Afacerea cu care Iulia vrea să dea lovitura în Deltă. Zeci de localnici au simțit potențialul și fac cursuri de formare
Când ajungi în Deltă, pofta de borş de peşte sau plachie e de la sine înţeleasă. Şi turiştii vor mâncare "ca la mama acasă", în curtea pescarului. Astfel că tot mai mulţi localnici îşi deschid puncte gastronomice locale care oferă astfel de bunătăţi în condiţii sigure. La Sfântu Gheorghe, 53 de bucătari fac cursuri de formare profesională. Conceptul de Punct de Gastronomie Locală a fost lansat la apă în Tulcea de marele Ivan Patzaichin.
De Redactia Observator la 02.11.2024, 19:57Peisaj de poveste, oameni primitori şi gusturi de neegalat. Asta "pescuiesc" turiştii care vin în Delta Dunării. Mâncărurile din zonă sunt simple și delicioase, iar peștele e vedeta. Pentru a păstra şi împărtăşi reţetele autentice, în Sfântu Gheorghe mai mulţi localnici fac cursuri necesare deschiderii unui punct de gastronomie local.
"Punctul de Gastronomie trebuie să devină un loc al comunităţii, al tradiţiei şi al întâlnirii între turişti şi cultura locală", a explicat Teodor Frolu - Asociația Ivan Patzaichin - Mila 23.
"Va ridica nivelul de trai în comuna Sfântu Gheorghe. Cei care o sa ne viziteze să poată să vadă și plaja, să-i atragem prin tradiții", a declarat Claudiu-Dragoş Cladiade, primarul localităţii Sfântu Gheorghe.
Iulia Ilie nu mai vrea va pofta turiştilor să rămână în coadă de peşte
- Afacerea cu care Octavian face profit 5.000 de lei pe zi. Investiţia a fost de 10.000 de euro
- Afacerea care i-a adus succesul lui Filip. Vinde pe platforme de livrare şi în restaurante
- Afacerea deschisă de Ionuţ cu 10.000 de euro. "Majoritatea clienţilor mei sunt tineri"
- Afacerea cu care Mihai Grama a devenit Tezaur Uman Viu. Face un produs unic în toată lumea
Soţul ei este pescar şi îşi doreşte să le ofere turiştilor preparate "ca la mama acasă".
"Turiştii vin şi mănâncă la noi. Noi trebuie sa fim mai precauţi cu peştele. Ciorbe, storceag care este aici, provenit din Sfântu Gheorghe. Pește prăjit, plachie sau un proțap la cuptor, icre, scrumbie", a spus Ilie Iulia, localnică.
"Încercăm să convingem cât mai mulți localnicii să-și deschidă punctele gastronomice locale. Oamenii vor prinde curaj să vină cu activităţile lor", a spus Anca Simion, organizator.
PGL-urile sunt bucătării particulare, care oferă reţete specifice zonei. Conceptul a fost lansat la Mila 23, în anul 2016.
"Punctele gastronomice locale reprezintă o inițiativa a Asociaţiei Ivan Patzaichin. O modalitate prin care gospodării privați și societățile comerciale își pot etala produsele culinare", a explicat Mitică Tuchilă, directorul DVS.
În România sunt peste 500 de puncte gastronomice locale, iar la nivelul judeţului Tulcea s-au deschis deja 51.