Antena LIVE

Curs valutar

Cine este Horaţiu Potra, şeful mercenarilor români care luptă în Congo: A fost prins de DIICOT cum dormea cu un pistol încărcat sub pernă

Peste 400 de români luptă ca mercernari în Congo, spun surse Observator. Horaţiu Potra, un luptător de profesie, originar din Mediaș şi fost membru al Legiunii Străine Franceze în anii 90 este şeful grupării de mercenari români. A fost în trecut garda de corp a emirului Quatarului iar în 2010, la o descindere a DIICOT, a fost prins de mascaţi cum dormea cu un pistol încărcat sub pernă. 

De la 09.02.2024, 13:18
WhatsApp
Vezi și:

Doi români au murit şi alţi patru au fost răniţi în războaiele civile din Congo, potrivit ministerului de Externe de la Bucureşti. Victimele sunt mercenari plecaţi să antreneze armatele locale. În spatele operaţiunii stă un fost luptător în Legiunea Străină care îi recruta şi plătea cu 5.000 de dolari pe lună.

Cine este Horaţiu Potra

Şeful grupării paramilitare, Horaţiu Potra, a fost în urmă cu 30 de ani, garda de corp a emirului Quatarului. În 2010 a fost călcat de mascaţi care au găsit în casă lui un adevărat arsenal de luptă. Dormea chiar cu un pistol încărcat sub pernă. 

Înregistrare DIICOT cu Horaţiu Potra, din 2010: "Poliţia, deschide! / Să nu pui mâna pe ceva! / Pistolul! / Pregătit de şoc cu glonţ pe ţeavă".

Pe acelaşi subiect

DIICOT l-a reținut pentru afaceri cu droguri. Potra a mai fost cercetat după ce l-ar fi amenințat pe fostul director Romgaz. Cei doi s-au împăcat și dosarul a fost închis.

Potrivit unei anchete Deutsche Welle, experimentatul mercenar din Mediaş, Horațiu Potra ar fi fost asociat în Sierra Leone cu firme care vând diamante pe bursele oficiale şi s-a ocupat de securitatea minelor din mai multe țări din vestul Africii, controlate de miliardarul australian de origine română Vasile Frank Timiș, fondatorul exploatării de la Roșia Montană.

Gruparea de mercenari a lui Potra ar fi avut legături şi cu gruparea rusă Wagner, condusă de Evgheni Prigojin, potrivit sursei citate. Potra ar fi fost plătit de ruşi în 2016 pentru a antrena gărzile de corp ale lui Faustine Touadéra, actualul preşedintele din Republica Centrafricană.

Surse Obsevator: În Congo luptă peste 400 de români

Un camarad de-ai lor, care a fost martor de la distanţă al atacului, a vorbit în exclusivitate pentru Observator despre cum s-a petrecut totul. "Părerea mea personală e că dacă voiau să îi omoare pe toţi, îi omorau pe toţi. Nu scăpa niciunul viu de acolo. Dar cred că mai degrabă au vut să le dea o lecţie", a relatat colegul românilor care luptă în Congo.

20 de români, foşti militari, sunt mercenari în gruparea condusă de Horaţiu Potra. Creierul misiunii, şi el luptător de profesie, ar avea contract cu guvernul din Republica Democrată Congo, potrivit surselor Observator. Misiunea românilor era să instruiască armatele congoleze să facă faţă grupărilor de rebeli într-un stat sufocat de războaie civile.

Miercuri dimineaţă, în timp ce se aflau într-o tabără improvizată de instruire, au fost atacaţi de gruparea paramilitară M23. Unul dintre colegii lor spune că au ştiut că vor fi atacaţi: "Ieri dimineaţă la 10.30 m-a sunat un prieten de acolo şi mi-a spus că au văzut cu dronele că aproximativ 1.000 de soldaţi M23 se îndreptau către Sake (oraş). Era panicat, l-am simţit imediat şi i-am spus să ţină capul la cutie şi să se protejeze. Era înarmat. Clar aveau informaţii că vor fi atacaţi" 

Înregistrare cu Horaţi Potra, şeful grupării de români: "A căzut mortieră între noi, între răniţi. Cică până la urmă au scăpat, dar au murit trei băieţi şi vreo opt răniţi. RFS4 Aveţi poziţia şapte, avem un Romeomort. Avem încă unul de al nostru, unul alb rănit. Doi avem acum. Avem rănit de-al nostru!"

"Acum nu ştiu de ce şefii care trebuiau să ia hotărâri acolo nu au retras oamenii. În primul rând iei o asemenea decizie pentru faptul că pe soldaţii congolezi, că eu am lucrat cu ei, nu te puteai baza" a povestit colegul românilor din Congo. Au urmat, povesteşte el, ore întregi de panică şi agonie: "Au intervenit şi forţele armate congoleze cu un elicopter care a fost şi ăla lovit. Dronele noastre au fost dărâmate, deci clar a fost un atac foarte bine gândit".

Înregistrare: "Aştia ne mierlesc pe toţi. Cum ne mişcăm cum ne ciuruie capul. Nu ne putem nici evacua de aici. Suntem depăşiţi. L-am pierdut pe Victor printre noi, dintre noi, da. Situaţia e foarte critică aici"

Echipa Observator a încercat să ia legătura cu Horaţiu Potra, conducătorul acestor trupe.

În acest moment, spun surse Observator, în Congo sunt peste 400 de români. În astfel de misiuni nu merge oricine. Instructorii sunt foşti militari cu o experienţă uriaşă în teatrele de operaţiuni şi în război. După ce se retrag din armată, ajung în evidenţele grupărilor de legionari. De acolo, sunt selectaţi şi trimişi în zone de conflict, cum este şi Sake, din Congo.

"Statul român nu recunoaşte un tip de contract de acest gen, mercenariat.  Acţiunea în sine pe care o desfăşoară aceşti români sub comandă lui Potra este una sub semnătură privată" a comentat Cristian Barbu, general în rezervă. "Statul român în afară de o consultanţă consulară normală nu este implicat în niciun fel în acest caz", a explicat Mihai Constantin, purtătorul de cuvînt al Guvernului.

Cristina Filip

Cred că profesia asta m-a ales pe mine înainte să o aleg eu pe ea. Nu întâmplător. ...

horatiu potra mercenari romani congo
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024