Antena LIVE

Curs valutar

Atacul de la Camera Deputaţilor este revendicat de trei grupări - Surse 

Atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor a fost revendicat de trei grupări, au declarat surse guvernamentale pentru Observator. Hackerii care au spart baza de date ar fi cerut 40.000 de euro, echivalentul în Bitcoin, pentru a şterge informaţiile respective, potrivit surselor Observator. 

De la 31.01.2024, 13:20
WhatsApp
Atacul de la Camera Deputaţilor este revendicat de trei grupări - Surse Shutterstock

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunţat, miercuri, că în atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor s-au furat 316 documente, cu un volum total de 300 de megabytes, inclusiv copii ale actelor de identitate ale parlamentarilor. De asemenea, ministrul anunţă un atac cibernetic masiv asupra site-ului Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).

”Vorbim de un total de 316 fişiere care au fost copiate, dintre care 190 documente scanate şi 36 editabile”, a declarat ministrul.

Potrivit acestuia, au fost sustrase atât documente publice, dar şi acte de identitate ale parlamentarilor. ”Conţinutul lor este unul public şi anume contracte de servicii, adrese instituţionale, date din buget şi date care nu sunt destinate publicului – copii după actele de identitate ale parlamentarilor”, a mai precizat ministrul.

Recompensa cerută de hackeri

Pe acelaşi subiect

Hackerii anunţă că au obţinut peste 250.000 de megabiţi (MB) de documente şi contracte, printre care cărţi de identitate, informaţii despre salarii, cheltuieli sau contracte de publicitate. "Încă nu se ştie total conţinutul datelor care au fost furate de la Camera Deputaţilor. Urmează ca în urma anchetei care a fost, care este în momentul de faţă să se stabilească foarte clar", a declarat Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării.

Sursele Observator spun că hackerii care au spart baza de date a Camerei Deputaţilor au cerut 40.000 de euro, echibalentul în Bitcoin, pentru a şterge datele respective. Directoratul Național de Securitate Cibernetică şi Cyber Inteligence din cadrul Serviciului Român de Informaţii se ocupă acum de ancheta desfăşurată în acest caz.

Ca să demonstreze că ei sunt în spatele atacului, infractorii digitali au publicat deja în Dark Web, Internetul Ascuns, buletinul premierului ţării şi pe cel al lui Kelemen Hunor. Dark Web este privit ca partea cea mai rea a Internetului, de unde se pot cumpăra de la date personale, la arme şi droguri. Este folosit inclusiv pentru trafic de organe şi pornografie infantilă.

Serverele din interiorul Camerei Deputaţilor, care conţin baza de date a întregii instituţii, au fost sparte de la distanţă. Datele care, în mod normal, pot fi accesate printr-un user name - vizibil pe ecran - şi o parolă criptată puteau fi obţinute fie printr-un virus trimis anterior printr-un email sau mesaj, fie hackerii au folosit programe care rulează sute de mii de parole până o găsesc pe cea bună.

Ministrul Digitalizării Bogdan Ivan a precizat, miercuri, răspunzând unor întrebări, că nu se pune problema plăţii răscumpărării.

Atac cibernetic la DNSC

Acesta anunţă, de asemenea, un atac cibernetic masiv asupra site-ului DNSC. ”În cursul noptţii, între ora 1 şi 7 dimineaţa, site-ul DNSC a fost atacat, cu o pondere de 18.000 de accesări pe secundă”, a mai afirmat Ivan.

Ministrul a explicat, însă, că site-ul DNSC este funcţional şi nu au fost sustrase documtente, efectele atacului fiind ”nul”. 

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a reiterat, marţi seara, că "nu are atribuţii de administrare sau de asigurare a securităţii cibernetice" a sistemului informatic al Camerei Deputaţilor.

"În contextul declaraţiilor transmise astăzi de ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, referitor la responsabilitatea instituţiei noastre cu privire la atacul cibernetic asupra sistemului informatic al Camerei Deputaţilor, reiterăm faptul că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale nu are atribuţii de administrare sau de asigurare a securităţii cibernetice a sistemului atacat. De altfel, ministrul a şi rectificat public faptul că STS nu asigură securitate cibernetică şi nu administrează sistemul IT de la Camera Deputaţilor. STS va asigura tot suportul necesar pentru remedierea acestor tipuri de situaţii semnalate instituţiei noastre de către beneficiarii de servicii IT&C", a precizat Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

De altfel, ministrul Bogdan Ivan a precizat că la Camera Deputaţilor se gestionează în regie proprie securitatea cibernetică. ”Toţi cei care sunt consideraţi responsabili (...) vor putea să răspundă în faţa legii pentru acest lucru. Principalii vinovaţi sunt atacatorii”, a mai declarat ministrul.

Ministrul a precizat că, în general, în cazul atacurilor, problema ţine de eroare umană, statistica arâtând că 90% din atacuri se produc din eroare umană.  ”Sistemele nu au fost actualizate cu cele mai noi tehnilogii şi versiuni de soft (...) pe unele sisteme funcţiona Windows 7”, a mai precizat ministrul. 

În România, zilnic, instituţiile publice sunt vizate de aproximativ 250 de atacuri, dar de amploare mult mai mică. Gruparea care a dat atacul la Camera Deputaţilor pare una nouă. Anul trecut a revendicat 36 de spargeri, iar luna aceasta 4.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

atac cibernetic camera deputatilor atac cibernetic camera deputatilor
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025