Antena Meniu Search
x

Video ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs tragedia de la spitalul Târgu Cărbuneşti. 4 oameni au murit, iar responsabilii își pasează vina

O nouă tragedie într-un spital COVID. Patru bolnavi internaţi la Târgu Cărbuneşti au murit după ce au rămas fără aer în secţia de Terapie Intensivă. De data aceasta nu vorbim de un incendiu. Pur şi simplu nu a mai fost oxigen în instalaţie. Rezervorul s-a golit mai devreme decât estimase firma care livrează. Asta deşi trebuia, prin contract, să monitorizeze de la distanţă cantitatea folosită şi să se asigure că există suficient oxigen pentru toţi pacienţii.

de Redactia Observator

la 22.10.2021, 20:43

Vezi și

Angajat spital: ”Dacă aţi fi văzut lacrimile din ochii fetelor implorând butelii, nu ştiau cui să-i dea mai repede că au fost câteva butelii”. E trecut de 6 dimineaţa. În tot spitalul sunt aproape 150 de bolnavi de COVID. Cei mai grav sunt internaţi la ATI. Aici, 15 oameni se luptă pentru fiecare gură de aer. O asistentă încearcă să-i pună o mască de oxigen unui pacient. Nu funcţionează, iar asta o alertează. Se duce imediat să-i verifice pe ceilalţi bolnavi. Atunci realizează dezastrul şi dă alarma. În instalaţie, aerul e terminat.

Mariana Sabina Văduva, șefa ATI Tg Cărbunești: ”Am înţeles că un senzor ceva nu a semnalat faptul că butelia a ajuns. Ventilatoarele începuseră să dea alarme că nu mai era oxigen, barbutoarele din perete erau toate pe zero”.

Angajat spital: ”Ne-am dat seama: Hai să trecem repede pe tuburi!".

Pacienții se sufocau cu măștile fără oxigen pe față

Pe acelaşi subiect

Începe cursa contracronometru. În timp ce pacienţii se sufocă, asistentele aleargă prin spital să adune toate buteliile de oxigen disponibile. Alte cadre medicale încep să-i ventileze pe bolnavi. Fiecare respiraţie contează.

Se pierde timp preţios. Trece o oră până îşi dau seama că efortul este în zadar pentru atât de mulţi bolnavi, aşa că sună la 112.

Planul roşu de intervenţie, la 07.35

20 de minute mai târziu se declanşează planul roşu de intervenţie. Zeci de ambulanţe ajung la spital, pline cu butelii de oxigen.

Florin Chisim, purtător de la ISU Gorj: ”Toate sursele de oxigen disponibile de la nivelul celorlalte spitale din judeţ au fost direcţionate către spitalul din Târgu Cărbuneşti”.

Toată curtea e împânzită de salvatori. În haosul general, doi dintre bolnavi nu mai rezistă. O femeie de 76 de ani şi o alta de 55 de ani se sting. Prefectul judeţului vine cu o explicaţie cinică: ”Oamenii aveau o formă deosebit de gravă de COVID şi oricum ar fi decedat din cauza COVID”.

Pacienții au fost transferați la spitalele din județ

În curtea spitalului e un du-te - vino general. Pacienţii sunt scoşi din saloane şi mutaţi în salvări. 21 de bolnavi sunt trimişi de urgenţă către spitalele din judeţ. Doi dintre ei nu ajung la spitalul din Târgu Jiu şi mor.

Rudă: ”A plecat bine de aici şi la Târgu Jiu a murit. Cum să pleci cu o saturaţie de 90 de aici şi să ajungi cu 40% la Târgu Jiu”.

La uşa spitalului, rudele pacienţilor vor răspunsuri.

Trec patru ore până când ajunge firma responsabilă cu alimentarea cu oxigen a instalaţiei.

Constantin Târziu, manager Spital Tg Cărbunești: ”Trebuia să vină când era scăzută cantitatea de oxigen. Se face citire directă, ei văd când este nevoie de oxigen sau când nu este nevoie de oxigen”.

Răspunsul firmei care asigura oxigenul la Spitalul Târgu Cărbunești

În schimb, firma care asigură oxigenul spune că livrarea se face conform unui orar bine stabilit şi ar fi de datoria spitalului să ceară o cantitate suplimentară: ”Am fost contactați de spital la prima oră a dimineții de astăzi, când cisterna se afla pe traseu conform planificării”

Îi contrazice însă contractul încheiat între furnizor şi spital. Scrie clar că firma ar fi trebuit să suplimenteze oxigenul, dacă sistemul de monitorizare le-ar fi indicat o scădere rapidă.

Imediat ce instalaţia a fost reumplută, bolnavii transferaţi sunt aduşi înapoi la Cărbuneşti.

Probleme vechi la Spitalul Târgu Cărbunești

Anul trecut, spitalul a trecut printr-o renovare. Atunci, un cadru medical presimţea dezastrul.

Medic: ”Doar două prize de oxigen. În spate nu avem oxigen. Bine că avem restul lucrurilor. Mai scapă oxigen, eu ştiu cât oxigen ajunge pe aici”.

Potrivit unor sursem, toamna trecută, medicii de la Cărbuneşti semnalau către Societatea Română de Anestezie că sunt nereguli cu presiunea în intalaţiile de oxigen. Cel puţin o dată pe lună s-ar fi confruntat cu presiune mult prea scăzută. Acum, la Cărbunești se caută răspunsuri. 

Ministrul Sănătății: ”În ceea ce privește partea de stocator de oxigen, specialiștii trebuie să ne spună în urmă unei anchete ce s-a întâmplat exact acolo”.

Informaţiile îi vor ajuta pe procurori care au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Sanatate » ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs tragedia de la spitalul Târgu Cărbuneşti. 4 oameni au murit, iar responsabilii își pasează vina