Antena Meniu Search
x

Video Anevoiosul drum al credinței! Pelerinii de la Mănăstirea Nicula au mers și patru zile pe jos ca să se închine la icoana Sfintei Marii. Urmează cea mai lungă noapte

Lung e drumul spre Mănăstirea Nicula dar şi răsplata sufletească e pe măsură. Mai ales pentru cei care aleg să meargă pe jos, sute de kilometri, ca să participe la pelerinaj. Urmează o noapte lungă de rugăciune pentru zecile de mii de credincioşi care vor rămâne sub cerul liber. Preoţii vor înconjura biserica de trei ori cu icoana Maicii Domnului despre care se spune că este făcătoare de minuni.  

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 14.08.2023, 20:25

Vezi și

Un uriaş loc de rugăciune în aer liber e acum dealul de lângă Mănăstirea Nicula. Cât vezi cu ochii corturi, umbrele colorate şi oameni care se roagă, sub soarele fierbinte al mijlocului de august. Un grup de tineri cu cămăşi tradiţionale şi o pătură înflorată pe post de umbrar, asculta predica. Băieţii au venit pe jos 150 de kilometri, din Sălaj, ca să merite binecuvântările Maicii Domnului.

 Urmează cea mai lungă noapte

David: În trei zile, asta e a patra de când mergem, anul ăsta a fost o vreme mai bună, nu a fost așa cald.

Mălin: Am ales să vin pe jos pentru că acest lucru este o jertă pentru Maica Domnului și Iisus Hristos.

Pe acelaşi subiect

Bogdan: Drumul a fost și greu și ușor, dar prin ispite și încercari am reușit să trecem împreună.

Vor petrece şi noaptea aceasta sub cerul liber. Alături de zecile de mii de pelerini veniţi din toată ţara.

Alex Prunean, reporter Observator: Dorința cea mai mare a celor care vin la mănăstire este să se închine la icoana Fecioarei Maria. Pentru acest lucru stau la un rând uriaș care se întinde pe zeci de metri și asteaptă în picioare chiar și câteva ore.

Dar pentru nimeni nu pare să fie asta motiv de supărare. Nici chiar atunci când n-a fost voia lor.

Tânăr: Ne-au luat părinții.

În schimb, doamna Elena din Sibiu, vine din convingere.

Elena Cârligea-reporter: De vreo 20 de ani.

- Ce va aduce aici?

- Ce mă aduce? Rugăciunile Maicii Domnului și cântecele.

Aşteptarea e totuşi dificilă. Afară sunt peste 30 de grade Celsius şi aerul devine greu de respirat în mulţime. Câţiva pelerini au avut nevoie de îngrijiri medicale.

E o tradiţie ca pelerinii să parcurgă ultimii 7 kilometri din drum pe jos. Se cheamă "La Nicula colo-n deal". Îşi dau întâlnire la Gherla şi merg aşa, la pas, cântând şi rugându-se, până la poarta mănăstirii. Cristiana a plecat din Bucureşti - cu trenul, cu microbuzul şi acum pe jos.

Cristiana: Să știti că dacă noi avem o țară, dacă Transilvania a fost alipită României a fost pentru că acești oameni de secole merg la Maica Domnului în genunchi și se roagă.

În această seara la ora 22 icoana Fecioarei Maria va fi scoasă din biserică și adusă în fața pelerinilor. La miezul nopții, purtând-o pe brațe, preoții vor înconjura biserica de 3 ori.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Evenimente » Anevoiosul drum al credinței! Pelerinii de la Mănăstirea Nicula au mers și patru zile pe jos ca să se închine la icoana Sfintei Marii. Urmează cea mai lungă noapte