Antena Meniu Search
x

Document Statutul elevului 2023. La câte absenţe se scade nota la purtare

Statutul elevului a fost modificat printr-un ordin al ministrului Educației. Astfel, s-a stabilit scăderea calificativului la purtare pentru elevii din clasele primare și a notei la purtare pentru elevii de gimnaziu și liceu, la fiecare 20 de absenţe nejustificate. Noul statut al elevului a fost publicat, miercuri, în Monitorul Oficial.

de Redactia Observator

la 24.03.2023, 16:55

Ordinul aduce modificări referitoare la situațiile în care se scade nota la purtare pentru absențe. "Pentru toţi elevii din învăţământul primar, la fiecare 20 absenţe nejustificate pe an școlar, din totalul orelor de studiu sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu, va fi scăzut calificativul la purtare, gradual, de la Foarte bine la Bine, Suficient, Insuficient. (...)

Pentru toţi elevii din învăţământul gimnazial și liceal, la fiecare 20 absenţe nejustificate pe an școlar, din totalul orelor de studiu sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu/modul de specialitate, va fi scăzută nota la purtare cu câte un punct".

Modificări şi în procesul de exmatriculare a elevilor

Apar modificări şi cu privire la condiţiile în care se face exmatricularea unui elev:

Pe acelaşi subiect

"La articolul 23, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 23. — (1) Exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în aceeași unitate de învățământ și în același an de studiu se aplică elevilor din învățământul postliceal pentru abateri grave, prevăzute de prezentul act normativ sau de regulamentul de organizare și funcționare al unității de învățământ sau apreciate, ca atare, de către consiliul profesoral al unității de învățământ".

La articolul 24, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 24. — (1) Exmatricularea fără drept de reînscriere în aceeași unitate de învățământ se aplică elevilor din învățământul postliceal pentru abateri deosebit de grave, apreciate, ca atare, de către consiliul profesoral". 

Articolul 25 se modifică și va următorul cuprins:

Art. 25. — (1) Exmatricularea din toate unitățile de învățământ postliceal, fără drept de reînscriere pentru o perioadă de 3—5 ani, se aplică elevilor din învățământul postliceal pentru abateri deosebit de grave, apreciate, ca atare, de către consiliul profesoral.

(2) Sancțiunea se aplică prin ordin al ministrului educației, prin care se stabilește și durata pentru care se aplică această sancțiune. În acest sens, directorul unității de învățământ transmite Ministerului Educației propunerea motivată a consiliului profesoral privind aplicarea acestei sancțiuni, împreună cu documente sau orice alte probe din care să rezulte abaterile deosebit de grave săvârșite de elevul propus spre sancționare.

(3) Sancțiunea se comunică elevului, în scris, de către Ministerul Educației.

(4) Sancțiunea se consemnează în catalogul clasei și în registrul matricol".

Acesta este noul Statut al Elevului, aşa cum a fost publicat în Monitorul Oficial:

Statutul Elevului 2023

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Educatie » Statutul elevului 2023. La câte absenţe se scade nota la purtare