Asistentă de la spitalul din Țăndărei, răpusă de coronavirus
România nu e încă în situaţia de a relaxa restricţiile. O dovedeşte cazul unei asistente de 42 de ani, decedate după ce a tratat pacienţi infectaţi cu COVID 19. În luna martie, femeia a făcut triajul celor veniţi din alte ţări la Spitalul Municipal din Ţăndărei.
De Laurenţiu Rădulescu la 14.04.2020, 20:16- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- O asistentă de 42 de ani a murit din cauza coronavirusului.
- Asistenta activa la spitalul din Țăndărei.
România nu e încă în situaţia de a relaxa restricţiile. O dovedeşte cazul unei asistente de 42 de ani, decedate după ce a tratat pacienţi infectaţi cu COVID 19. În luna martie, femeia a făcut triajul celor veniţi din alte ţări la Spitalul Municipal din Ţăndărei. Sute de oameni s-au întors în valuri din zone roşii ale Europei, fără să respecte măsurile de carantină. Pentru că oamenii au sfidat regulile, oraşul Ţăndărei a fost închis.
Nicoleta Grigore. 42 de ani. Mamă de gemene şi asistentă medicală la Spitalul Municipal din Ţăndărei. Numărul 332 pe lista victimelor ucise de coronavirus - şi un model pentru toţi cei care au cunoscut-o.
"Era aşa de ... o asistentă blândă, bună, deci pe toţi ne ajuta".
"Prima dată a lucrat aici la noi în sat, ca asistent medical. După aceea la Slobozia şi ulterior am înţeles că era angajată la Ţăndărei".
Făcea zilnic naveta dintr-o localitate învecinată şi era-n prima linie când în Ţăndărei a izbucnit focarul de coronavirus. În martie, ea făcea triajul din spital, fără să ştie că oraşul devine punct roşu pe harta epidemiei. Sute de oameni se întorceau în valuri din zone periculoase ale Europei, fără să respecte măsurile de carantină.
1 aprilie. Se dă alarma în Ţăndărei. Cel puţin 20 de oameni diagnosticaţi şi şase decese înregistrate. Şi asistenta începe să se simtă rău.
3 aprilie. Armata ajunge în oraş. Asistenta află că e infectată. Sfidarea continuă printre localnici.
"Lăsaţi-ne cu corona voastră, noi suntem puternici!".
4 aprilie. Oraşul intră în carantină. Sunt ultimele autoturisme care sunt lăsate să intre în acest oraş!
Asistenta era deja în stare gravă, în Bucureşti.
Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: Femeia a fost testată prima dată pozitiv la începutul lunii aprilie, apoi a fost transferată preţ de două zile la un spital suport, din Feteşti. Iar ulterior a fost adusă la Institutul Victor Babeş din Capitală. Acolo, a fost pusă pe ventilaţie non-invazivă, în secţia de Terapie Intensivă. Aseară, starea ei s-a agravat, medicii au intubat-o, dar inima i s-a oprit. Nicoleta Grigore a devenit al treilea cadru medical din România răpus de coronavirus. Pe raportarea oficială e scris că suferea de diabet. Soţul ei neagă informaţia. Cei care trebuie să răspundă - conducerea spitalului din Ţăndărei, primarul din oraş şi prefectul din Ialomiţa - nu au putut fi contactaţi.
Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: În urmă cu aproape două săptămâni, ajungeam pentru prima dată aici, la Ţăndărei. Era cea de-a doua localitate care intra în carantină totală, după Suceava. Am văzut atunci foarte multe persoane care pe de o parte criticau autorităţile locale şi nu numai pentru această decizie care a fost luată. Pe de altă parte, foarte multe persoane care nu respectau în acel moment cel puţin principalele norme de igienă. Iar iată, acum, victimă a picat una dintre persoanele care în mod normal ar fi trebuit să aibă grijă de această comunitate. De asemenea, se lasă aşteptate şi anchetele epidemiologice care au început să fie desfăşurate în Ţăndărei încă de mai bine de zece zile.