Anchetă penală, după ce 23 de elevi s-au intoxicat într-o şcoală din Bucureşti
Anchetă penală după ce 23 de elevi s-au intoxicat într-o şcoală din Bucureşti, din cauza unui dezinfectant. Şapte copii sunt încă internaţi în spital. Primăria a reziliat contractul cu firma care a făcut dezinsecţie.
De Redactia Observator la 22.01.2020, 20:37- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Anchetă penală după ce 23 de elevi s-au intoxicat într-o şcoală din Bucureşti, din cauza unui dezinfectant. Şapte copii sunt încă internaţi în spital. Primăria a reziliat contractul cu firma care a făcut dezinsecţie. Reporterii Observator au descoperit că societatea a avut în ultimii ani mai multe contracte cu instituţii importante ale statului, Ministerul de Interne sau Penitenciarul Rahova.
Şcoala 133 ramâne cu uşile închise, dar cu geamurile deschise până luni. Elevii nu se vor întoarce în clase până ce autorităţile nu se asigură că nu mai niciun pericol.
Singurii care mai au acces sunt cei care fac parte din personalul de curăţenie al instituţiei care se ocupă de decontaminarea sălilor. Multe dintre geamuri au fost lăsate deschise peste noapte, pentru a se evita o nouă acumulare de substanţe periculoase.
Aerisirea ar fi trebuit să fie făcută însă imediat după dezinsecţie. Aşa recomandă clienţilor chiar şi comercianţii care au astfel de produse la vânzare: "Nu cred că le convine lor să îl dea mai diluat, mai concentrat. Trebuie ţinute geamurile mai mult deschise, normal. Toată lumea ţine geamurile deschise. Nu au dat cu insecticid când copiii sunt în sală. Au avut vacanţă, au avut zile libere. Normal că şi tu dacă dai într-o cameră închisă, inhalezi substanţa aia".
Firma angajată să facă igienizarea figurează ca având şapte angajaţi. A fost deschisă în anul 2005, iar cartea de vizită este una destul de impresionantă. Printre foştii clienţi se numără Ministerul Afacerilor Interne, Penitenciarul Rahova, Teatrul Nottara sau CFR Călători.
Primarul Sectorului 4 a anunţat că a reziliat contractul cu firma de dezinsecţie.
Daniel Băluţă, primar Sectorul 4: Primăria a lucrat în 2019 cu această firmă. A avut un număr de 94 de treceri la nivelul celor 74 de clădiri ce aparţin Sectorului 4. Am decis rezilierea contractului. Cu certitudine vom solicita daune
Până acum nu a fost pusă nicio persoană sub învinuire. Există însă suspiciuni că angajaţii firmei ar fi amestecat greşit două substanţe.
Ciprian Romanescu, purtător de cuvânt Poliţia Capitalei: Poliţiştii Capitalei, prin Serviciul de Investigaţii Criminale, s-au sesizat din oficiu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă
Oamenii legii au ridicat documente de la şcoală şi de la sediul firmei, iar în zilele următoare vor avea loc audieri.
Din cei şapte copii internaţi, doar unul rămâne în spital. Ieri, 23 de elevi au avut nevoie de ajutorul medicilor.
Carmen Murariu, medic primar epidemiolog Spitalul Marie Curie: S-au recoltat probe toxicologice care au fost trimise către Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu. Oboseală, cefalee, ameţeală, senzaţie de greaţă, acestea au fost simptomele cu care ei s-au prezentat
Alerta continuă şi în Arad, la o săptămână de la operaţiunea de dezinsecţie dintr-o şcoală. Azi, alţi cinci elevi au ajuns la Urgenţe, deşi autorităţile au susţinut că nu mai există niciun pericol. În total, peste 80 de elevi au avut nevoie de ajutorul medicilor.