ANIMAŢIE. Două asistente, considerate vinovate de procurori pentru moartea celor 9 pacienţi la spitalul din Neamţ, în 2020
După patru ani de anchete, două asistente şi spitalul din Piatra Neamţ sunt trimişi în judecată în dosarul incendiului de la secţia ATI. În urma tragediei, au murit nouă pacienţi. Asistentele sunt acuzate că au lăsat o lumânare să ardă în salon, deşi nivelul de oxigen din încăpere era cu mult peste limita permisă. Familiile victimelor sunt revoltate că femeile au fost lăsate să lucreze în continuare în spital.
De Clara Mihociu la 06.02.2025, 19:23Nouă oameni au sfârşit cumplit în urma neglijenţei a două asistente, conform procurorilor. Cele două asistente au lăsat să ardă o candelă într-un salon pentru un pacient muribund. În condiţiile în care ştiau că flacăra ei putea provoca o explozie. Concentraţia de oxigen din cameră era peste limita stabilită în fişa de securitate.
Filmul incendiului cumplit
Focul a pornit în salonul 240, după ce flacăra lumânării a aprins halatul uneia dintre asistente. Costumul de protecţie era din plastic, impermeabil, însă nu şi ignifug. Incendiul s-a extins rapid până la salonul vecin. Pacienţii în stare critică n-au avut nicio şansă. Medicul de gardă din acea seară a fost şi el rănit grav, încercând să-i salveze.
Rudele celor care au pierit nevinovaţi sunt revoltate că cele două asistente au fost lăsate să profeseze după tragedia din spital.
"Vă daţi seama cam câtă nesimţire poate exista în momentul în care tu provoci un astfel de incident, tu în continuare eşti angajat în instituţia respectivă. Poţi să îi condamni pe vinovaţi oricât i-ai condamna, poţi să dai sume de bani enorme familiei. Nu poţi să uiţi ceea ce s-a întâmplat", declară ginerele unei victime.
Ce au stabilit procurorii
"Singura mea necunoscută, şi aştept răspuns la asta, cum s-a ajuns la o concentraţie aşa de mare de oxigen. Era o valoare foarte mare. Sperăm într-o judecată şi o decizie corectă", mărturiseşte fiul unei alte victime.
Tot în rechizitoriu, procurorii au stabilit şi valoarea pagubelor materiale, după distrugerea completă a saloanelor şi aparaturii. Suma se ridică la peste două milioane şi jumătate de lei. Actuala conducere a spitalului a primit deja înştiinţarea prin care instituţia este trimisă în judecată.
"Mă gândesc că e vorba de anumite sume de bani, care ar trebui plătite familiilor celor care au decedat în incendiu. Depinde foarte mult ce se va întâmpla cu spitalul nostru, depinde cât de mari sunt aceste sume. Sperăm ca acest lucru să nu blocheze în viitor activitatea spitalului, că acesta este pericolul", a declarat Cristina Daniela Atanasoaie, Actualul Manager al spitalului Judeţean Neamţ.
Avocatele celor două asistente trimise în judecată au refuzat să facă declaraţii.