Video Gestul lui Volodimir Zelenski care l-a înfuriat pe Donald Trump. "Am avut un acord, dar l-au anulat"
Ucraina s-a trezit în mijlocul unui nou război, al declaraţiilor. Furios că nu îi dă acces la zăcămintele de metale rare, Trump l-a numit încă o dată dictator pe Zelenski şi a dat de înţeles că Putin va rămâne cu teritoriile cucerite. Franţa şi Marea Britanie vor să îi prezinte un nou plan care prevede trupe europene în apropierea frontului, inclusiv în România.
"Zelenski s-a descurcat groaznic! Un comediant mediocru. Un dictator care nu a organizat alegeri, Zelenski ar face bine să se miște rapid, altfel nu va mai avea o țară. Trebuie să se miște rapid, războiul merge în direcția greșită!", a spus Donald Trump, președintele SUA.
Marea Britanie și Germania au sărit rapid în ajutorul președintelui Ucrainei. "Președintele Zelenski a fost ales în mod legitim în alegeri libere, corecte și democratice. Ucraina este o democrație, Rusia lui Putin nu este", a declarat Stefan de Keersmaecker, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Chiar și unii senatori americani au criticat declarațiile lui Trump
"Este dezgustător să vezi un președinte american întorcându-se împotriva unuia dintre prietenii noștri și să țină partea pe față unui criminal ca Vladimir Putin", a spus Chuck Schumer, liderul senatorilor democrați.
- Prima concesie făcută de Putin? Rusia ar accepta ca banii săi înghețaţi să fie folosiţi la reconstrucţia...
- De ce îl urăşte Trump pe Zelenski: "Crede că Ucraina este cauza tuturor problemelor sale"
- Reacţia Kremlinului, întrebat dacă Rusia a cerut la Riad retragerea trupelor NATO din România
- Ilie Bolojan va participa online la summitul organizat de Ucraina "Defense and Security Strategy of Unity. Action Plan"
- Americanii și rușii s-au întâlnit în secret în Elveția pentru a discuta războiul din Ucraina, înainte de...
La ordinul lui Trump, diplomații americani s-au opus unei rezoluții ONU de susținere a Ucrainei și nu au fost de acord să numească Rusia agresoare în declarația G7 care marchează trei ani de la invadarea Ucrainei. Liderul de la Casa Albă s-a înfuriat când Zelenski a refuzat să ofere acces Statelor Unite la zăcămintele de metale rare în schimbul armamentului trimis.
"Am avut un acord pentru pământurile rare și alte lucruri, dar l-au anulat. L-au anulat acum două zile. Noi cheltuim 350 de miliarde de dolari, iar Europa își primește banii înapoi sub formă de împrumut? Noi nu, doar îi dăm degeaba? Asta e vina administrației Biden. Dar nu mai negociază cu aceleași State Unite cu care negociau acum câteva luni", a declarat Donald Trump, președintele SUA.
Institutul de cercetare economică Kiel, din Germania, unul dintre cele mai influente din lume, susține că cifrele vehiculate de Trump sunt exagerate. Sprijinul american pentru Ucraina este de trei ori mai mic.
Atacat vehement, Volodimir Zelenski nu a ripostat
"Împreună cu America și Europa, pacea poate fi mai sigură. Acesta este scopul nostru. Mai important este că acesta ar trebui să fie nu doar scopul nostru, ci și al partenerilor noștri", a spus Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.
Planurile americane pentru Ucraina diferă însă de dorințele Europei. După întâlnirea de la Riad, specialiștii cred că Trump îi va oferi lui Putin tot ce își dorește la întâlnirea directă. Ca să împiedice asta, președintele Franței și premierul britanic vor merge săptămâna viitoare la Washington și îi vor prezenta liderului de la Casa Albă un plan în patru puncte.
- 30.000 de militari europeni în orașe și porturi cheie din Ucraina
- Monitorizarea graniței prin drone și sateliți
- Protejarea spațiului aerian
- Avioane americane în România și Polonia pentru intervenții de urgență
Strategia prevede trimiterea a 30.000 de militari europeni în Ucraina ca misiune de pace, nu pe front. Avioane de luptă americane ar urma să fie staționate în România și Polonia pentru a interveni în cazul unui nou atac. Rusia respinge din start varianta.
"Este ceva complet diferit în privința securității noastre. Desfășurarea contingentelor militare ale țărilor membre NATO pe teritoriul Ucrainei nu poate fi acceptabilă pentru noi", a spus Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului.
Pe front, trupele lui Putin au recucerit 800 de kilometri pătrați în regiunea Kursk, ocupată de ucraineni anul trecut.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰