Antena Meniu Search
x

Video Cine e Frank Timiş, românul menționat în Pandora Papers, cea mai mare scurgere de date despre cum își ascund averile bogații planetei

Averile secrete a sute de miliardari, lideri ai lumii şi celebrităţi au fost expuse în cea mai mare scurgere de informaţii despre paradisuri fiscale de până acum. Pandora Papers dezvăluie detalii despre afacerile şi tranzacţiile ascunse prin scheme financiare complexe. Printre cei vizaţi de scandal se numără şi 100 de români. Cel mai sonor nume făcut public până acum este al lui Frank Timiş.

de Redactia Observator

la 04.10.2021, 20:20

Vezi și

Ancheta a scos la iveală, încă o dată, afacerile secrete ale lui Frank Timiş. Cu o avere estimată la peste 1,34 miliarde de euro, Timiş a devenit cel mai bogat român în 2012. Nu o dată, modul în care a făcut bani a fost pus sub semnul întrebării. A fost implicat în proiectul Roşia Montană, este concesionarul a 4% din suprafața României şi a făcut afaceri controversate în Africa din zăcămintele de gaz.

Radu Delicote, politolog: ”Motivul pentru care pui o anumită sumă de bani în conturi offshore este intimitatea şi nu vrei ca nimeni să te întrebe de unde provin acei bani sau să dea mai departe unor terţe persoane inclusiv anchetatori, procurori, şamd. informaţii care te-ar putea incrimina”.

Pandora Papers: 100 de români menționați în cea mai mare scurgere de date despre paradisurile fiscale

100 de români ar figura în uriaşul sistem de evaziune fiscală dat publicităţii de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie. Printre ei, un fost parlamentar care a deschis o companie offshore pentru a controla un cont din Elveţia. De asemenea, un oficial în funcţie este beneficiarul ascuns a două firme înregistrate în Insulele Virgine Britanice.

Pe acelaşi subiect

Radu Delicote, politolog: ”Niciodată asemenea scurgeri de informaţii nu se întâmplă dintr-un accident. Accidentele la acest nivel sunt create. Poate să ne arate un reset de sistem, poate să ne arate un început de schimbare de paradigmă”.

Adrian Negrescu, consultant fiscal: ”Se estimează că 70% din tranzacţiile pe plan mondial se fac prin intermediul sistemului offshore prin astfel de paradisuri fiscale, pentru a nu plăti taxele. Ar fi vorba de aproape 32.000 de miliarde de dolari”.

600 de jurnalişti semnează dezvăluirile. Elton John, Julio Iglesias, Claudia Schiffer sau Ringo Starr se numără şi ei printre cei cărora dezvăluirile nu ameninţă să le strice doar imaginea dar şi relaţia cu autorităţile. Şi Vladimir Putin este vizat indirect printr-o presupusă amantă. Fostă femeie de serviciu, ar fi cumpărat în 2003 un apartament de 4 milioane de dolari în Monaco.

Scandalul Pandora Papers ar putea influența rezultatul alegerilor din Cehia

Scandalul ameninţă să schimbe şi rezultatul alegerilor legislative din Cehia. Premierul Andrej Babis ar fi cumpărat un castel în Franţa cu 15 de milioane de euro.

Andrej Babis, premierul Cehiei: ”S-a întâmplat în 2009. Dar momentul în care a ieşit la iveală este foarte interesant, cu două ore înainte de începerea acestei dezbateri electorale”.

În plin proces pentru evaziune fiscală în Spania, Shakira şi-ar fi ascuns o parte din avere în Insulele virgine.

Şi Claudia Schiffer figurează pe listă, dar se apără. Prin vocea avocatului ei, supermodelul susţine că îşi plăteşte toate taxele în Marea Britanie. 

Pandora Papers arată şi cum Corinna Larssen - fosta amanta a regelui Juan Carlos al Spaniei - îşi ascunde bani într-o companie offshore. 30 la sută dintre ei ar ajunge la monarh.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Cine e Frank Timiş, românul menționat în Pandora Papers, cea mai mare scurgere de date despre cum își ascund averile bogații planetei