Angajat în carantină la spitalul Gerota: "Ne-am făcut treaba ca nişte ostaşi pe frontul de luptă"
Nici sistemul medical nu pare să treacă testul pandemiei. Peste 100 de oameni au stat închişi timp de opt zile în Spitalul Gerota din Capitală. "Am fost victimele unui experiment", acuză medicii şi asistentele în mărturii exclusive pentru Observator.
De Redactia Observator la 18.03.2020, 22:45- Persoanele ținute în carantină într-un spital din București, acuze grave: "Am fost victimele unui experiment"
- Zeci de persoane s-ar fi infectat de coronavirus în spital, din cauza angajatului MAI care a ascuns că a fost plecat în Israel
Nici sistemul medical nu pare să treacă testul pandemiei. Peste 100 de oameni au stat închişi timp de opt zile în Spitalul Gerota din Capitală. "Am fost victimele unui experiment", acuză medicii şi asistentele în mărturii exclusive pentru Observator. În perioada de carantină, în jur de 30 de persoane s-au infectat cu noul coronavirus şi unul dintre doctori se simte rău: are febră mare şi dureri musculare.
Angajat Spitalul Dimitrie Gerotă: Revoltă! Revoltă! Ne considerăm un experiment al Direcţiei Medicale şi al Ministerului.
Este mărturia unui angajat de la Gerota care a rămas opt zile prizonier în spital. Lunea trecută, un pacient de 60 de ani, pensionar MAI, a ascuns faptul că a călătorit în Israel. Apoi a fost confirmat cu noul coronavirus. De la Gerota, a fost transferat la Institutul Matei Balş. În urma lui, spitalul s-a transformat într-o fortăreaţă păzită de jandarmi.
Angajat Spitalul Dimitrie Gerota: Nu poate să îşi imagineze nimeni cât ne-am luptat cei de acolo să putem ieşi. Am fost nedormiţi nopţi şi zile. Noi acolo ne-am făcut treaba ca nişte ostaşi pe frontul de luptă, în bătaia puştii cu piepturile goale!
Abandonaţi. Aşa s-au simţit medicii, asistentele, infirmierele şi toţi cei rămaşi în Spitalul Gerota. Aproximativ 140 de persoane. Un angajat a mărturisit că primele teste s-au făcut marţea trecută pentru câţiva dintre contacţii direcţi ai bărbatului de 60 de ani: "Eram ca guvizii. Ținuţi aici, liniştiţi, nebăgaţi în seamă de Direcţia Medicală care ne cere numai rapoarte peste rapoarte, dar nu a făcut niciun demers corect medical pentru a ne scoate de aici, pentru a vedea exact care suntem pozitivi, care nu. Să asaneze focarul".
Panica s-a instalat în momentul în care un medic gastroenterolog a fost testat pozitiv. De teama răspândirii virusului, 40 de oameni au ieşit din spital: "Se spune că ne-au trimis ieri, vezi Doamne. Nu ne-au trimis nimic. Direcţia Medicală ne-a trimis 35 de teste. Iar restul au fost făcute rost prin intermediul şi prin bunăvoinţa colegilor din alte spitale care ne-au întins o mână de ajutor".
Abia ieri au fost testaţi toţi oamenii din spital. Rezultatele au arătat că 27 de persoane dintre cele închise mai bine de o săptămână sunt infectate.
Angajat Spitalul Dimitrie Gerota: Persoana care s-a ocupat de toată protecţia noastră şi care a manageriat, care de fapt a fost desemnată director, este cea care se simte cel mai rău. Pentru că a fost supusă unui stres şi unei epuizări inimaginabile.
Ministerul Sănătăţii susţine că acum nu mai e nimeni în spital şi că se va face dezinfecţie terminală.
"Suntem în maşină, ne-au preluat colegii de la SMURD cărora le mulţumim. Suntem epuizaţi toţi".
Angajat Spitalul Dimitrie Gerota: A fost vreun moment în care v-aţi gândit că nu veţi mai ieşi din acel spital? Că vă veţi îmbolnăvi toţi? Da! Da! A fost. A fost un moment în care mă gândeam că se vor epuiza resursele.
Pe lângă medicii, asistentele şi pacienţii de la Gerota, bărbatul de 60 de ani şi-a îmbolnăvit familia, colegi de serviciu şi prieteni ai celor apropiaţi lui. În total, aproximativ 50 de oameni
Angajat Spitalul Dimitrie Gerota: E incalaficabil ce ne-a făcut. A ascuns că a fost în străinătate? Da. A minţit cu neruşinare.
Fostului ofiţer MAI ar putea fi acuzat de zădărnicirea combaterii bolilor. Procurorii au deschis deja un dosar penal in rem.