Un autocar cu nuntași a spulberat gardul unei case, în Buzău, în timp ce circula pe ceață
Poliţiştii trag un semnal de alarmă! De aproape două săptămâni, ceaţa învăluie şoselele în fiecare dimineaţă şi provoacă accidente grave. Pe un drum din Buzău, într-o curbă, şoferul unui autocar nu a mai văzut asfaltul şi a ieşit în decor.
De Redactia Observator la 20.10.2019, 21:59Poliţiştii trag un semnal de alarmă! De aproape două săptămâni, ceaţa învăluie şoselele în fiecare dimineaţă şi provoacă accidente grave. Pe un drum din Buzău, într-o curbă, şoferul unui autocar nu a mai văzut asfaltul şi a ieşit în decor. La bord, se aflau mai mulţi nuntaşi. Pentru că fenomenul de ceaţă densă va fi prezent şi în perioada următoare, experţii vin cu sfaturi utile pentru cei care pleacă la drum.
Accidentul s-a produs la şase dimineaţa, pe o porţiune de drum unde vizibilitatea scăzuse sub 50 de metri. În ceaţa densă, şoferul nu a mai văzut asfaltul. Autocarul care ducea mai mulţi nuntaşi acasă a părăsit şoseaua şi s-a oprit într-un gard. 6 pasageri au fost răniţi, trei bărbaţi şi 3 femei, cu vârste între 24 şi 58 de ani.
Mai multe ambulanţe i-au transportat la spital, cu răni uşoare. Tot sudul ţării s-a aflat sub o avertizare de cod galben de ceaţă, fenomen care a crescut numărul accidentelor în ultima săptămâna.
Experţii în condus defensiv îi sfătuiesc pe şoferii care pleacă la drum în dimineţile cu ceaţă, în special pe autostradă, să evite staţionarea pe banda de urgenţă. Dacă totuşi sunt nevoiţi să opreasă, toţi pasagerii sunt sfătuiţi să stea în afara carosabilului, iar triunghiul reflectorizant trebuie pus la 50 de metri distanţă, în spatele maşinii.
Sorin Bădică, instructor de condus defensiv: Chiar dacă este un pic de ceaţă, avem impresia că putem sa mergem cu 90-100, cat este pe drumul national, sau 130 pe autostrada, dar exista riscul sa intram intr-o portiune cu ceata densa si atunci mai bine adaptam viteza la conditiile de aderenta, conditiile de vizibilitate sa ne ofere posibilitatea de a opri in siguranta.
Dacă plecaţi la drum, ţineţi cont de aceste sfaturi şi luni dimneaţă. Când traficul e mai intens, iar ceaţa învăluie şoselele.
Dinu Mărăşoiu, meteorolog ANM: Ceaţa aceasta care determină scăderea vizibilităţii este un fenomen periculos, este avertizat nowcasting. Nu aşteptăm să vină ploi, dar ceaţa va fi un fenomen prezent mai ales în zonele joase din Muntenia, Moldova, Dobrogea.
Din cauza diferenţelor mari de temperatură dintre noapte şi zi, ceaţa va persista şi în zilele următoare.