173.000 de români profită de starea de alertă și nu-și plătesc facturile la electricitate, în condițiile în care canicula a generat un consum masiv de energie
Canicula ne-a făcut să băgăm în priză tot ce avem la îndemână pentru a ne răcori. Aparatele de aer condiţionat au funcţionat non-stop în această perioadă. Iar contoarele au înregistrat un consum de energie record. Consum pentru care, evident, vom scoate mai mulţi bani din buzunar.
De Mădălina Chiţac la 29.06.2021, 21:42Canicula ne-a făcut să băgăm în priză tot ce avem la îndemână pentru a ne răcori. Aparatele de aer condiţionat au funcţionat non-stop în această perioadă. Iar contoarele au înregistrat un consum de energie record. Consum pentru care, evident, vom scoate mai mulţi bani din buzunar.
Record la consumul de energie electrică: peste 8.400 de megawaţi
25 iunie. O zi cu 40 de grade în termometre. Şi cu record la consumul de energie electrică. S-a ajuns la peste 8.400 de megawaţi, cel mai mare prag din ultimii 20 de ani, dintr-o zi de vară. Primul "vinovat", aparatul de aer condiţionat.
Anghelina Lungu, pensionară: ”Trebuie să dăm un pic de aer, că ați văzut ce e afară. Îți ia respirația. Dăm așa mai încet și tinem o jumătate de oră și pe urmă oprim, că nu ne convine să dăm”.
- Din cauza caniculei, în iunie s-a înregistrat cel mai mare consum de energie electrică din ultimii 20 de ani
- Litoralul românesc are ”un potențial eolian de 70 GW”. De ce nu se pot amplasa eoliene în Marea Neagră
- Experiment Observator: Cum arată călătoria cu transportul în comun, la peste 35 de grade Celsius
Cu gândul la facturi, oamenii deschid aparatele cam cu inima strânsă. Iar asta confirmă inclusiv specialiştii.
Dumitru Chisăliță, expert energie: ”Energia consumată de un sistem de aer condiționat poate să ajungă la aproape jumătate din consumul de energie pe care îl are un astfel de consumator”.
Facturi mai mari chiar și cu 50%, din cauza valului de caniculă
Asta înseamnă facturi mai mari şi cu 50 de procente. Pe lângă consumul cauzat de caniculă, de la 1 iulie facturile cresc şi pentru cei care n-au contracte noi la energie electrică. Peste patru milioane de consumatori.
Ionut Purica, expert energie: ”Se estimează o creștere de 10-13%. Dacă un furnizor are pretul foarte sus, pierde clienți, deci s-ar putea să-i scadă venitul. Dacă un furnizor înțelege sa ducă un pret concurențial, atrage consumatori”.
Un aparat de aer condiţionat costă între 1.200 şi 7.000 de lei
Îşi permit sau nu, oamenii nu pot rezista în case zilele astea fără o sursă de răcoare. Aşa că cine n-are îşi cumpără acum echipamentele.
Cosmin Burducea, reprezentant magazin electrocasnice: ”Zilnic vindem zeci, chiar sute de aparate de aer conditionat. Avem estimata o creștere de 50% pentru această gamă de produse”.
Un aparat de aer condiţionat costă între 1.200 şi 6-7 mii de lei. Alte câteva sute de lei şi pentru instalare. În acelaşi timp, numărul facturilor neplătite la electricitate s-a dublat în ultimul an. 173 de mii de români se află în situaţia de a fi deconectaţi de la reţea. Îi salvează legislaţia din starea de alertă, care nu permite asta.