Avem formular de localizare, dar nu avem norme de aplicare a legii. Amenzile pentru lipsa PLF nu pot fi încă date - surse
Formularul de localizare a stârnit furia românilor care s-au întors în țară pentru Sărbători. Peste 100.000 de persoane au generat documentul online, însă au fost și mulți care au uitat sau nu au știut de el, fiind amenințați cu amenzi. Conform surselor Observator, însă, normele de aplicare a legii nu există încă.
De Redactia Observator la 21.12.2021, 12:41Formularul de localizare a pasagerilor (PLF) a devenit obligatoriu în România de luni, 20 decembrie 2021. Lipsa lui poate atrage amenzi de până la 3.000 de lei, însă conform surselor Observator autoritățile nu au încă norme de aplicare a legii.
Astfel, lipsa PLF-ului nu poate atrage momentan după sine amenzi. Conform acelorași surse, joi va fi o ședință a Consiliului Național pentru Situații de Urgență care ar urma să repare acest aspect, autoritățile fiind în imposibilitatea de a aplica amenzi în acest moment.
De la lansarea aplicației până luni, 105.602 de persoane au generat formulare digitale de intrare în România (PLF).
Formularul de localizare a pasagerilor poate fi completat cu 24 de ore înainte de intrarea în ţară
- Peste 100.000 de persoane au generat formulare digitale de intrare în România. Cum se completează corect PLF-ul
- Medicii DSP, scuipați și înjurați în Vama Nădlac de români nevaccinați care se întorc în țară. Șeful DSP...
- Formularul de localizare a pasagerilor, obligatoriu de la miezul nopții. Se poate completa doar online, iar amenzile...
Formularul de localizare a pasagerilor poate fi accesat pe platforma plf.gov.ro. Documentul poate fi completat cu 24 de ore înainte de intrarea în ţară, dar nu mai târziu de 24 de ore după sosirea în România.
Formularul de localizare este deja implementat în 18 state din Uniunea Europeană. Persoanele care refuză să completeze acest formular vor primi amenzi între 2.000 şi 3.000 de lei.
3 din 4 români nu au avut formularul PLF la intrarea în țară, în primele ore de când a devenit obligatoriu în România
76% dintre persoanele care au intrat în țară luni, de la miezul nopții și până la ora 09.00, nu și-au completat formularul de localizare a pasagerilor (PLF), potrivit unor surse Observator. Formularul a devenit obligatoriu și în România din 20 decembrie și poate fi completat în cel mult 24 de ore de la sosirea în țară, de către orice persoană, indiferent de mijlocul de transport cu care călătorește.
Formularul, dezvoltat de STS pe baza cerințelor operaționale stabilite de autoritățile medicale, nu trebuie tipărit pentru că în momentul trecerii punctelor de frontieră, la scanarea cărții de identitate/pașaport, va permite afișarea datelor din formular în aplicația informatică a Poliției de Frontieră.
Cum se completează formularul PLF
1. Vă autentificaţi pe baza unei adrese de e-mail şi apăsaţi butonul Autentificare. Dacă este valid, veţi fi informat că s-a trimis un link. Verificaţi e-mailul, accesaţi link-ul primit şi veţi fi redirecţionat în aplicaţia de completare a formularului.
2. Accesaţi butonul verde Formular nou, din dreapta-sus a ecranului. Apoi, selectaţi opţiunea CNP dacă deţineţi o carte de identitate din România sau opţiunea Paşaport / Act de identitate dacă prezentaţi alt document la trecerea frontierei.
3. Completaţi câmpurile obligatorii ale formularului cu numele şi prenumele, ţara de unde aţi plecat, data plecării şi punctul de trecere a frontierei. Introduceţi şi adresa de destinaţie.
4. Este necesară completarea numărului de telefon la care puteţi fi contactat pe perioada şederii în România.
5. Selectaţi modul de călătorie (autoturism, tren, autocar, avion sau vapor) şi introduceţi toate datele necesare în funcţie de mijlocul de transport. Aceste informaţii le regăsiţi pe biletele de călătorie.
6. Indicaţi o persoană de contact în caz de urgenţă.
7. Adăugaţi ţările vizitate anterior, inclusiv cele tranzitate pe timpul călătoriei.
8. Dacă este cazul, adăugaţi datele minorilor care vă însoţesc.
9. Bifaţi că sunteţi de acord cu prelucrarea datelor personale de către autorităţile competente şi că aţi luat la cunoştinţă prevederile legislaţiei în vigoare.
10. Apăsaţi butonul verde Salvează, iar aplicaţia va genera formularul digital de intrare în România.
Din meniul Listă formulare puteţi vizualiza toate formularele pe care le-aţi completat pentru intrarea în ţara noastră în ultimele 15 zile.