Antena LIVE

Curs valutar

Galerie foto

Elveţia a câştigat Eurovision 2024. Nemo a spart trofeul la scurt timp; competiţia nu a fost lipsită de momente tensionate

Marea câştigătoare a Eurovisionului este Elveţia! Melodia "The Code" a reuşit să obţină 591 de puncte, iar momentul a fost sărbătorit de sute de oameni pe străzile elveţiene. Competiţia de anul acesta nu a fost însă lipsită de momente tensionate. Concurentul Ţărilor de Jos a fost descalificat înainte de marea finală şi nu au lipsit nici manifestaţiile pro-palestiniene. Momentul mult aşteptat al serii a fost însă omagiul adus trupei ABBA, care a câştigat în urmă cu 50 de ani concursul cu piesa "Waterloo". România nu a participat anul acesta la Eurovision. 

De la 12.05.2024, 08:26
WhatsApp
Vezi și:

Elveţianul Nemo a câştigat Eurovision 2024, o ediţie plină de tensiuni politice, triumfând într-un concurs desfăşurat în Malmo, Suedia. Concursul muzical a fost perturbat de controversele legate de prezenţa Israelului în competiţie în contextul războiului din Fâşia Gaza.

Elveţia, câştigătoarea Eurovision 2024

Elveţia este cea care a plecat în acest an cu marele premiu acasă. Ediţia cu numărul 68 a fost câştigată de Nemo, un artist în vârstă de 24 de ani, care a obţinut 591 de puncte pentru piesa sa "The Code".

Primind trofeul de la Loreen, el a spus: "Sper ca acest concurs să se ridice la înălţimea promisiunilor sale şi să lupte pentru demnitate şi pace". Artistul a spart trofeul când l-a aşezat pe scenă.

Pe acelaşi subiect

Victoria a fost sărbătorită cu mare fast pe străzile din Elveţia. 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eurovision Song Contest (@eurovision)

Melodia câştigătoare a lui Nemo, "The Code", a fost scrisă de Benjamin Alasu, Lasse Midtsian Nymann, Linda Dale şi Nemo Mettler, şi îmbină opera, rap, pop. 

România nu a participat la Eurovision 2024

Ţara s-a aflat şi în topul voturilor din partea juriului, fiind urmată aici de Franţa care a fost reprezentată de Slimane cu melodia "Mon Amour".  România nu a participat la ediţia din acest an a Eurovision 2024 din cauza constrangerilor financiare.

Ultima reprezentaţie înainte de aflarea voturilor a fost a artistei Loreen, de două ori câştigătoare a Eurovision. Prestaţia ei a conţinut un fragment instrumental al cântecului câştigător de anul trecut, "Tattoo", înainte de a cânta noul ei single "Forever".

Holograme ale membrilor ABBA, pe Malmo Arena

Anul acesta are o imensă semnificaţie întrucât se împlinesc 50 de ani de când ABBA a câştigat Eurovisionul cu hit-ul "Waterloo". Pentru a marca momentul, pe scenă au apărut, prin intermediul unor reprezentări grafice, membrii trupei care a cunoscut succesul mondial după victoria din 1974. A urmat apoi un omagiu inedit pregătit de trei dintre marii câştigători ai concursului, Charlotte Perrelli, Carola şi Conchita Wurst.

Competiţia din acest an nu a fost însă scutită de scandaluri

Ieri, concurentul olandez Joost Klein a fost exclus din finală în urma unei plângeri din partea unui membru al echipei de producţie. 

Taco Zimmerman, director radiodifuzor olandez: Un incident a a avut loc joi seara în timpul celei de-a doua semifinale. În ciuda acordurilor făcute pentru ca Joost să nu fie filmat când părăseşte scena, el a fost în continuare filmat de cameraman. El a rugat-o pe femeie de mai multe ori să nu-l filmeze. Ea a continuat, iar el a făcut o mișcare amenințătoare către cameră fără să o atingă pe femeie. 

Descalificarea lui Klein după începerea concursului este o premieră în istoria Eurovision. Situaţia din timpul concursului a fost mult mai tensionată şi din cauza protestelor pro-palestiniene organizate lângă arena din Malmo.

Greta Thunberg s-a aflat printre protestatarii "Stop Israel"

Mai mulţi oameni au fost arestaţi, printre care şi activista Greta Thunberg. Manifestaţiile au luat amploare mai ales după ce s-a aflat că Israelul se va lupta pentru premiu. Reprezentanta ţării, Eden Golan, a fost escortată aseară către locaţie într-un convoi de 12 maşini şi a fost păzită de aproape o sută de poliţişti. 

Profimedia

Potrivit Reuters, activista pentru climă Greta Thunberg a fost reţinută de poliţişti în ziua demonstraţiei "Stop Israel" faţă de participarea Israelului la concursul Eurovision Song Contest din cauza ofensivei pe care o desfăşoară în Gaza împotriva Hamas. 

Top cinci după votul juriilor:

Elveţia - 365 de puncte, Franţa - 218, Croaţia - 210, Italia - 164, Ucraina - 146

Reprezentantul EBU a fost huiduit şi atunci când a anunţat cui revin cele 12 puncte din partea Ţărilor de Jos. Juriul olandez a refuzat să îşi anunţe propriul vot după ce Joost Klein a fost descalificat în urma unei plângeri depuse de un membru al echipei de producţie, a anunţat anterior EBU.

Anunţul rezultatelor juriului din Israel a fost huiduit zgomotos în arenă. Aceştia au acordat 12 puncte Luxemburgului.

Martin Österdahl, supervizorul executiv al Eurovision, a fost huiduit de public când a confirmat că votul din această seară a fost verificat. Reacţia a fost cauzată de decizia EBU de a-l elimina pe concurentul olandez Joost Klein.

La Malmö au participat 25 de ţări, printre favoritele la victorie numărându-se Croaţia, Elveţia, Israel şi Ucraina. Juriile naţionale au votat vineri şi rezultatele lor vor fi anunţate în scurt timp.

Austria cu Kaleen şi "We Will Rave" a fost ultimul concurent al serii

Kaleen a avut momentul ei în lumina reflectoarelor în această seară, după ce în anii precedenţi a lucrat în culise.

Profimedia

La Liverpool, în 2023, ea a ajutat Austria, Armenia, Germania şi Georgia să îşi monteze scenele şi a fost director de scenă pentru concursul Eurovision Junior din 2022.

Concurentul 25: Franţa - Slimane - "Mon Amour"

Slimane este o vedetă uriaşă în Franţa, înregistrând vânzări de peste două milioane de albume de când a câştigat The Voice, în urmă cu opt ani.

El vine în Suedia cu balada "Mon Amour", care, la prima vedere, pare a fi un cântec de dragoste destul de banal. Dar, în timpul repetiţiilor, a reuşit să ucidă în mod constant publicul - îndepărtându-se de microfon şi interpretând refrenul culminant a capella, vocea sa răsunând pe pereţii arenei.

Profimedia

Cred că juriile vor reacţiona cu adevărat la acest cântec: Unul dintre puţinele cântece în care poţi simţi o conexiune emoţională autentică între interpret şi material.

Nutsa Buzaladze din Georgia a cântat "Firefighter"

Nutsa Buzaladze este din Tbilisi, Georgia. Ea şi-a lansat albumul de debut în 2019, cu melodii atât în Georgia, cât şi în engleză. Ea a ajuns în primii 12 în competiţia American Idol 2023 din SUA.

Profimedia

Baby Lasagna din Croaţia a cântat "Rim Tim Tagi Dim

Cântăreţul şi compozitorul Marko Purišić, cunoscut şi sub numele de Baby Lasagna, spune că misiunea sa este să distreze şi în acelaşi timp să atragă atenţia asupra provocărilor cu care se confruntă lumea.

Profimedia

Croaţia a fost favorită la casele de pariuri pentru a câştiga competiţia din acest an.

Slovenia a participat cu piesa "Veronika", cântată de Raiven

Raiven este o cântăreaţă mezzo-soprană, autoare şi compozitoare. De asemenea, cântă la harpă şi a lucrat în operă şi teatru.

Profimedia

Elveţia: Nemo cu "The Code", între favoriţi

Nemo s-a născut în 1999 în Elveţia. Ei sunt unul dintre cei doi interpreţi non-binari, alături de irlandezii de la Bambie Thug. Nemo cântă despre sănătatea mintală şi identitatea de gen, printre alte teme.

Profimedia

Elveţia a fost unul dintre favoriţii competiţiei din acest an.

Silia Kapsis din Cipru a interpretat piesa "Liar"

Silia Kapsis, 17 ani, este o cântăreaţă greco-cipriotă care s-a născut şi a crescut în Sydney.

Profimedia

LADANIVA din Armenia a cântat "Jako"

Vocalista armeană Jaklin Baghdasaryan şi multi-instrumentistul francez Louis Thomas alcătuiesc grupul LADANIVA. Aceştia aduc în muzica lor un amestec de melodii balcanice şi maloya, jazz şi reggae.

Profimedia

Portugalia a intrat în competiţie cu iolanda care a interpretat "Grito"

Iolanda şi-a lansat EP-ul de debut, "Cura", în 2023.

Profimedia

Finlanda cu Windows95man - "No Rules!"

O apariţie ciudată, Windows95man are probabil cel mai revelator "costum" din acest an. 

Profimedia

Teya Dora din Serbia a cântat balada gotică "Ramonda"

Teya Dora s-a lăudat recent cu cei mai mulţi ascultători lunari pe Spotify în Balcani, atingând un vârf de peste 3 milioane.

Profimedia

Angelina Mango din Italia a adus "La Noia"

Angelina Mango, cântăreaţă şi compozitoare italiană, cântă despre generaţia Z, iubire, familie şi libertate.

Profimedia

Norvegia -  Gåte - "Ulveham"

Una dintre puţinele voci cu sound rock şi o nuanţă de folk horror. 

Profimedia

Melodia Marii Britanii este "Dizzy" de Olly Alexander 

Olly Alexander a avut două albume pe primul loc în Marea Britanie şi 10 single-uri în Top 40 britanic. 

Profimedia

Marina Satti din Grecia a interpretat piesa "ZARI"

Muzica cântăreţei şi compozitoarei Marina Satti îmbină tradiţiile muzicale ale culturilor cu care a crescut, inclusiv cea greacă, arabă şi balcanică.

Profimedia

Dons din Letonia a cântat "Hollow"

Dons este un cântăreţ pop/rock, unul dintre cei mai premiaţi artişti letoni din ultimul deceniu.

Profimedia

Bambie Thug din Irlanda a cântat "Doomsday Blue"

Bambie Thug, unul dintre cei doi interpreţi non-binari din această seară, este un cântăreţ născut în Cork care îşi descrie muzica vrăjită ca fiind "Ouija-pop". 

Profimedia

Chiar la finalul reprezentaţiei, Bambie a privit către camera de filmat şi a strigat: "Dragostea va triumfa întotdeauna asupra urii". 

În cazul în care EBU decide că mesajul a contravenit regulilor sale privind mesajele politice, muzicienii ar putea fi sancţionaţi.

Din Estonia, a fost 5MIINUST x Puuluup cu "(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi"

5MIINUST face muzică pop în Estonia de şase ani, în timp ce Puuluup îşi numesc muzica "zombie-folk".

Profimedia

Nebulossa din Spania a cântat "ZORRA"

Nebulossa este un duo synth-pop din Alicante, Spania, format din Mery Bas şi Mark Dasousa.

Profimedia

Cântecul lor se vrea a fi un comentariu despre misoginism şi standardele duble cu care se confruntă femeile. În Spania, dacă o femeie este numită "zorra" poate însemna "căţea" sau "târfă". Spusă unui bărbat, înseamnă pur şi simplu "ticălos".

Silvester Belt, din Lituania, a cântat "Luktelk

Melodia sa, al cărei titlu se traduce prin "Wait", a fost un succes în ţara sa.

Profimedia

Concurenta cu numărul 6: Eden Golan - Israel - "Hurricane"

Participarea Israelului la concursul din acest an a fost o sursă de controverse, mai mulţi concurenţi punând la îndoială prezenţa Israelului în timpul războiului din Gaza.

Cântăreaţa Eden Golan a fost sub protecţia poliţiei toată săptămâna - în timp ce pe străzile din Malmö au loc demonstraţii pro-palestiniene şi pro-israeliene.

Profimedia

Cântecul ei, care a fost iniţial respins pentru că făcea referire la război, a fost rescris pentru a spune povestea unei femei care trece printr-o criză personală - şi a apărut ca una dintre cele mai puternice balade din concurs.

Tali este prima reprezentantă a Luxemburgului în 30 de ani

Luxemburgul nu a mai participat la concursul Eurovision din 1993, ceea ce înseamnă că Tali, care s-a născut în 2000, nu şi-a văzut niciodată ţara participând la Eurovision.

Profimedia

Piesa ei, "Fighter", combină un ritm de chitară sincopat cu un ritm tropical de reggaeton.

ISAAK, reprezentantul Germaniei a cântat "Always On The Run

ISAAK a început să cânte ca muzician de stradă la vârsta de 12 ani. Spectacolul său a inclus o mulţime de efecte pirotehnice.

Profimedia

alyona alyona & Jerry Heil au cântat pentru Ucraina "Teresa & Maria

Ucraina are cel mai mare raport victorii la Eurovision şi numărul de participări. Anul acesta, Ucraina participă pentru a 19-a oară la concursul Eurovision. Aceasta a câştigat de trei ori - în 2004, 2016 şi în 2022. 

Profimedia

Cea mai recentă victorie a fost obţinută cu piesa "Stefania", o odă, închinată unei mame, interpretată de Kalush Orchestra, care a obţinut 439 de puncte din maximul posibil de 468 de puncte, datorită sprijinului copleşitor al publicului telespectator. Victoria a venit la doar trei luni după ce Rusia a invadat ţara. 

Primii concurenţi: Suedezii Marcus & Martinus cu "Unforgettable

Marcus & Martinus sunt gemeni, un duo pop scandinav al cărui cântec "To Dråper Vannq" a ajuns în top 10 în Norvegia când aveau doar 9 ani. Suedia se află la egalitate cu Irlanda în topul celor mai multe victorii la Eurovision, cu şapte fiecare.

Profimedia

Radiodifuzorul olandez a postat pe reţelele de socializare: "Ca urmare a faptului că AVROTROS nu mai face parte din Marea Finală a Eurovision Song Contest, nu simţim nevoia să acordăm punctele juriului olandez".

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

eurovision 2024 finala piesa elvetia castigatoare top piese melodii
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024