Tot mai mulţi tineri aleg calea străinătăţii atunci când vine vorba de studii. Olanda, prima în topul preferinţelor
Absolvenţii de liceu pleacă şi anul acesta din ţară în căutarea unor orizonturi mai bune. Târgurile educaţionale s-au redeschis, iar universităţile din străinătate se întrec în oferte. Olanda pare să fie prima în lista de preferinţe. Totul în timp ce ministrul Educaţiei recunoaşte că universităţile de la noi nu sunt atractive.
De Andre Rotaru la 13.06.2021, 22:15''Mai mult m-aş axa pe a crea. Aplicaţii sau jocuri sau orice.''
La doar 15 ani, Mihai ştie foarte clar ce vrea să facă.
''Am avut câteva experienţe neplăcute aici şi nu prea m-a ajutat să mă descurc, să mă integrez. M-aş orienta spre Canada, dar acum ne uităm la licee din Marea Britanie.''
E doar unul dintre miile de tineri care îşi doresc să înveţe la distanţă...de şcoala românească. Iar cum anul acesta târgurile educaţionale s-au redeschis, ofertele din afară sunt din nou căutate.
- Finanţări de zeci de mii de euro pentru ideile inovatoare de business. Studenţii ieşeni îşi pot transforma...
- Cum decurg cursurile la singura facultate "de gătit" din România, cea de Inginerie Alimentară din Suceava
- Discursul emoționant al unei eleve de 10 din Hunedoara. Tânăra a vrut să demonstreze cât de dificil a fost anul...
Ana Maria Papp, reprezentant Organizator: Este mult mai mare decât ne aşteptam, încă înainte de începerea târgului au venit foarte mulţi elevi. Procesul de informare începe încă din clasele a 9-a şi a 10-a.
După Brexit, absolvenţii au început să se reorienteze. Cele mai populare destinaţii sunt Olanda, Spania, Elveţia, Danemarca, Belgia, Germania sau Italia.
Svetlan Danev, Organizator: Cea mai căutată ţară de către studenţi este Olanda. Guvernul Olandez a luat decizia recent, ca urmare a pandemiei, ca taxele pentru studenţii din UE să fie 542 de euro pe an.
Universităţile din străinătate se întrec în oferte
Ofertele vin în special pentru cei interesaţi de inginerie, IT, afaceri sau chiar HoReCa.
Ioana Topliceanu, reprezentant facultate Elveţia: Oferta este un program de studii în Elveţia de 4 ani de zile, la cea mai prestigioasă facultate de business ospitalier din lume.
''Oferim diverse programe de studii în domeniul business-ului, ingineriei, marketingului.''
Ce oferă alţii nu oferă nimeni aici.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Alegerea unui tânăr pentru a studia în România va fi făcută doar atunci când acest lucru va fi o alternativă viabilă pentru aspiraţiile lui de dezvoltare personală şi profesională.
În jur de 5000 de elevi şi absolvenţi pleacă anual din România pentru a studia în străinătate. În Olanda, spre exemplu, preţurile pleacă de la doar câteva sute de euro pentru un an. În alte ţări însă, studenţii pot ajunge să plătească zeci de mii de euro anual.