Afaceri cu moartea la porțile spitalului. Firmele de pompe funebre nu mai fac față cererilor de sicrie: ”Dacă o ţine aşa, în 3 săptămâni magazinul e gol”
Tragedie pentru unii, profit pentru alţii. Sună cinic, dar pentru firmele de pompe funebre a fost un an cu încasări record. Ca afacerea să meargă şi mai bine, mulţi şi-au găsit ajutoare chiar în spital. Paznicii şi brancardierii s-au transformat în intermediari între familiile îndoliate şi serviciile funerare.
De Alexandra Marin la 22.10.2021, 20:41- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Cât economisim dacă punem deoparte 1 leu pe zi, timp ce 5 ani. Cum să împărţim banii ca să nu trăim de la o lună la alta
În Capitală, în jurul marilor spitale, ambulaneţele vin, dricurile pleacă. Durerea şi disperarea rudelor se contorizează în bani pentru alţii. De multe ori, firmele de pompe funebre au "agenţi" de vânzări chiar în spitale.
Paznic: ”Întreabă şi tu acolo că te pot îndruma cei de acolo. Ştiu băieţii? Da, au numere de telefoane, cum să nu. Spui că faci şi tu cinste, vorba vine, să nu mi-l dai pe cel mai scump, frate. Eu îţi spun ţie, pentru tine, să nu zici că ţi-a zis portarul sau alea că ei le mai dă dreptul, cred, cred, nu ştiu. Şi zice, dă-i numărul meu”.
Șefii spitalelor şi proprietarii de pompe funebre neagă că ar exista înțelegeri
În judeţul Neamţ, spre exemplu, proprietarul unei firme de pompe funebre chiar a avut funcţia de director al Spitalului Judeţean pentru câteva zile.
- ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs tragedia de la spitalul Covid Târgu Cărbuneşti. O asistentă a dat alarma,...
- Ce este certificatul verde de vaccinare sau imunizare la Covid-19 și cum poate fi obținut
- Raed Arafat a anunțat că angajații vor intra în clădirile private doar cu certificat verde, acolo unde lucrează...
Întrebaţi, atât şefii spitalelor, cât şi proprietarii de pompe funebre, neagă astfel de înţelegeri.
Beatrice Mahler, manager Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta: ”Institutul Marius Nasta nu are de ce să aibă înţelegeri cu astfel de firme. Este dreptul familiei să aleagă modul în care realizează acestă procedură și înhumarea celor dragi”.
Firmele de pompe funebre au încasări record în ultimul an
Valentin Dabija, antreprenor pompe funebre: ”Spitalele nu, nu au voie să se bage. Există liste, în schimb, la diferite morgi, unde sunt publicate firmele acreidtate din punct de vedere sanitar. La Covid nu poţi să te duci oricum, trebuie să fii pregătit. Să ai maşină specială, băieţii să fie costumaţi special. Mor foarte mulţi oameni. Asta nu ţine de noi, asta e realitatea. Morgile sunt pline. La toate spitalele, nu doar unele”.
Dezastrul e atât de mare încât e criză şi de sicrie.
Valentin Dabija, antreprenor pompe funebre: ”Dacă o ţine aşa, în 2-3 săptămâni, magazinul e gol. În mod normal, ce avem în magazin îmi ajungea 5 luni. Le scumpesc de la lună la lună, nu ştiu dacă pe fondul că e cerere mare, dar ei motivează că lemnul s-a dublat faţă de anul trecut”.
Peste 1.100 de firme oferă servicii funerare în România, de trei ori mai mult decât în urmă cu 10 ani.