Director INFP: Cutremurul din Arad a avut o intensitate de 7, dar în oraş s-a simțit de 6. Seismul a fost urmat de 13 replici
Mmomente de panică aseara în judeţul Arad după ce oamenii au trăit unul dintre cele mai mari cutremure din istoria Banatului. Cu o magnitudine de 5,2, seismul s-a resimţit până în Timişoara şi Cluj Napoca, dar şi în Ungaria, Serbia și Croația. Mai multe clădiri au fost afectate. În ultima lună s-au produs mai multe cutremure în zona seismică Banat, cu epicentrul în județul Arad, dar niciunul atât de puternic. În plus, experţii spun că seismul s-a simţit de fapt cu o intensitate mult mai mare şi a fost urmat de zeci de replici.
Constantin Ionescu, directorul INFP: Cutremurul în zona epicentrală a fost de 7 grade mercali. S-a simțit la Arad și în orașele alăturate cu intensități de 6 grade mercali. Până în momentul actual s-au produs 13 replici, cea mai mare magnitude de 3,2 grade, iar ulima replică a fost azi de dim de 2,2 grade.
Mihail Diaconescu, seismolog INFP: Replică mai puternică nu există, replicile întotdeauna sunt mai mici decât cutremurul principal. Dacă vine un cutremur mai mare decât cel considerat cutremurul principal înseamnă că de fapt discutăm că cutremurul pe care l-am considerat princiopal era un pre-şoc.
De ce se produc cutremurele în vestul ţării
Experţii din cadrul Institutului Național pentru Fizica Pământului au explicat care sunt cauzele producerii cutremurelor din vestul ţării. Regiunea unde s-au produs seismele este una "cunoscută".
Mihail Diaconescu, seismolog INFP: În Zona Banatului, a Câmpiei Panonice, cutremurele apar la contactul între Bazinul Panonic și munții Apuseni. Această zonă este caracterizată de falii cu o orientare N-V, S-E și un alt sistem de falii S-V, N-E. Sursa stresului în această zonă este dată de împingerea microplăcii Adriatice spre nord și rotirea spre est concomitent. Asta pune o presiune enormă, care e transmisă la Nord și Est către Bazinul Panonic care este constituit dintr-o mulţime de blocuri litosferice care nu toate sunt în același echilibru și acționează asupra celora care sunt într-un echilibru instabil.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰