Antena LIVE

Curs valutar

Acuzaţii grave la maternitatea Giuleşti! Medicii și asistentele se ocupau de nou-născuți, deși știau că sunt infectați

Părinţii bebeluşilor infectaţi cu stafilococul auriu aduc acuzaţii grele Maternităţii Giuleşti. Nou-născuţii ar fi luat bacteria la naştere, chiar de pe mâinile celor 15 angajaţi depistaţi de Direcţia de Sănătate Publică drept purtători ai ei.

De la 30.11.2018, 19:38
WhatsApp
Vezi și:

Părinţii bebeluşilor infectaţi cu stafilococul auriu aduc acuzaţii grele Maternităţii Giuleşti. Nou-născuţii ar fi luat bacteria la naştere, chiar de pe mâinile celor 15 angajaţi depistaţi de Direcţia de Sănătate Publică drept purtători ai ei. Este vorba despre medici şi asistente care au continuat să se ocupe de copii, chiar şi după ce analizele au confirmat că sunt un pericol. Reprezentanţii spitalului spun că nicio lege nu-i obligă să trimită acasă angajaţii infectaţi. În timp ce familiile copiilor bolnavi ameninţă cu plângeri penale. 

Am ajuns cu ea la Urgenţe la Grigore Alexandrescu pentru că i-a curs urechea. M-am gândit că a tras-o curentul, dar n-a fost aşa. Are o infecţie -  Ermina Jurubescu, mamă

Ermina Jurubescu a născut în urmă cu o lună, la Maternitatea Giuleşti din Capitală. Fetiţa ei este unul din cei zece copii trataţi încă la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti pentru infecţii cauzate de stafilococul auriu. O superbacterie rezistentă la antibiotice care îi poate ucide. Bebeluşii ar fi luat-o, la naştere, în Maternitatea Giuleşti, chiar de pe mâinile medicilor şi asistentelor care i-au îngrijit.

Analizele DSP au confirmat, cu o lună înainte de izbucnirea scandalului, că 15 angajaţi ai maternităţii sunt purtători ai bacteriei. Cu permisiunea şefilor spitalului, ar fi continuat să aibă grijă de copii.

Pe acelaşi subiect

Atât timp cât știau ca au lucrul acesta, nu trebuiau să aibă contact cu copiii! -  Ermina Jurubescu, mamă

Erminei Jurubescu medicii de la Giuleşti i-au spus că fetiţa ei a luat bacteria din laptele matern. La Grigore Alexandrescu, însă, tânăra mamă a aflat că de fapt o bacterie din spital îi îmbolnăvise copilul.

"Nu poți să scoți omul de la locul de muncă"

Şefii maternităţii Giuleşti le-ar fi ascuns pacientelor că secţia de neonatologie e un pericol pentru nou născuţi.

Nu poți nici să scoti omul de la locul de muncă pentru că te poate da în judecată, nu poți nici să închizi secția - Doru Pană, purtător de cuvânt la Maternitatea Giuleşti

Conducerea spitalului ar trebui să răspundă de ce angajaţii purtători de bacterii au îngrijit în continuare copii. Câţiva dintre ei sunt medici care, cel mai probabil, au dus infecţia mai departe şi spre spitale sau clinici private. Printre paciente domneşte teama.

Spitalul Grigore Alexandrescu a tratat până acum 17 bebeluşi, toţi infectaţi cu stafilococ auriu rezistent. Părinţii ameninţă cu plângeri penale.

Nu mi se pare normal ca eu să vin sănătoasă cu copilul în spital şi să plec cu altă boală cu el din spital - Ermina Jurubescu, mamă

Sincer, nu prea văd pentru ce ar putea să dea în judecată. Dacă ei vor da în jdecata personalul tot timpul, personalul va pleca in străinătate, unde este apărat de legi - Doru Pană, purtător de cuvânt la Maternitatea Giuleşti

De astăzi, în Maternitatea Giuleşti nu se mai fac internări, iar 80 de operaţii au fost amânate.

Gravidele vorbesc de lipsa regulilor de igienă, la Maternitatea Giulești

Este de aşteptat ca femeile însărcinate care urmează să nască să migreze către cele 9 maternităţi de stat din Capitală, şi aşa glomerate, sau spre cele private. Cele încă internate la Giuleşti vorbesc despre lipsa regulilor de igienă şi chiar despre asistente care uită să se spele pe mâini, înainte să trateze copiii.

Se face curăţenie o dată pe săptămână. Adică cel puţin cât am fost eu internată trei zile a venit doar o singură dată să ne facă curat - Ermina Jurubescu, mamă

Reprezentanţii Maternităţii Giuleşti spun că şi-au instruit angajaţii să se spele şi găsesc alte explicaţii pentru situaţie.

Spun că în luna octombrie au fost sufocaţi de cazuri primite de la maternităţile Polizu, Filantropia, Malaxa sau Cantacuzino, a căror activitate a fost restrânsă pentru igienizări sau renovări. E perioada în care, susţin ei, ar fi apărut şi bacteriile în spital.

Până în octombrie 2018, la maternitatea Giulești au fost înregistrate două cazuri izolate. În octombrie 39 de cazuri de infecții pe neonatologie și ginecologie. Nu vreau sa comentez datele din octombrie, las autoritățile sanitare să facă acest lucru - Sergiu Tasinachi, epidemiologul Maternităţii Giuleşti

Ministrul Sănătății ar putea extinde controalele în toată țara

În timp ce astăzi, alţi 10 angajaţi au fost trimişi la analize, pe holurile maternităţii, printre paciente continuă să se strecoare persoane care vin să-şi viziteze rudele internate. Nu au halat, iar pe pantofi aduc în saloane bacterii periculoase.

Asigurarea unui mediu sigur pentru nou-născuţi e un examen pierdut de multe spitale din ţară. Ministerul Sănătăţii ar putea extinde controalele în toate judeţele.

Verificările nu le ajută, însă, pe femeile care se pregătesc să nască şi care caută în aceste zile o maternitate curată. Internetul este plin de mesaje de alertă care vin de la mamele ai căror copii s-au îmbolnăvit, în primele zile de viaţă. Tot ele vorbesc şi despre alte bacterii periculoase în afară de stafilococul auriu.  

Femei care se luptă de luni de zile să-şi scape bebeluşii de klebsiella ne-au trimis chiar şi documente pe adresa redacţiei. Un raport al DSP, care a efectuat controale atât la stat, cât şi la privat, va arăta adevărata situaţie. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

acuzatii maternitatea giulesti medici asistente stafilococul auriu
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025