30.000 de oameni au venit să se închine icoanei făcătoare de minuni a Fecioarei Maria la Mănăstirea Nicula. Locul unde dorințe prind viață a fost unit în rugăciune
Peste 30 de mii de oameni au devenit un singur glas în cea mai mare rugăciune, la Mănăstirea Nicula din Cluj. Aşa e tradiţia de Sfânta Maria. Azi noapte oamenii au înconjurat biserica purtând lumânări aprinse ca la Înviere. Şi s-au rugat la icoana făcătoare de minuni care multora le-a împlinit dorinţe. După care au plecat spre casele lor. Foarte mulţi, tot pe jos, aşa cum au venit. Un reportaj de Alex Prunean şi Robert Nagy.
De Alex Prunean la 15.08.2023, 20:58- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
E o atmosferă ca în noaptea de Înviere. Luminile pâlpâie în corturi dar și în sufletele a zeci de mii de pelerini care au umplut dealul de lângă Mănăstirea Nicula.
IPS Andrei Andreicut, Mitropolitul Clujului: Pentru ca la Nicula este icoana făcătoare de minuni care la sfârșitul secolului al 17 lea, când romanii din Ardeal erau cei mai necăjiți, câteva săptămâni a plâns.
Locul unde dorințe prind viață a fost unit în rugăciune
Se spune că de atunci icoana Maicii Domnului tot face minuni. Şi că nicio dorinţă spusă aici n-a rămas neîmplinită. Oamenii sunt dovada că asta chiar se întâmplă.
- Pelerinajul la Mănăstirea Nicula se apropie de sfârşit. Zeci de mii de credincioşi s-au rugat la icoana...
- Anevoiosul drum al credinței! Pelerinii de la Mănăstirea Nicula au mers și patru zile pe jos ca să se închine...
- Drumul credinței la Mănăstirea Nicula. Şerban participă de 15 ani la pelerinajul de Sfânta Maria: "E o...
- Uniţi în rugăciune! Credincioşii au venit în pelerinaj la Mănăstirea Nicula pentru Sfânta Maria. Mulţi vor...
- "Aici poţi să verşi o lacrimă, să-ţi întăreşti credinţa". Zeci de mii de credincioşi au venit la...
Paul-reporter: Am mai fost când eram mai mic.
- Și ce anume te-a facut să revii?
- Recunoștința, pentru că am venit când eram mic și eram bolnav și aici m-am vindecat.
Azi, devenit om mare, Paul s-a întors la Nicula şi a dormit sub cerul liber. Ca să mulţumească Maicii Domnului. Câţi oameni, tot atâtea dorinţe.
Viorica: Pentru copilași, să îmi aducă nepotică, 10 ani. Şi Dumnezeu și Măicuța Sfântă ne-a împlinit rugăciunea.
Se citeste bucurie pe chipurilor oamenilor. Liniste si impacare si recunostinta.
Alex Prunean, reporter Observator: În acest moment are loc cel mai important moment al pelerinajului. Icoana Fecioarei Maria a fost scoasă de preoți din biserică în fața zecilor de mici de credincioși care au umplut dealul din spatele mănăstirii.
O noapte întreagă rugăciunea nu s-a oprit nicio clipă la Nicula. Iar dimineaţa i-a găsit pe oameni tot în evlavie şi pioşenie.
Credincioși: Nu am venit să dormim, am venit să ne rugăm împreună.
- Simt așa o bătaie a inimii mai altfel.
Alex Prunean, reporter Observator: Sunt peste 30 de mii de oameni care asistă în acest moment la sfânta liturghie, iar în fața altarului de afară nu mai e niciun loc liber. Cei care vin în mod frecvent aici spun că de foarte mulți ani nu s-a mai întâmplat acest lucru.
Vlad poate confirma. Face de 15 ani acest pelerinaj. De fiecare dată îmbrăcat în cămaşă tradiţională, şi de fiecare dată pe jos.
Vlad Neaga: Venind pe drum, întâmpinăm anumite greutăți, automat dureri ale picioarelor, mușchi și așa mai departe, și când ajungem aici la mănăstire efectiv nu te mai doare nimic.
A dormit sub cerul liber tot drumul. La fel şi după ce a ajuns la Mănăstire. Acum se pregăteşte pentru încă un drum lung, înapoi, acasă. Tot pe jos.
Vlad Neaga: Facem 163 de km până acasă, pornim azi, 15 august, marți, și ajungem vineri, în 18 acasă.
Pentru mai bine de 100 de pelerini efortul, nopţile nedormite şi postul, s-au dovedit insa mult prea greu de dus. Doar cu ajutorul medicilor au reusit să se pună pe picioare. Ca să încheie aşa cum şi-au propus pelerinajul - cu o porţie de sarmale şi speranţa că se vor mai întoarce aici şi la anul.
Video dronă: Dragoş Olteanu