A venit din Anglia în România pentru a-şi pune 9 implanturi dentare. Cât a plătit aici faţă de preţurile din Marea Britanie
Românii din Diaspora care îşi petrec sărbătorile acasă au învăţat să îmbine utilul cu plăcutul! Petrec alături de rude, dar bat şi la uşile dentiştilor, pentru că - la noi - există un raport mult mai bun calitate-preţ comparativ cu Occidentul. Stomatologii sunt la curent cu această tendinţă, astfel că şi-au făcut un program special între Crăciun şi Anul Nou. Nu doar românii din Diaspora aleg să revină aici pentru a-şi menţine sănătatea dentară. Francezii, spaniolii sau italienii sunt - la rândul lor - atraşi de preţurile şi serviciile oferite de dentiştii noştri.
De Ingrid Tîrziu la 27.12.2023, 20:16Maria munceşte în Marea Britanie, dar vine periodic în ţară pentru tratamentele stomatologice mai ieftine.
Maria Paraschiv, pacientă: Am mai multă încredere în medicii români. Unul dintre motive a fost şi banii, pentru că în afară este mult mai scump. Mi-am inserat nouă implanturi. M-am gândit că ar fi mai bine ca banii să-i dau la mine în ţară. În Anglia mă costa undeva la 20 000, iar aici zece mii, la jumătate de preţ. Nu pot să vorbesc foarte bine engleză şi altfel te exprimi cu un om din aceeaşi ţară.
Cât a plătit aici faţă de preţurile din Marea Britanie
Ingrid Tîrziu, reporter Observator: Aceasta este imaginea care probabil stârneşte fiori multora, însă pentru românii din diaspora este un alt motiv de a veni acasă. Un implant în ţara noastră porneşte de la 400 de euro, însă în vestul Europei depăşeşte 2000, aşadar de 5 ori mai mult.
Alina Grigore, medic stomatolog: Calitatea actului medical cu siguranţă s-a dovedit a fi la un nivel foarte ridicat de profesionalism al medicilor români şi tocmai de aceea pacienţii revin de fiecare dată cu încredere şi îşi rezolvă problemele dentare tot în România. Datorită programului de lucru pe care oamenii îl au în străinătate, pentru că nu au disponibilitate. Am observat pierderea dinţilor la persoane tinere şi foarte tinere, la vârsta de 30-35 de ani.
Odată cu implementarea tehnologiei de ultim oră, stomatologii români au din ce în ce mai mulţi pacienţi din Occident. Printre ei se numără şi Nicolas.
Nicholas, pacient francez: Am venit în România pentru că în Franţa, e adevărat, medicina a stagnat în ultimii ani, iar în România este în plină expansiune şi datorită stomatologilor şi a tehnologiei care există aici, am preferat să vin aici.
Alina Scorţea, medic stomatolog: Avem probabil cu 60-70% pacienţi din diaspora în perioada aceasta. Franţa, Spania, Italia, Anglia şi mai nou şi ţările nordice din ce în ce mai mulţi. Le este mult mai uşor să vină şi să primească programări legate. În afară, durează aproximativ 2-3 luni până primesc o programare.
Datele arată că peste 15% dintre românii care vin în ţară e sărbători trec pragul unei clinici stomatologice. Pacienţii alocă, în medie, circa 1000 de lei anual pentru tratarea problemelor dentare, iar majoritatea apelează la stomatologii din Bucureşti, Braşov şi Sibiu.