Singurele şcoli rămase în sistem online după ridicarea stării de alertă. Elevii care pot învăţa de acasă
Miercuri, 9 martie 2022, România scapă de majoritatea restricţiilor anti-COVID-19. Autorităţile au decis ridicarea stării de alertă după doi ani de pandemie, iar acest lucru atrage modificări pentru elevi şi profesori. Ministerul Educaţiei aduce noi precizări cu privire la funcţionarea şcolilor cu prezenţă fizică, respectiv în sistem online.
De Redactia Observator la 08.03.2022, 19:49Printr-o notă trimisă inspectoratelor şcolare judeţene, respectiv Inspectoratului Şcolar al Municipiului București, Ministerul Educaţiei anunţă că, "începând cu data de 9 martie 2022, va înceta starea de alertă instituită pe teritoriul României. Prin urmare, încetează și măsurile sectoriale privind educația cu aplicabilitate în starea de alertă, conform Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare".
"Ordinul comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii nr. 5338/2015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările şi completările ulterioare, emis în baza Legii nr. 55/2020 și OUG nr. 141/2020, a fost abrogat astăzi, 8.03.2022 (prin ordinul comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii nr. 3343/707/08.03.2022)", se arată în comunicat.
Şcolile care rămân în sistem online
Astfel, autorităţile anunţă că, începând cu data de 9 martie 2022, "nu se mai suspendă cursurile cu prezență fizică în funcție de numărul de cazuri de infectări sau de gradul de ocupare al paturilor destinate bolnavilor COVID-19. Clasele / grupele / unitățile de învățământ care la data încetării stării de alertă funcționează în sistem online vor continua să funcționeze în acest sistem până la sfârșitul perioadei dispuse în deciziile de suspendare a activității cu prezență fizică".
- Masca de protecţie rămâne sau nu obligatorie pentru elevi? Se schimbă regulile în şcoli, după ridicarea...
- Rafila, despre izolare după renunţarea la starea de alertă: "Nu trebuie să te controleze cineva, e o măsură de...
- Efectele renunțării la starea de alertă: numeroase documente vor expira peste 90 de zile
Ce fac elevii şi profesorii aflaţi în carantină ori izolare
Cât despre "preșcolarii, elevii și personalul din unitățile de învățământ care la data încetării stării de alertă se află în carantină sau izolare", aceştia vor respecta perioada prevăzută în deciziile în baza cărora s-au instituit respectivele măsuri.
Pentru elevii cu boli cronice, Ministerul Sănătății, în colaborare cu Ministerul Educației, va stabili măsuri suplimentare de protecție pentru asigurarea dreptului la educație în condiții de siguranță sanitară.
Masca de protecţie nu mai este obligatorie
Masca nu mai este obligatorie în şcoală, dar "Ministerul Educației și Ministerul Sănătății subliniază necesitatea respectării cu strictețe a regulilor de igienă personală și în cadrul colectivității, urmând să emită un set de recomandări astfel încât procesul de învățământ să se desfășoare în condiții de siguranță epidemiologică."