Alertă în România! Cuburi de gheaţă contaminate cu bacterii din fecale au ajuns în magazine, baruri şi restaurante
Alertă sanitară în România, după ce peste 20 de tone de pungi ce conţineau cuburi de gheaţă cu bacterii periculoase au fost retrase de la vânzare. Inspectorii au găsit bacterii din fecale în pungile cu gheaţa care puteau sa ajunga în magazine şi în restaurante.
De Redactia Observator la 15.05.2018, 20:14E alertă sanitară în România după ce peste 20 de tone de pungi ce conţineau cuburi de gheaţă cu bacterii periculoase au fost retrase de la vânzare. Două firme, una din Bucureşti şi cealalta din Ploieşti, au fost închise. Inspectorii au găsit inclusiv bacterii din fecale în pungile cu gheaţa care puteau sa ajunga în magazine şi în restaurante. Iar de acolo, în paharele românilor. Inspectorii au chemat poliţia, acolo unde patronii au împiedicat ancheta.
Mai multe instituţii au pornit controale în întreaga ţară după ce la trei mari furnizori de gheaţă din România au fost găsite bacterii periculoase. În special, E.Coli şi CLOSTRIDIUM. Două fabrici din Bucureşti şi una din Ploieşti au fost amendate cu 80 de mii de lei, iar stocurile de gheaţă au fost oprite de la vânzare.
MARIUS PÎRVU, preşedinte ANPC:
Nu detinea nicio autorizatie de functionare, nu avea avize sanitare, documente sanitar-veterinare, nu existau autorizatii pentru masinile de transport. Nu s-au putut prezenta buletine de analiza a materiei prime, adica a apei.
Inspectorii suspectează că fabricile de gheaţă au folosit apă, mai puţin din reaţeua locală şi mai mult din puţuri improvizate, fără filtre. Apoi, marfa a luat drumul marilor magazine, fără niciun aviz de calitate. Aşa se explică numărul bacterilor descoperite în gheaţă, mult peste limitele admise.
MARIUS PÎRVU, preşedinte ANPC:
Exista niste anomalii. Pe punga este un producator, la sediul social la registrul comerului este trecut altcineva.
Au fost alertaţi şi inspectorii ANAF, apoi poliţia, direcţiile de sănătate publică şi cele sanitar-veterinare. În 24 de ore, două din firmele verificate au fost închise.
Lanţurile de hipermarketuri care aveau contracte cu fabricile de gheaţă verificate au retras mărfurile, imediat ce în spaţiul public au apărut informaţii despre bacteriile periculoase din pungi.
PAUL ANGHEL, director ANPC:
Un pret foarte scazut ridica intotdeauna ssupiciunea ca produsul respectiv poate fi de o calitate mai slaba.
Pericolul pentru sănătatea oamenilor este imens, mai ales că suntem în pragul sezonului estival. În Bucureşti, au fost verificate restaurantele şi terasele din Centrul Vechi. Bacteriile din gheaţă provoacă infecţii digestive grave.
LYGIA ALEXANDRESCU, medic:
Chiar si nou nascutii sunt predispusi luand de la adult. Persoanele care fac tratament cu antibiotic, adolescentii ce sunt in crestere, femeile insarcinate.
Nu se ştie încă ce cantitate de gheaţă cu bacterii a ajuns în total în magazine şi câtă a fost consumată. În România, valoarea pieţei de gheaţă este estimată la aproximativ un milion de euro. Şi creşte de la un an la altul.