Val de atacuri cibernetice în România. Site-ul DNSC a fost atacat de hackeri, noaptea trecută
În cursul nopții, între ora 1 și 7 dimineața, site-ul Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) a fost atacat, cu o pondere de circa 18.000 de accesări pe secundă, spune, miercuri, ministrul Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan.
Incidentul vine după ce, marţi, Camera Deputaţilor a fost atacată de hackeri. Potrivit ministrului Digitalizării, sistemele informatice nu au fost actualizate, foloseau încă Windows 7.
Hackerii au spart serverele Camerei Deputaţilor şi au furat zeci de mii de documente și contracte, inclusiv datele premierului ţării. Cartea de identitate a lui Marcel Ciolacu, dar și cea a lui Hunor Kelemen, au apărut deja pe Dark Web. Experţi din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică, STS şi SRI au făcut o celulă de criză.
Atacul a fost anunţat chiar de hackeri. Pe un site italian care pare să centralizeze toate loviturile date, piraţii informatici au dat data şi ora exactă în care serverul Camerei Deputaţilor a fost spart. Lovitura apare cu o zi înainte ca în România să dea alarma. "Am obținut mai mult de 250.000 MB documente și contracte și mai multe informații de la Camera Deputaților a României. Documente importante despre deputați (carte de identitate, salariu, cheltuieli, contracte de publicitate, birourile angajaților deputați și altele)", s-au lăudat hackerii.
Recompensa cerută de hackeri
- Atac cibernetic la Camera Deputaţilor. Ciolacu îşi va schimba cartea de identitate, după ce hackerii i-au furat...
- Hackerii care au publicat buletinele lui Marcel Ciolacu şi Kelemen Hunor cer 40.000 de euro. STS şi SRI au făcut...
- Atac cibernetic la Camera Deputaţilor. Marcel Ciolacu, printre victimele hackerilor care au furat datele personale...
- Departamentul Trezoreriei SUA, victima unui atac cibernetic. A fost realizat de un actor "susţinut de China"
- Atac cibernetic asupra a două aeroporturi din Italia şi Ministerului de Externe, revendicat de hackerii pro-ruşi
Hackerii anunţă că au obţinut peste 250.000 de megabiţi (MB) de documente şi contracte, printre care cărţi de identitate, informaţii despre salarii, cheltuieli sau contracte de publicitate. "Încă nu se ştie total conţinutul datelor care au fost furate de la Camera Deputaţilor. Urmează ca în urma anchetei care a fost, care este în momentul de faţă să se stabilească foarte clar", a declarat Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării.
Sursele Observator spun că hackerii care au spart baza de date a Camerei Deputaţilor au cerut 40.000 de euro, echibalentul în Bitcoin, pentru a şterge datele respective. Directoratul Național de Securitate Cibernetică şi Cyber Inteligence din cadrul Serviciului Român de Informaţii se ocupă acum de ancheta desfăşurată în acest caz.
Ca să demonstreze că ei sunt în spatele atacului, infractorii digitali au publicat deja în Dark Web, Internetul Ascuns, buletinul premierului ţării şi pe cel al lui Kelemen Hunor. Dark Web este privit ca partea cea mai rea a Internetului, de unde se pot cumpăra de la date personale, la arme şi droguri. Este folosit inclusiv pentru trafic de organe şi pornografie infantilă.
Serverele din interiorul Camerei Deputaţilor, care conţin baza de date a întregii instituţii, au fost sparte de la distanţă. Datele care, în mod normal, pot fi accesate printr-un user name - vizibil pe ecran - şi o parolă criptată puteau fi obţinute fie printr-un virus trimis anterior printr-un email sau mesaj, fie hackerii au folosit programe care rulează sute de mii de parole până o găsesc pe cea bună.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰