INFP: Seismul din Banat are legătură cu cutremurele devastatoare din Turcia. Autorităţile evaluează pagubele
S-a cutremurat din nou pământul seara trecută. Un seism, de 5,2 pe scara Richter a avut loc în judeţul Arad. Oamenii spun că mişcarea tectonică s-a resimţit mult mai puternic, decât cele de până acum. Mulţi s-au speriat când au simţit că le fuge din nou pământul de sub picioare. Mai multe clădiri au fost afectate - au căzut coşuri de fum, tencuiala de pe clădiri şi chiar cărămizi. La această oră autorităţile evaluează încă pagubele provocate de seism. S-au luat măsuri în zonele în care există pericolul să se desprindă bucăţi din faţadele unor clădiri.
Autorităţile lucrează la evaluarea pagubelor, dar lucrurile pot să dureze pentru că a fost vorba de un seism care a afectat foarte multe clădiri. Au fost afectate clădirile din zona centrală, pentru că vorbim despre imobile destul de vechi, unele dintre ele chiar şi de sute de ani.
Autorităţile se tem că în cazul unor replici mai puternice decât cele 13 înregistrate până acum, aceste clădiri pot fi un pericol pentru trecători. Tocmai de aceea, pompierii verifică elementele de ornament de pe pereţi sau bucăţile de tencuială care se pot desprinde. Au fost avariate şi mai multe autoturisme, iar proprietarii nu ştiu dacă şi când vor fi despăgubiţi.
Ora 20 şi 26 de minute. Un cutremur cu o magnitudine de 5,2 a zguduit pământul în apropierea oraşului Arad. Oamenii au ieşit îngrijoraţi în stradă. Chiar şi primarul oraşului a fost surprins de cutremur, în direct, în cadrul unei emisiuni.
Seismul din Banat are legătură cu cel din Turcia
Specialiştii INFP spun că mişcarea tectonică din Banat are legătură cu puternicele cutremure care au avut loc în Turcia.
Mihail Diaconescu, seismolog INFP: Sursa stresului în această zonă este dată de împingerea faliei microplăcii adriatice spre Nord şi rotirea spre Est concomitent. Efectul acesta al plăcii microadriatice este datorat cutremurelor din Turcia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰