Antena LIVE

Curs valutar

Video

Analist militar: Ar fi bine să nu renunțăm niciodată la scutul de la Deveselu, înseamnă o protecție nu numai în est, ci și în sud

Şeful cancelariei prezidenţiale avertizează că Putin negociază cu Trump periculosul lui plan din 2022, care vizează şi România. Retragerea trupelor americane din Europa de Est şi împărţirea sferelor de influenţă ca după Al Doilea Război Mondial, când ţara noastră cădea sub autoritatea Moscovei. Crin Antonescu, candidatul alianţei pro-europene la Cotroceni, avertizează că trebuie să ne apărăm şi cere convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. 

De la 20.02.2025, 19:35
WhatsApp
Vezi și:

"Un moment dramatic, nu vreau să generez emoție, dar problema este extrem de complicată. (n.r. Rusia) Să știe dacă va obține un ascendent în așa fel încât să-și facă din SUA un aliat pentru implementarea unor proiecte strategice politice de tip Ialta", a declarat Cristian Diaconescu, consilier prezidențial.

Discuția ar fi avut loc în timpul negocierilor pentru pacea din Ucraina care au avut loc acum două zile la Riad între Statele Unite și Rusia. Scenariul pe care Moscova vrea să îl repete seamănă cu cel de acum 80 de ani, când România a căzut în bezna comunismului.

Ce s-a decis la conferința de la Ialta din 1945

În 1945, la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, președintele SUA - Roosevelt, premierul britanic - Churchill și liderul URSS, Stalin, au împărțit Europa în sfere de influență. S-a întâmplat asta la conferința istorică de la Ialta, din februarie 1945. Mai bine de patru decenii după acel acord, Europa a fost divizată de o Cortină de Fier care a separat lumea liberă de țările ocupate de Armata Rusă. România și statele din Estul Europei au intrat în sfera de influență sovietică, iar pentru români a urmat sfârșitul monarhiei și 45 de ani de comunism.

Soarta țării a fost decisă încă din toamna lui 1944, atunci când Churchill și Stalin s-au întâlnit la Moscova și au împărțit Europa pe un șervețel. La 80 de ani după acordul de la Ialta, rușii și americanii sunt pe cale să își împartă, din nou, zonele de dominație. Putin și-ar dori ca NATO să revină la granițele din 1997, iar SUA să-și retragă trupele și armamentul din Estul Europei. Dacă Donald Trump va fi de acord, România ar rămâne fără garanții de securitate și ar intra, de facto, în sfera de influență a Federației Ruse.

Șeful cancelariei prezidențiale, Cristian Diaconescu, susține că la negocierile cu americanii, rușii au mai avut un obiectiv. "Noi, cei intrați în Alianță după 1990, să nu mai beneficiem de aceste garanții de securitate și care ar duce la recunoașterea unei zone de influență a Federației Ruse", a spus Diaconescu.

Astăzi, Cristian Diaconescu și-a nuanțat declarațiile. Susține că se referea la negocierile dintre Rusia și Statele Unite din 2022. Pentru a contracara, însă, amenințările valabile și acum, diplomația românească încearcă să deschidă canale de comunicare cu administrația Trump. "Acum e momentul să vorbim, așa cum ne spun americanii: apelați la Trump direct, aveți o abordare blunt, bruscă, lipsită de complexe.", a spus Emil Hurezeanu, ministrul de Externe.

Alte negocieri cu aliații dau, însă, rezultate

Întâlnirea dintre Ilie Bolojan și Emmanuel Macron ne-a confirmat că Franța rămâne un partener și aliat de încredere pe care putem să ne bazăm în continuare. Foarte important, în momentul în care Europa arată ca o tablă de șah pe care Statele Unite și Rusia vor să își împartă influența.

"Am reconfirmat încă o dată stabilitatea trupelor militare franceze în România, la solicitarea țării noastre. Avem un contingent francez care contribuie, alături de celelalte contingente ale țărilor aliate, ale Statelor Unite, la securitatea țării noastre. Și am confirmat că această prezență va fi consolidată în perioada următoare", a spus Ilie Bolojan, președintele interimar al României.

Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a tras linie și a încercat să calmeze spiritele. "Suntem membri ai Alianței Nord-Atlantice și ai Uniunii Europene, cu baze militare americane în Dobrogea și cu o prezență militară și cu tratate sigure de parteneriat strategic", a spus Emil Hurezeanu, ministrul de Externe.

În schimb, Crin Antonescu a cerut convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru a lămuri situația. "Președintele interimar, primul ministru, ministrul de Externe să comunice oficial și cât mai mult cu autoritățile americane, pentru că sunt principalul partener strategic, principalul membru al NATO", a fost de părere Crin Antonescu.

Ce ar însemna restragerea sprijinului american pentru România

Retragerea sprijinului american ar însemna renunțarea la extinderea bazei militare de la Kogălniceanu și dezactivarea scutului antirachetă de la Deveselu.

"Ar fi bine să nu renunțăm niciodată la scutul de la Deveselu pentru că înseamnă o protecție a acestei zone, nu numai vis-a-vis de est. Să nu uităm că în partea de sud sunt, în continuare, o serie întreagă de factori de risc", a explicat generalul Cristian Barbu, analist militar.

Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a ordonat șefilor din Pentagon și din întreaga armată a Statelor Unite să elaboreze planuri pentru reducerea cu 8% a bugetului de apărare în fiecare dintre următorii cinci ani.

Marius Gîrlaşiu

Jurnalism înseamnă să publici tot ceea ce alții - de regulă liderii politici - nu vor să fie publicat. Orice altceva înseamnă doar Relații Publice. Nu am spus-o eu, a spus-o marele scriitor britanic George Orwell. ...

donald trump vladimir putin cristian diaconescu nato rusia ucraina romania
Întrebarea zilei
Cum faceţi față temperaturilor extreme din aceste zile?

Stau mai mult în casă

Mă îmbrac gros și ies oricum

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Comuna din România unde te simți ca-n Dubai. Autoritățile au făcut o...
Fanatik.ro
Publicat 21.02.2025
Alertă Severe Weather! Orașele din România unde vor fi -26 grade Celsius...
Gandul
Publicat 21.02.2025
Alegeri Germania. Gafa imensă a nemților, la indigo după cea din România....
Adevărul
Publicat 21.02.2025
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, rezumat episoade 19, 20 și 21, 20 februarie...
A1
Publicat 21.02.2025
Horoscopul zilei de 22 februarie 2025. Racii sunt norocoși. Află ce se...
CaTine
Publicat 21.02.2025
O cunoscută influenceriță din România a născut la 8 luni! Tânăra a adus pe...
spynews.ro
Publicat 21.02.2025
Fostul tenismen ucrainean din Top 20 a dezvăluit ce i-a scris un coleg rus la...
GSP
Publicat 20.02.2025
Regina faimoasă care a ieșit distrusă dintr-un triunghi amoros de coşmar! A...
Click.ro
Publicat 21.02.2025
NASA a recalculat riscul unui impact cu asteroidul 2024 YR4. E considerat cel mai...
Useit
Publicat 21.02.2025
Cui i-a trimis Andrei Perneș ultimul mesaj înainte să moară. Ce a scris fostul...
Redacţia.ro
Publicat 21.02.2025
Ce se va întâmpla când Papa Francisc va muri. Cine anunță decesul, după ce...
libertatea.ro
Publicat 21.02.2025
BLACKPINK va organiza un turneu mondial uriaș în 2025, după o perioadă de...
ZU
Publicat 21.02.2025
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Hello taste
Publicat 20.02.2025
Expunerea la murdărie: de ce e important să îți lași copilul să se joace liber
Deparinti
Publicat 21.02.2025
Actorii turci la Festivalul Internațional de film de la Berlin. Ce vedete au...
Happy
Publicat 21.02.2025
Cum a surprins-o Fuego pe Irina Loghin de ziua de naștere a artistei! Ce cadou...
BZI
Publicat 20.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Vitamina B6 este esențială, dar poate fi toxică în exces. Ce trebuie să știi...
Medicool
Publicat 21.02.2025