ANIMAŢIE. De ce s-a simţit cutremurul din Arad la intensitatea de 7 pe Scara Mercalli
S-a cutremurat din nou pământul seara trecută, de această dată în vestul ţării, la Arad. Seismul de 5,2 pe scara Richter a distrus case şi maşini şi i-a lăsat pe mulţi fără acoperiş deasupra capului. Din fericire însă nu au fost oameni răniţi. Specialiştii spun că seismul are legătură cu cutremurele din iarnă, din Turcia şi explică faptul că s-a simţit atât de puternic pentru că a fost la suprafaţă. La nici 24 de ore, un alt seism a avut loc şi în Bulgaria, lângă Plovdiv.
De Redactia Observator la 07.06.2023, 19:26Cutremurul cu o magnitudine de 5,2 a avut loc seara trecută, la ora 20 şi 26 de minute, în apropiere de Arad. În mii de case s-a instalat panica. De pe clădirile vechi au căzut bucăţi mari de tencuială, iar de pe acoperişuri s-au desprins ţiglele. Mai multe maşini au fost distruse, dar din fericire nimeni nu a fost rănit. Oamenii s-au refugiat în locuri sigure.
Localnic: Prima dată mi s-a deschis ușa. La câteva secunde după eram în fotoliu și a început să se miște tot.
Localnic: M-am speriat foarte tare pe cât de tare s-a zdruncinat tot. A fost cu mult mai tare decât data trecută. Cu mult.
Localnic: Am fugit afară. Fooooarte tare s-a simţit.
- INFP: Seismul din Banat are legătură cu cutremurele devastatoare din Turcia. Autorităţile evaluează pagubele
- Director INFP: Cutremurul din Arad a avut o intensitate de 7, dar în oraş s-a simțit de 6. Seismul a fost urmat de...
- "Așa cutremur nu am mai simţit în viața mea!". Pământul s-a zguduit din nou în Arad. Îngroziți, oamenii au...
Localnic: Am simţit că joacă podeaua cu mine. L-am simţit şi imediat am spus că e peste 5. Imediat am fugit în curte. Să ne ferească Dumnezeu de mai rău.
Localnic: Am simţit o ameţeală, o sperietură, am auzit o, nu ştiu cum să vă spun, a pocnit ceva foarte puternic şi după aceea a vuit. Am crezut că e o furtună, aşa am crezut prima dată. Pe urmă s-a mişcat toată casa, dulapul, cristale, tot ce am avut.
Cutremurul a fost urmat de alte 13 replici
Cutremurul a avut epicentrul în localitatea Ghioroc de lângă Arad. S-a resimţit în partea de sud şi de vest a ţării, dar şi în Ungaria, Croaţia şi Serbia. A fost urmat de alte 13 replici.
Constantin Ionescu, director INFP: Cutremurul s-a simţit la Arad şi în orasele apropiate cum ar fi Lipova cu intensităţi de 6 grade Mercali, s-a simtit in orase cu distanţe mai mari de 100 km cum ar fi Oradea, Cluj sau zona de sud a României cu intensităţi de 4 grade.
La lumina zilei, locuitorii Aradului şi-au numărat pagubele. Sute de case au fost afectate, au pereţii crăpaţi, au rămas fără acoperiş sau fără coşuri de fum.
Localnic: S-a simţit din cale afară de tare, s-au speriat părinţii noştri de numa, numa.
Localnic: Eram la un coleg acasă şi s-a simţit destul de tare.
Reporter: Şi când ai venit acasă ai văzut maşinile astea aici?
Localnic: Da, şi a fost foarte surprinzător având în vedere că puteam să fiu eu pe aici în trecere.
Localnic: Noi, care nu suntem obişnuiţi cu treburile astea, ne speriem şi este o situaţie extraordinar de periculoasă, că nu ştii cum se termină un cutremur, nu ştii.
Seismul s-a simţit puternic şi la 23 de kilometri de Arad, în comuna Mașloc.
Localnic: Un zgomot scurt s-a auzit, puternic însă toată casa s-a mişcat din încheieturi. Mă ţineam de scaun. Distanţa între masă şi tocul uşi a fost relativ mică, dar m-am sprijinit de pereţi ca să ajung sub tocul uşii.
Localnic: S-a simţit aşa, o scuturătură, m-a scuturat cu putere. Noroc că am fost aici, în jumătatea asta, că aici poate era altfel, dar nu s-a rupt podul, că e pod de scândură, grinzi.
Reporter: A căzut numai acoperişul?
Localnic: Acoperişul. Am recuperat din ţiglă. O să mai trebuiască, că s-a spart.
Reporter: Cât de veche este casa?
Localnic: Aproape 100 de ani.
Primarul Aradului a fost surprins de cutremur, în direct, la o emisiune
"Avem şi un cutremur între timp, sper că trece destul de repede. Iată-ne cum ne mişcăm. Noi îl simţim bine aici că suntem la etaj. Bine de tot. Suntem la etajul şapte. Se vede cum se mişcă microfoanele şi tot", a spus el, în timpul emisiei.
Corneliu Popi-Morodan, primar Arad: Sperietura a rămas destul de mare, copiilor le e frică să mai meargă şi la şcoală. Localitatea Ghioroc şi comuna noastră a fost la un kilometru şi un pic de epicentru, ceea ce e foarte aproape.
Specialiştii în fizica pământului spun că mişcarea tectonică din Banat a fost influenţată de cutremurele din Turcia.
Mihail Diaconescu, seismolog INFP: Efectul acesta al plăcii microadriatice este datorat cutremurelor din Turcia. Pentru că am urmărit imediat după cutremurele de 7,8 din Turcia să văd unde apar imediat primele cutremure. Primele au apărut în bazinul mării mediterane care s-au deplasat: Cipru, sudul Greciei, Sicilia, IItalia de sud, centrală și de nord, Coasta Dalmată, Munţii Dinarici.
În zona Banatului este un sistem de falii, una uorientată Nord-Vest, Sud-Est și alta Sud-Vest, Nord-Est. Astfel, microplaca Adriatică este împinsă concomitent spre nord şi spre est, iar asta spune o presiune enormă pe alpii Dinarici.
Cutremurul s-a produs la o adâncime mică: 5,6 kilometri, iar asta a făcut ca oamenii să-l resimtă mai puternic, la o intensitate de 7 pe scara mercali. Pe măsură ce distanţa de epicentru creşte, puterea seismului scade. În orașe aflate la 100 de kilometri, precum Oradea, Cluj sau zona de sud a țării, au fost resimțite intensități de 4 grade.
Constantin Ionescu, director INFP: Cu cât ne depărtăm de epicentru, intensitatea scade pentru că intervin atenuări în sol și alte elemente. Nu acelaşi lucru îl putem spune despre vrancea. Acolo efectele vin că un con, de la 100 de km se propagă cam la 200 km pe o rază de 200 km faţă de epicentru. Acesta e motivul pentru care Bucureştiul e afectat la cutremurele din Vrancea.
Pe scurt, intensitatea se traduce în impactul unui cutremur asupra clădirilor şi oamenilor. Specialiştii spun că o putem simţi diferit in funcţie de activitatea pe care o desfăşurăm în timpul unui cutremur. De exemplu, o simţim mai puternic dacă suntem întinşi pe pat.
Matei Sumbasacu, fondator Re Rise: O intensitate de 7 o putem avea și la Bucureşti dar doar în cazul unui cutremur mai mare. În Vrancea un cutremur de peste 6, poate 6,5 ar da o intensitate de 7 în Bucureşti. Adică prăbuşiri de ornamente, fisuri de faţade, poate chiar şi un zid de sprijin prăbuşit.
Un alt cutremur cu magnitudinea de 4,8 a avut loc astăzi în Bulgaria, la 5 km de localitatea Asenovgrad. Seismul s-a simțit și în Grecia. Seismologii spun că şi în acest caz, mişcarea plăcilor tectonice are legătură cu cutremurele puternice care au avut loc în februiarie, în Turcia.