Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Eurovision 2024. Marea Finală a celei de-a 68-a ediții are loc diseară. Care e ordinea de desfăşurare

Eurovision 2024. Marea Finală a ediţiei cu numărul 68 a celui mai mare eveniment muzical live din lume, Eurovision, are loc în această seară la ora 19.00 GMT. Ordinea de desfășurare a acesteia a fost decisă în primele ore după terminarea cei de-a doua semifinale.

de Redactia Observator

la 11.05.2024 , 10:57

Cotele de pariuri prezic că participarea Croaţiei, Baby Lasagna interpretând piesa "Rim Tim Tagi Dim", va câştiga concursul Eurovision din acest an. Cotele de la 16 case de pariuri, mediate de Eurovisionworld.com, dau Croaţiei 44% şanse de câştig. Elveţianul Nemo, care cântă "The Code", este al doilea favorit, cu 17% şanse.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Articolul continuă după reclamă

Ordinea de desfășurare a Marei Finale, potrivit eurovision.tvr.ro, este:

Pe acelaşi subiect

1. Suedia - Marcus & Martinus: De neuitat

2. Ucraina - alyona alyona & Jerry Heil: Teresa & Maria

3. Germania - ISAAK: Always On The Run

4. Luxemburg - TALI: Luptător

5. Olanda - Joost Klein: Europapa

6. Israel - Eden Golan: Uragan

7. Lituania - Centura Silvester: Luktelk

8. Spania - Nebulossa: ZORRA

9. Estonia - 5MIINUST X Puuluup: (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi

10. Irlanda - Bambie Thug: Doomsday Blue

11. Letonia - Dons: Hollow

12. Grecia - Marina Satti: ZARI

13. Marea Britanie - Olly Alexander: Dizzy

14. Norvegia - Gåte: Ulveham

15.Italia - Angelina Mango: La Noia

16. Serbia - TEYA DORA: RAMONDA

17. Finlanda - Windows95man - No Rules!

18. Portugalia - iolanda: Grito

19. Armenia - LADANIVA: Jako

20. Cipru - Silia Kapsis: Liar

21. Elveția - Nemo: The Code

22. Slovenia - Raiven: Veronika

23. Croația - Baby Lasagna: Rim Tim Tagi Dim

24. Georgia - Nutsa Buzaladze: Firefighter

25. Franța - Slimane: Mon Amour

26. Austria - Kaleen: We Will Rave

Israel, între protest şi aprecieri

Cea de-a doua semifinală a concursului Eurovision 2024 a început joi târziu în Suedia, iar o mare parte din atenţie s-a concentrat pe prestaţia Israelului, după ce mii de persoane s-au alăturat unui protest pro-palestinian mai devreme în cursul zilei.

Eden Golan a cântat "Hurricane", alături de dansatori, în faţa unui fundal cu lumini albastre şi albe.

În ciuda protestelor care au întâmpinat sosirea Israelului în Suedia în această săptămână, Eden Golan a primit o reacţie corectă pe Malmö Arena. Conform transmisiei audio oficiale, au existat huiduieli în surdină când şi-a terminat prestaţia, dar acestea au fost înecate de aplauze. Ea a mulţumit spectatorilor, în timp ce a părăsit în grabă scena.

"Performanţă uimitoare Eden! După toate repetiţiile şi în faţa tuturor strigătelor antisemite din sală, ai cântat despre durerea noastră şi ai cântat în Europa muzica care s-a oprit pentru noi în 7 octombrie. Chiar şi la Eurovision, nu există nimeni care să poată învinge Israelul", a scris pe X ministrul israelian al Culturii, Miki Zohar. 

Aproximativ 100.000 de vizitatori s-au adunat în oraşul Malmo pentru festivalul anual care are loc pe fondul protestelor şi boicoturilor legate de campania militară israeliană din Gaza, declanşată de atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.

Fanii Eurovision îmbrăcaţi în ţinute ciudate, paiete şi în culorile naţionale au sosit la eveniment, în timp ce aproximativ o sută de protestatari au scandat "Boicotaţi Israelul" şi "Ruşine să vă fie ruşine" în faţa sălii, înainte de a fi îndepărtaţi de poliţie.

Activista pentru climă Greta Thunberg s-a alăturat în cursul zilei celor peste 10.000 de manifestanţi pro-palestinieni din centrul oraşului Malmo, care se opun participării Israelului la concursul muzical.

Din istoria concursului 

Eurovision a început în 1956, cu doar şapte ţări participante. Concursul a avut loc de 64 de ori, dar a avut 67 de câştigători. În 1969, primul loc a fost împărţit între Marea Britanie, Spania, Olanda şi Franţa. Regulile de egalitate au fost introduse la scurt timp după aceea.

Răspândirea Covid-19 în 2020 a dus la anularea concursului pentru prima dată în istorie.

ABBA, care a câştigat cu "Waterloo" în 1974, a devenit cel mai de succes câştigător Eurovision din toate timpurile. Piesa "Nel Blu Dipinto Di Blu" a lui Domenico Modugno, denumită şi "Volare", este cel mai preluat cântec Eurovision. A fost preluat, printre alţii, de Dean Martin şi David Bowie. 

Până în 1998, cântecele au fost acompaniate de o orchestră live. Celine Dion, Cliff Richard şi Julio Iglesias au fost concurenţi la Eurovision. Pe scenă pot urca cel mult şase artişti în acelaşi timp şi nu sunt permise animale vii.

La primele ediţii concurenţii cântau în limba lor maternă

În zilele noastre, concurenţii Eurovision pot cânta în orice limbă doresc, dar nu a fost întotdeauna aşa. La primele 10 concursuri, problema limbii nu s-a pus, iar concurenţii cântau în limba lor maternă. Dar în 1965, concurentul Suediei, cântăreţul de operă Ingvar Wixell, a cântat melodia "Absent Friend" în engleză. Acest lucru a dus la introducerea unei reguli lingvistice în anul următor, care prevedea că "piesele trebuie interpretate într-una dintre limbile oficiale ale ţării participante". În 1973, regula a fost abolită, permiţând participanţilor să îşi aleagă din nou limba dorită. Aceasta a fost reintrodusă în 1977, înainte de a fi abolită din nou în 1999. De atunci, mulţi interpreţi au ales să cânte în limba engleză în speranţa de a obţine un punctaj mai mare.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Entertainment » Eurovision 2024. Marea Finală a celei de-a 68-a ediții are loc diseară. Care e ordinea de desfăşurare