Alunecarea de tren din Azuga, urmată de o inundație
Muntele s-a mutat la poarta lor! Zeci de familii din Azuga au văzut cum un versant întreg vine peste ei. Valul de pământ, încărcat cu tone de buşteni, s-a prăvălit într-un vuiet asurzitor. Cum o nenorocire nu vine niciodată singură, oamenii au fost în pericol să-i ia apa.
De Redactia Observator la 12.04.2020, 00:05- Pârâul Azuga a fost blocat și s-a revărsat.
- Echipe de muncitori au intervenit.
Muntele s-a mutat la poarta lor! Zeci de familii din Azuga au văzut cum un versant întreg vine peste ei. Valul de pământ, încărcat cu tone de buşteni, s-a prăvălit într-un vuiet asurzitor. Cum o nenorocire nu vine niciodată singură, oamenii au fost în pericol să-i ia apa.
Într-un vuiet înspăimânătător, Versantul Baiului s-a prăbuşit lângă zidurile caselor. De frică să nu-i îngroape de vii, oamenii au fugit din locuinţe.
”N-am scos absolut nimic. Ce-i pe noi şi atât. Televizor, maşină de spălat, absolut tot am lăsat acolo în casă. Ce nevoie mai am de ele dacă nu mai am unde să stau”, spune un localnic.
”Am ieşit toţi şi când am văzut că vine pădurea, am zis că a dat cineva bombe. Am luat copiii de mână şi am plecat. Nu ştiam unde să fugim, unde să ne ducem. Mi-a luat toate casele, toate cele cinci case pe care eu le-am avut”, declară o localnică.
LUCIAN VASILE, martor: Am auzit nişte trosnituri. Am ieşit afară şi am văzut cum pădurea pleacă.
Cele 125 de persoane care locuiau la poalele muntelui au fost adăpostite peste noapte într-o pensiune şi într-o sală de sport din staţiune. În urma lor, dinspre munte s-a auzit ore în şir huruitul brazilor care încă se rupeau din rădăcini. Alpinişti, legaţi de cordeline, au cercetat alunecarea de teren şi au descoperit noi crăpături în versant. Pârtia Sorica este în pericol să dispară.
ANDREI PINTENARU, alpinist utilitar: Sunt fisuri foarte mari, clar la prima ploaie terenul o va lua la vale.
Culmea, nu defrişările au provocat alunecarea de teren. Pădurea aparţine familiei regale care spune că în ultimii 19 ani, în zonă, nu au fost tăiaţi copaci. Fenomenul a fost provocat de alţi factori.
"În ultimii 19 ani, pe acest teren nu s-a efectuat nicio defrișare, conform cu legile în vigoare. Ultima tăiere de copaci a avut loc în anul 2001, anterior retrocedării către Regele Mihai I. ", a transmis Biroul de Presă al Casei Majestății Sale Custodelui Coroanei.
ALEXANDRU BÂRŢOIU, şef Salvamont Azuga: Dedesubt este o stâncă, ca un fel de şifă, mai numim noi, e ca o gresie. Pământul e foarte instabil, sunt multe izvoare pe dedesubt şi a săpat apa.
CIPRIAN GEORGE-BARBU, primarul oraşului Azuga: Înclinaţia foarte mare a versantului, peste 40 de grade, o compoziţie de rocă cu strat vegetal, încărcarea acestui munte, sunt arbori de peste 120 de ani.
De sus, se vede proporţia dezastrului. Peisajul în zonă s-a schimbat radical. 10 hectare de versant au dispărut. Tonele de pământ şi lemne au blocat pârâul Azuga şi au format în amonte un lac adânc adânc de trei metri. Excavatoarele au creat un alt curs de apă.
ERVIN MOLNAR, director Administraţia Apelor Române: Vor crea practic un canal peste această obturaţie. Vom devia puţin cursul apei, la vreo 5 metri.
Localnicii s-au temut că vor fi inundate şi casele. Oamenii s-au întors sâmbătă la locuinţe în încercarea de a-şi recupera câteva dintre lucruri, însă nu au avut prea mult timp la dispoziţie pentru că toată zona a fost inundată.
RALUCA VASILOAIE, purtătorul de cuvânt al ISU Prahova: Pe de o parte, pompierii prahoveni evacuează apa din amonte în aval, iar pe cealaltă parte sunt mai multe utilaje care acţionează pentru decolmatarea pârâului. Este clar că în aceste locuinţe nu se mai poate locui.
Zeci de case sunt încă în pericol.