Antena Meniu Search
x

Atac cibernetic la Camera Deputaţilor. Sistemele erau neactualizate, foloseau Windows 7. S-au furat 316 documente

Ministrul Digitalizării Bogdan Ivan a anunţat, miercuri, că sistemele informatice folosite la Camera Deputaţilor "nu au fost actualizate, foloseau Windows 7, care este depăşit". În urma atacului cibernetic s-au furat 316 documente, inclusiv copii ale actelor de identitate ale parlamentarilor. Atacul ar fi fost revendicat de trei grupări, potrivit surselor Observator. De asemenea, ministrul anunţă un atac cibernetic masiv asupra site-ului DNSC.

de Redactia Observator

la 31.01.2024, 12:44

Atac cibernetic la Camera Deputaţilor. Sistemele erau neactualizate, foloseau Windows 7. S-au furat 316 docmente
Atac cibernetic la Camera Deputaţilor. Sistemele erau neactualizate, foloseau Windows 7. S-au furat 316 docmente

UPDATE Pagina oficială a instituţiei nu a avut perioade de indisponibilitate şi nu au fost extrase date, în urma atacului cibernetic, transmite Directoratul.

"Site-ul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), dnsc.ro, a fost vizat astăzi, 31 ianuarie, începând cu ora 1:00 AM de un atac de tip DDOS. Acest tip de atac implică generarea unui val de cereri de conexiune la adresa site-ului şi are ca scop principal afectarea funcţionalităţii în parametri normali a site-ului, prin încetinirea sau oprirea activităţii acestuia. Site-ul DNSC nu a avut perioade de indisponibilitate pe parcursul atacului, iar pentru a filtra traficul legitim de cel iniţiat de atacatori, specialiştii noştri au întrerupt accesul la site timp de 30 de minute, în jurul orei 7:00 AM. Nu au fost afectate alte servicii, nu au fost exfiltrate date", a precizat DNSC.

Hackerii au spart serverele Camerei Deputaţilor şi au furat sute documente și contracte, inclusiv datele premierului ţării. Cartea de identitate a lui Marcel Ciolacu, dar și cea a lui Hunor Kelemen, au apărut deja pe Dark Web. 

Camera Deputaților a depus plângere la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. DIICOT a început deja o anchetă pentru acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, perturbarea funcționării sistemelor informatice și șantaj. 

Pe acelaşi subiect

Atac cibernetic la Camera Deputaţilor. S-au furat 316 documente

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunţat, miercuri, că în atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor s-au furat 316 docmente, inclusiv copii ale actelor de identitate ale parlamentarilor. De asemenea, ministrul anunţă un atac cibernetic masiv asupra site-ului DNSC.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizăriii, Bogdan Ivan, a vorbit, miercuri, într-o conferinţă de presă, despre atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor. ”Vorbim de un total de 316 fişiere care au fost copiate, dintre care 190 documente scanate şi 36 editabile”, a declarat ministrul.

Potrivit acestuia, au fost sustrase atât documente publice, dar şi acte de identitate ale parlamentarilor. ”Conţinutul lor este unul public şi anume contracte de servicii, adrese instituţionale, date din buget şi date care nu sunt destinate publicului – copii după actele de identitate ale parlamentarilor”, a mai precizat ministrul.

Hackerii au spart serverele Camerei Deputaţilor şi au furat zeci de mii de documente și contracte, inclusiv datele premierului ţării. Cartea de identitate a lui Marcel Ciolacu, dar și cea a lui Hunor Kelemen, au apărut deja pe Dark Web. Experţi din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică, STS şi SRI au făcut o celulă de criză. 

Atacul a fost anunţat chiar de hackeri. Pe un site italian care pare să centralizeze toate loviturile date, piraţii informatici au dat data şi ora exactă în care serverul Camerei Deputaţilor a fost spart. Lovitura apare cu o zi înainte ca în România să dea alarma. "Am obținut mai mult de 250.000 MB documente și contracte și mai multe informații de la Camera Deputaților a României. Documente importante despre deputați (carte de identitate, salariu, cheltuieli, contracte de publicitate, birourile angajaților deputați și altele)", s-au lăudat hackerii.

Recompensa cerută de hackeri

Hackerii anunţă că au obţinut peste 250.000 de megabiţi (MB) de documente şi contracte, printre care cărţi de identitate, informaţii despre salarii, cheltuieli sau contracte de publicitate. "Încă nu se ştie total conţinutul datelor care au fost furate de la Camera Deputaţilor. Urmează ca în urma anchetei care a fost, care este în momentul de faţă să se stabilească foarte clar", a declarat Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării.

Sursele Observator spun că hackerii care au spart baza de date a Camerei Deputaţilor au cerut 40.000 de euro, echibalentul în Bitcoin, pentru a şterge datele respective. Directoratul Național de Securitate Cibernetică şi Cyber Inteligence din cadrul Serviciului Român de Informaţii se ocupă acum de ancheta desfăşurată în acest caz.

Ca să demonstreze că ei sunt în spatele atacului, infractorii digitali au publicat deja în Dark Web, Internetul Ascuns, buletinul premierului ţării şi pe cel al lui Kelemen Hunor. Dark Web este privit ca partea cea mai rea a Internetului, de unde se pot cumpăra de la date personale, la arme şi droguri. Este folosit inclusiv pentru trafic de organe şi pornografie infantilă.

Serverele din interiorul Camerei Deputaţilor, care conţin baza de date a întregii instituţii, au fost sparte de la distanţă. Datele care, în mod normal, pot fi accesate printr-un user name - vizibil pe ecran - şi o parolă criptată puteau fi obţinute fie printr-un virus trimis anterior printr-un email sau mesaj, fie hackerii au folosit programe care rulează sute de mii de parole până o găsesc pe cea bună.

Atac cibernetic la DNSC

Acesta anunţă, de asemenea, un atac cibernetic masiv asupra site-ului DNSC. ”În cursul noptţii, între ora 1 şi 7 dimineaţa, site-ul DNSC a fost atacat, cu o pondere de 18.000 de accesări pe secundă”, a mai afirmat Ivan.

În România, zilnic, instituţiile publice sunt vizate de aproximativ 250 de atacuri, dar de amploare mult mai mică. Gruparea care a dat atacul la Camera Deputaţilor pare una nouă. Anul trecut a revendicat 36 de spargeri, iar luna aceasta 4.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Atac cibernetic la Camera Deputaţilor. Sistemele erau neactualizate, foloseau Windows 7. S-au furat 316 documente