Arheologii au descoperit în judeţul Olt cea mai mare fortificaţie romană din sudul României!
Arheologii au descoperit în judeţul Olt cea mai mare fortificaţie romană din sudul României! Aceştia au scos la lumină clădiri impresionante, cu ziduri groase dintr-o cărămidă trainică. O singură problemă există: săpăturile echipelor de arheologi îi încurcă pe localnici, care trebuie să ceară avize speciale pentru orice construcţie pe care vor să o ridice.
De Redactia Observator la 31.08.2017, 17:41Arheologii au descoperit în judeţul Olt cea mai mare fortificaţie romană din sudul României! Aceştia au scos la lumină clădiri impresionante, cu ziduri groase dintr-o cărămidă trainică. O singură problemă există: săpăturile echipelor de arheologi îi încurcă pe localnici, care trebuie să ceară avize speciale pentru orice construcţie pe care vor să o ridice.
Cu fiecare săpătură specialiştii fac descoperiri uluitoare. Situl arheologic Romula-Reşca este dovada că în epoca romană a fost dezvoltată acolo o adevărată industrie. Zidurile cetăţii stau în picioare şi acum, iar prin ele a fost făcut un sistem de încălzire.
"Aveau instalaţii de hipocaust, un sistem de încălzire centrală. Săltau această zonă, se văd cărămizile acestea, cam 60 70 de centimetri, erau pe nişte pile şi venea podeaua. Într-un colţ al locuinţei exista un fel de intrare de cuptor unde se făcea focul, intra aerul cald şi încălzea pardoseala", povesteşte Silviu Ene, arheolog.
"Au fost descoperite 24 de cuptoare de ars vase ceramice, cărămidă dar şi vase ceramice", continuă Mirea Neagu, conferenţiar universitar.
Tot ce s-a construit în vremea romanilor a rezistat fantastic. Nici nu e de mirare, atât timp cât zidurile sunt dintr-o cărămidă a cărei reţetă s-a pierdut în timp.
"E o tehnologie pe care noi am pierdut-o în Evul Mediu. Nu orice edificiu avea această tencuială pictată, este cel mai probabil un edificiu de importanţă deosebită", explică Mircea Neagu.
Fără îndoială, Romula este locul încărcat de istorie.
"Aici a trăit mama unui împărat roman care se numea Romula, ca şi oraşul, mama împăratului Galerius", spune Mircea Neagu.
Casele și gospodăriile localnicilor din Reșca sunt așezate pe locul fostului oraș roman, aşa că nimeni nu are voie să sape fără ştirea arheologilor.
"Sunt probleme în plan local pentru că nu toată lumea înţelege că e nevoie de acest aviz", spune Laurenţiu Comănescu, Inspector la Directia Judeteana pentru Cultura Olt.
"E rezervaţie arheologică şi conform legii nu au voie să facă intervenţii particulare. Orice săpătură trebuie făcută de un specialist", adaugă Petre Gherghe, profesor universitar.
Acum edilii caută o soluţie pentru a crea un muzeu de sit, în care să fie păstrate toate obiectele descoperite la Romula, în satul Reșca.