Eurovision 2023. Suedia este marea câştigătoare a ediţiei din acest an
Suedia a câștigat Eurovision 2023. Loreen, câştigătoare a competiției muzicale în 2012, a cucerit trofeul din acest an cu melodia "Tattoo", un electrodance clasic, o combinaţie de voce de piept şi falsetto. Cea de-a 67-a ediţie a concursului s-a desfăşurat la Liverpool, oraşul natal al membrilor trupei The Beatles. România nu a reușit să se califice în finală.
De Redactia Observator la 14.05.2023, 07:49Deși Eurovision 2022 a fost câștigat de grupul ucrainean Kalush Orchestra cu "Stefania", un cântec ce combină ritmuri hip-hop şi muzică tradiţională, din cauza invaziei ruse, ediția din acest an a fost găzduită de orașul britanic Liverpool. Unul dintre momentele marcante ale competiției a fost tributul adus oraşului care a dat lumii cea mai bună muzică, două echipe de fotbal şi jocul cuvintelor încrucişate. Italianul Mahmood a cântat o versiune a "Imagine" de John Lennon. Fosta câştigătoare a Israelului, Netta, a cântat "You Spin Me Round (Like A Record)". Melodia "Whole Again" a fost cântată de islandezul Daði Freyrsings, spre bucuria spectatorilor. Suedeza Cornelia Jakobs, care a ajuns pe locul patru cu piesa "Hold Me Closer", la Torino anul trecut, a reinterpretat hitul "I Turn To You", lansat de Melanie C în 1999. Duncan Laurence din Regatul Ţărilor de Jos, care a câştigat Eurovision în 2019 cu "Arcade", a cântat "You’ll Never Walk Alone".
Eurovision 2023. Cconcursul va include un amplu omagiu adus Ucrainei în timpul finalei
"În timp ce privirile din lumea întreagă se vor îndrepta spre Liverpool în acest weekend pentru a urmări Eurovision, inimile noastre vor fi alături de oamenii din Ucraina, care luptă pentru suveranitatea şi supravieţuirea lor", a declarat ministrul britanic al Culturii, Lucy Frazer. Ilustrând dificultatea de a defini contururile unei neutralităţi politice afişate în timp ce promovează culorile unei ţări devastate de război, organizatorii Eurovision au stârnit polemici atunci când au refuzat cererea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a se adresa telespectatorilor prin intermediul unui mesaj video în timpul marii finale de sâmbătă seară.
Natura evenimentului "interzice declaraţiile politice sau pe cele asociate politicii în timpul concursului", au explicat reprezentanţii European Broadcasting Union (EBU) într-un comunicat. EBU a precizat că şi fără acel mesaj al lui Volodimir Zelenski, concursul va include un amplu omagiu adus Ucrainei în timpul finalei de sâmbătă seară, cu prezenţa a 11 artişti ucraineni pe scenă, inclusiv a grupului Kalush Orchestra. Clipuri video difuzate pe parcursul galei vor prezenta diverse locuri din Ucraina, iar culorile albastru şi galben ale drapelului ucrainean vor fi expuse masiv în sala în care se va desfăşura concursul.
- Eurovision 2023. Prestaţia României, criticată de BBC: "Versurile sunt cu adevărat supărătoare". Ce au scris...
- Cât a costat show-ul lui Theodor Andrei din semifinala Eurovision. Mihai Trăistariu, reacţie dură: "Nu avea ce...
- Volodimir Zelenski, interzis la Eurovision. Liderul de la Kiev a cerut să vorbească în timpul finalei, dar a fost...
La fel ca anul trecut, Rusia a fost exclusă din competiţie. În mai multe cântece din finală, războiul este o temă de fundal. "Heart of Steel", cântecul duoului electro ucrainean Tvorchi, este inspirat de rezistenţa din timpul asediului de o lună asupra uzinei Azovstal şi "simbolizează forţa şi curajul", a spus Jeffery Kenny, solistul trupei. Selecţia naţională din Ucraina pentru ediţia din acest an a concursului Eurovision a avut loc într-un buncăr din Kiev. "Am văzut multe drapele ucrainene", a declarat Andriy Hutsuliak, celălalt membru al grupului Tvorchi. "Regatul Unit a făcut o treabă foarte bună pentru a aduce Ucraina aici", a adăugat el într-o conferinţă de presă organizată vineri, înaintea marii finale a competiţiei muzicale.
Eurovision 2023. Suedia şi Franţa, marile favorite
Reprezentantul Elveţiei, tânărul cântăreţ Remo Forrer, transmite un mesaj de pace pe un ton grav prin cântecul "Watergun". La celălalt capăt al spectrului artistic, muzicienii extravaganţi şi cu mustaţă din grupul croat Let 3 vor concura cu piesa "Mama SC!", un titlu caustic care îl critică într-o manieră aproape deloc voalată pe Vladimir Putin. Cântecul a fost descris de membrii trupei drept "o armă" împotriva "prostiei umane" şi "împotriva războaielor". Potrivit caselor de pariuri, în pofida stimei obţinute de formaţia croată, şansele acestui grup de a câştiga Eurovision 2023 sunt minime. În schimb, Ucraina este considerată cu şanse mari de a termina concursul în top 3, precedată de două ţări nordice.
Marea favorită, Suedia, este reprezentată de cântăreaţa Loreen, deja câştigătoare în 2012 cu piesa "Euphoria". Dacă va câştiga şi în acest an, ea va deveni doar cel de-al doilea artist care se impune de două ori în concursul Eurovision, după irlandezul Johnny Logan. Finlanda va fi reprezentată de o piesă frenetică a rapperului Kaarija, intitulată "Cha Cha Cha". Franţa, o altă ţară considerată favorită, dar care nu a mai câştigat concursul Eurovision din anul 1977 (prin Marie Myriam), este reprezentată de La Zarra, o artistă originară din provincia canadiană Quebec, care va intepreta piesa electro-disco "Evidemment".