poezia Versuri a lui Tudor Arghezi. Un text de 50 de cuvinte în care să fie comentată relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice. Doar 10 puncte a avut acest subiect.
Subiectul al III-lea a fost tot unul de „creație“ – elevii de la profilul uman au avut de scris un eseu pe tema relației dintre două personaje dintr-un basm cult studiat. Elevii de la profilele real-tehnologic au avut eseu pe tema particularităților de construcție a unui personaj.
Marți, 28 martie, elevii de liceu susțin simularea pentru proba obligatorie a profilului, adică matematică sau istorie.
Descarcă subiectele și baremele, accesând acest link.
Simularea Bacalaureatului este unul dintre cele mai importante teste pentru elevii de liceu, oferindu-le ocazia de a se pregăti și de a se familiariza cu formatul examenului real.
Aceasta este o oportunitate unică de a experimenta cu tipurile de întrebări și de a testa nivelul de cunoștințe, înainte de examenul final.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰