Alba Iulia, capitala ţării pentru 24 de ore. Marea Unire, celebrată de o sută de mii de oameni
Trăim împreună o zi istorică. Pentru 24 de ore, Alba Iulia este Capitala ţării. De Centenar, cele mai importante momente ale Marii Uniri au fost reconstituite de o sută de mii de oameni.
De Redactia Observator la 01.12.2018, 21:23Trăim împreună o zi istorică. Pentru 24 de ore, Alba Iulia este Capitala ţării. De Centenar, cele mai importante momente ale Marii Uniri au fost reconstituite de o sută de mii de oameni.
O sută de ani de la Marea Unire. Este pagina de istorie pe care români din toată ţara au vrut să o scrie la Alba Iulia. Aici, în 1918, 1228 de delegaţi au hotărât Unirea Transilvaniei cu România. Bucuria acelor momente a fost retrăită, un secol mai târziu, cu cântec şi voie bună.
Maramureşul şi-a trimis delegaţia din Tara Oasului.
De la sărbătoarea Centenarului nu a lipsit familia regală.
Trenul Regal a fost remorcat de locomotiva cu abur Pacific, construită în anul 1922. Restaurarea ei a fost efectuată, cu multă migală și efort special pentru sărbătoarea Centenarului Marii Uniri.
Cei veniţi la Alba Iulia au purtat ţinute din secolul trecut, iar în Sala Unirii a răsunat din nou declaraţia prin care a luat naştere România Mare.
Pentru aceste momente, Alba Iulia s-a transformat într-un furnicar în doar câteva ore.
Turiştii au venit încă de la primele ore. În ciuda aglomeraţiei, nimeni nu şi-a pierdut cumpătul.
La intrare in Alba dinspre Turda s-a format coada de masini pe doua benzi. Este coada si de oameni care asteapta mijloacele de transport in comun care sa ii transporte in centrul orasului.
Ca un omagiu, unii vizitatori au adus în inima cetăţii de la Alba Iulia imaginea strămoşilor lor care au contribuit la Marea Unire. Dar şi poveştile din acele timpuri.
Alţii au venit special la Alba Iulia pentru a se asigura că vor duce istoria mai departe. Şi pentru cei adoptaţi de pe alte meleaguri, ţara noastră a devenit "acasa".
1 Decembrie în Cetatea Unirii a însemnat pentru zeci de elevi din Bihor lecţia de istorie predată în locul unde românii şi-au decis soarta.
După prânz a început cea mai mare paradă militară din istoria oraşului Alba Iulia. Preşedintele Klaus Iohannis a venit direct de la Bucureşti.
Unii politicieni au fost huiduiţi de oamenii prezenţi la paradă.
După parada militară, oamenii s-au aşezat la masă. Pentru ei au fost pregătite bunătăţi tradiţionale, vin fiert sau ceai.