Video Finanţări de zeci de mii de euro pentru ideile inovatoare de business. Studenţii ieşeni îşi pot transforma visele în realitate
Studenții cu idei de afaceri inovatoare vor primi finanţări de la universitate de până la 100.000 de euro pentru ca visul lor să devină realitate. Se întâmplă la Universitatea Agronomică din Iaşi, care a câştigat fonduri în valoare de 1.3 milioane de euro, în urma unei competiţii strânse la nivel naţional. Şi asta pentru ca studenţii să-şi poată pune în practică planurile de afaceri.
Brutării, crame, consultanță, culturi agricole, ferme de animale, farmacii fitosanitare și multe altele. Practic orice idee de afacere a studenților, masteranzilor și doctoranzilor de la Univertatea de Științe Ale Vieții "Ion Ionescu de la Brad" din Iași poate deveni realitate acum.
Oana Coca, Asist. Univ. Universitatea de Științe ale Vieții Iași: În cadrul proiectului studenții vor beneficia de cursuri de formare antreprenorială și vor fi selectați 350 de studenți și după urmarea cursurilor își vor scrie singuri planurile de afaceri. Proiectele vor fi cu sprijin nerambursabil de 100% vor crea minim 2 locuri de muncă și vor beneficia de tot sprijinul Universității .
În funcție de planul și ideea de afacere sumele pot fi de la 40.000 de euro și până la 100.000 de euro. Pentru a nu da banii înapoi tinerii antreprenori trebuie să garanteze că timp de cel puţin un an vor avea cinci angajaţi.
Diana Creangă, doctorand: Mi se pare o oportunitate foarte mare pentru noi studenții. Mi se pare cea mai bună modalitate de a începe o carieră. Eu analizez dezvoltarea rurală la doctorat și în licență și la disertație și vreau să devină un business ceea ce cercetez de 6 ani.
Dragoș este student în anul patru și vrea să își deschidă o cramă. Suma de care are nevoie este de 200.000 de euro. Iar un prim pas spre realizarea visului său sunt tocmai banii oferiţi de universitate.
Dragoș Dumitraș, student: Fiind o fire mai competitivă nu mi-am dorit să fiu un angajat, ci voiam să fiu angajator, iar prin acest proiect care se derulează mă va ajuta foarte mult. Având în vedere că poate noi de acasă nu avem o situaţie financiară foarte bună, iar prin acset ajutor ne putem duce ideea mai departe.
Foştii absolvenţi, actuali antreprenori, înţeleg cel mai bine nevoia fondurilor
Cel mai bine înțeleg cât de important este acest ajutor pentru a începe o afacere, tinerii care deja au absolvit, iar prin muncă și resurse proprii au reușit să pună pe picioare o mică afacere. Florentina și soțul ei au absolvit universitatea în urma cu 10 ani. Acum au mai multe farmacii fitosanitare, dar pentru a ajunge aici a fost nevoie de răbdare și multe sacrificii.
Florentina Vrânceanu, proprietar farmacii fitosanitare: Am lucrat mai bine de 10 ani să putem sa dezvoltăm acest vis, ar fi făcut diferența dintre angajator și angajat. Sunt sume cu care poți să începi. A trebuit să avem răbdare și să muncim mai mult.
Universitatea Agronomică din Iași a câștigat banii, 1,3 milioane de euro, în cadrul unei competiții strânse cu alte peste 350 de universități, unități de învățământ, firme și asociații din țară.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰