300 de localităţi din România primesc apă cu porţia când afară sunt 40 de grade: "Ne spălăm cu apă din sticle, din găleţi, ca să te răcoreşti cumva"
În perioadele toride, apa devine un lux. Trei sute de localiţăţi din toată ţara primesc apă cu porţia. Ameninţaţi de secetă şi de consumul tot mai mare, furnizorii au început raţionalizarea pentru că rezervele sunt pe ducă. Situaţia e critică: oamenii se spală la lighean si gătesc noaptea.
De Redactia Observator la 16.07.2024, 19:25În Dăbuleni, Dolj, apa de la reţeaua centralizată e oprită aproape întreaga zi, deşi afară sunt peste 40 de grade Celsius. Locuitorii stau cu ochii pe robinet şi se bucură la fiecare firicel de apă. "La reţea avem apă cu restricţii. Ne mai oprim în găleţi. La fântână e puţină, dar avem să udăm în solar. Pentru că nu avem apă la baie ne mai spălăm cu apă din sticle, cu apă din găleţi, ca să te răcoreşti cumva", spune un cetăţean. Debitul râurilor e în scădere, iar autorităţile vor să protejeze rezerva şi tocmai de asta au rationalizat apa.
Aceeaşi situaţie într-o altă parte a ţării la Bocsig, în Arad
Ca să aibă apă la discreţie, unele familii au investit în sisteme independente. Noaptea e oprită apa şi în Craiova şi alte cinci localităţi. Compania de Apă lansează un apel către localnici. "20 Apa din reţelele publice este apă pentru băut, pentru gătit şi pentru spălat. Nu este pentru udatul grădinilor, solariilor, pentru agricultură", a declarat Alin Șuiu, directorul Companiei de Apă Oltenia.
Aceeaşi situaţie într-o altă parte a ţării la Bocsig, în Arad. Salvarea localnicilor vine de la singurul puţ din centrul comunei, unde stau la coadă să umple bidoanele. Angajaţii primăriei improvizează şi ei. 291 de localiţăti din toata tara racordate la sistemul centralizat au restrictii de apă. Cele mai multe sunt in judeţele Botoşani, Iaşi şi Vrancea.