Antena Meniu Search
x

Volodimir Zelenski, interzis la Eurovision. Liderul de la Kiev a cerut să vorbească în timpul finalei, dar a fost refuzat

Volodimir Zelenski nu va putea să vorbească prin intermediul unui mesaj video în finala Eurovision 2023, a anunţat organizatorul concursului, potrivit AFP. "Solicitarea liderului de la Kiev de a se adresa publicului Eurovision, deşi făcută cu intenţii lăudabile, nu poate fi din păcate acceptată, deoarece ar încălca regulile evenimentului'', a anunțat Uniunea Europeană a Radiodifuzorilor (EBU), care organizează concursul muzical. 

de Redactia Observator

la 12.05.2023, 10:57

Volodimir Zelenski, interzis la Eurovision. Liderul de la Kiev a cerut să vorbească în timpul finalei, dar a fost refuzat - Profimedia

"Unul dintre pilonii concursului este caracterul apolitic al evenimentului. Acest principiu interzice declaraţiile politice sau similare în timpul concursului", a explicat EBU, conform Agerpres.

Eurovision 2023 se desfășoară în acest an la Liverpool, în nordul Angliei, deoarece Marea Britanie s-a oferit să găzduiască competiția în locul câştigătorului de anul trecut, Ucraina, care a trebuit să renunţe din cauza invaziei ruseşti. Finala, care va avea loc sâmbătă şi la care vor participa 26 de ţări, va include un omagiu special adus Ucrainei. În cadrul evenimentului, vor urca pe scenă 11 artişti ucraineni, printre care şi câştigătorul de anul trecut, Kalush Orchestra, a precizat EBU.

În timpul serii vor fi difuzate clipuri video care vor prezenta diferite locuri din această ţară. De asemenea, la Liverpool a fost dezvelit un monument "simbol al speranţei" pentru Ucraina, o statuie din aluminiu reprezentând un bărbat care ţine în mână o carte din care zboară un porumbel cu steagul ucrainean. Aceasta va rămâne la Strawberry Field, grădina care înconjoară orfelinatul Armatei Salvării care a dat numele faimosului cântec psihedelic al trupei Beatles, înainte de a fi trimisă în Ucraina la revenirea păcii. Rusia a fost exclusă din competiţie, la fel ca şi în 2022. 

România a ratat finala Eurovision 2023

Pe acelaşi subiect

România a ratat calificarea în finala Eurovision. Theodor Andrei a participat aseară în cea de-a doua semifinală a concursului desfăşurat la Liverpool cu melodia "D.G.T (Off and on)". Piesa însă nu a reuşit să adune suficiente voturi. 

Ţara noastră a concurat aseară cu alte 15 ţări, dintre care zece au trecut mai departe. Artiştii din cea de a doua semifinală calificaţi sunt Albina & Familja Kelmendi cu "Duje" (Albania), Andrew Lambrou cu "Break a Broken Heart" (Cipru), Alika cu "Bridges" (Estonia), Gustaph cu "Because of You" (Belgia), Teya & Salena cu "Who The Hell Is Edgar?" (Austria), Monika Linkyte cu "Stay" (Lituania), Blanka cu "Solo" (Polonia), Voyager cu "Promise" (Australia), Brunette cu "Future Lover" (Armenia), Joker Out cu "Carpe Diem" (Slovenia). Aceştia se alătură, în finala care va avea loc sâmbătă, reprezentanţilor primelor 10 ţări care au fost alese în semifinala de marţi: Croaţia, Republica Moldova (Pasha Parfeny cu "Soarele şi Luna"), Elveţia, Finlanda, Cehia, Israel, Portugalia, Suedia, Serbia şi Norvegia. 

Calificate din oficiu în marea finală sunt cele cinci ţări fondatoare Eurovision, grup cunoscut şi sub numele de "Marele 5": Franţa, Germania, Italia, Spania şi Marea Britanie, precum şi Ucraina, care a câştigat Eurovision 2022. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Volodimir Zelenski, interzis la Eurovision. Liderul de la Kiev a cerut să vorbească în timpul finalei, dar a fost refuzat