Atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001: Băiatul a cărui naştere i-a salvat viaţa unchiului său, în ziua atentatelor
Shrivastava a fost unul dintre cei aproximativ 13.000 de copii născuți în Statele Unite în aceeași zi când teroriştii Al-Qaeda au prăbușit două avioane în turnurile gemene, ucigând aproape 3.000 de oameni. Puțini pot spune însă că sosirea lor pe lume a ajutat la salvarea unei vieți.
De Larisa Andreescu la 11.09.2021, 08:00- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Anish Shrivastava s-a născut la 10:05 dimineața, acum 20 de ani, în data de 11 septembrie 2001, într-un spital din Princeton, New Jersey, chiar lângă New York. În pofida dezstrului şi a terorii care împânzea New York-ul, Jaya Ghosh aducea pe lume un băieţel sănătos, a cărei naştere avea să-i salveze viaţa unchiului său.
Decizia care i-a salvat viaţa unchiului său
Turnul de Sud căzuse cu șase minute mai devreme și Turnul de Nord avea să se prăbuşească în mai puţin de o oră. În sala de așteptare a spitalului stăteau tatăl său, Ashish, și fratele lui, Manish, lipiți de televizor. Unchiul său care lucra la World Trade Center lipsise de la muncă în acea zi pentru a merge la spital. Privea cu groază cum turnul care găzduia biroul său se prăbușea într-o grămadă de resturi și cenușă toxică. Din impuls, luase o decizie în ultimul moment de a anula o ședință în dimineața aceea pentru a fi alături de familie.
"Suntem legați de soartă. Suntem foarte apropiați", spune Shrivastava despre unchiul său.
- Zborul 93 de la 11 septembrie 2001: 40 de pasageri au făcut sacrificiul suprem pentru a salva alte sute de vieţi
- GALERIE FOTO. Imagini rare de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001: Ziua care a zdruncinat omenirea
- „După orice standard medical, ar fi trebuit să mor”. Mărturiile emoţionante ale supravieţuitorilor din 11...
Mama sa, Jaya, mărturiseşte că fiul ei trebuia să se nască între 21 şi 22 septembrie, dar cumva „decisese să apară mai repede”.
„A fost acolo dintr-un motiv”, a declarat ea pentru AFP.
Shrivastava a aflat încă de la o vârstă fragedă despre evenimentele tragice care au avut loc de ziua lui. Cu puţin timp înainte de începerea şcolii, părinţii au decis să îi explice toate detaliile pentru a nu afla de la altcineva întreaga poveste. Pentru tatăl lui, Ashish, era important să-i spună băiatului său nu doar despre tragedie, ci și despre aspectele mai „pozitive”: despre voluntari, despre eroii care au participat la misiunile de salvare ori despre cei care şi-au dat viaţa pentru a-i ajuta pe alţii, despre momentele de unitate şi mai ales despre miracolul care i-a salvat viaţa unchiului său.
Chiar dacă se pregătește să împlinească 20 de ani luna viitoare, Shrivastava spune că alege să nu-și marcheze ziua de naștere la data reală: "Evident, nu sărbătorim în acea zi. De obicei, încercăm doar să așteptăm câteva zile pentru asta". În schimb participă ca voluntar prin intermediul organizaţiei non-profit MyGoodDeed, care desfășoară servicii caritabile pe 11 septembrie, inclusiv distribuții de alimente.
„Am încercat să dau înapoi comunității ... pentru a-i deplânge în mod evident pe cei care au murit, dar și pentru a învăţa o lecţie din asta şi anume că putem construi din nou ceva bun. Învățând o lecţie pornind de la naşterea mea în acea zi...treaba asta m-a modelat. Mi-a dat acest scop, într-o zi sper să ajut oamenii într-un fel sau altul”, a spus el.
Prin MyGoodDeed, Shrivastava a întâlnit alte persoane născute pe 11 septembrie. La fel ca mulți tineri de vârsta lui, îi plac jocurile video, muzica și cititul. Tatăl său crede însă că greutatea datei lor de naștere le-a maturizat generația mai devreme, potrivit France24.
"Modul lor de a gândi viața este un pic diferit. Și mă uit la el într-un mod foarte pozitiv. Acei copii au adus într-adevăr o rază de speranță în această societate", a spus Ashish.
Deocamdată, tânărul în vârstă de 19 ani se concentrează pe studiile sale la facultate. Acceptat de mai multe universități, Shrivastava a ales să studieze la doar trei ore nord de Manhattan, în nordul statului New York, iar odată ce va absolvi facultatea, în 2023, recunoaşte că nu se poate vedea lucrând altundeva decât în New York, oraşul în care în urmă cu 20 de ani Turnurile Gemenele ale World Trade Center erau prăbuşite de teroriştii Al-Quaeda.
„Simt că sunt conectat cu New York în multe feluri”, a conchis Shrivastava.