Avion cu români, evacuat la Debrecen: filmul incidentului
Zeci de români, pasageri ai unui avion cu destinaţia Paris, au trăit clipe de groază pe aeroportul din Ungaria. Oamenii au fost evacuaţi pe toboganele gonflabile de urgenţă. Chiar când se pregătea de decolare, comandantul a anunţat un incendiu în aeronavă.
De Valentin Stan la 05.01.2020, 22:53Zeci de români, pasageri ai unui avion cu destinaţia Paris, au trăit clipe de groază pe aeroportul din Ungaria. Oamenii au fost evacuaţi pe toboganele gonflabile de urgenţă. Chiar când se pregătea de decolare, comandantul a anunţat un incendiu în aeronavă. Specialiştii acuză acum intervenţia haotică, în timp ce compania aeriană low-cost a transmis că totul a fost o alarmă falsă.
Aproape 200 de pasageri au alergat panicaţi pe pista de aterizare a aeroportului din Debrecen, Ungaria. Printre ei, mulţi români. Părinţi şi copii au fost evacuaţi din avion pe toboganul de urgenţă.
Florin Ţăran, pasager: Am fost toti imbarcati. Cand a trebuit sa porneasca avionul sa mearga pe pista de decolare, a pornit motoarele tare si apoi s-au oprit. S-au stins becurile. Nu se poate de la un beculet sa ii friga pe oameni la picioare, pe pasagerii din spate. Era o caldura sub picioare incat nu mai puteau sta.
Totul ar fi pornit de la un generator aflat în coada avionului. Piloţii au primit o alertă în cabină care le spunea că aparatul a luat foc. Comandantul a decis imediat evacuarea aeronavei care se pregătea să decoleze.
Sorin Stoicescu, fostul şef al Aviaţiei Civile: În cabina este o zona special destinata pentru APU, aceasta unitate auxiliara de pornire. În loc sa vina cu caruciorul de la sol, sa il bage in priza, sa ii dea curent sa porneasca aerul conditionat, are, aceasta unitate, generatorul asta in coada. Acolo s-a intamplat treaba, i-a dat un semn de avarie.
Specialişti în domeniul avaţiei spun că evacuarea nu s-a făcut după reguli, iar intervenţia a fost haotică.
Sorin Stoicescu, fostul şef al Aviaţiei Civile: Evacuarea insemna sa avem pompieri, sa avem o ambulanta, tunuri cu apa si toata treburile.
2 minute. Este timpul pe care membrii echipajului il au la dispozitie pentru a evacua aeronava. Asta inseamna aproximativ 180 de persoane. Totul insa intr-un scenariu ideal, in care pasagerii cunosc regulile de baza. In primul rand, trebuie sa mearga la cea mai apropiata iesire de urgenta. Bagajele vor ramane in aeronava, iar femeile care poarta tocuri trebuie sa se descalte pentru a nu dezumfla toboganele gonflabile.
”Foarte multi pasageri erau cu bagaje destul de mari, inclusiv trolere, ceea ce este absolut inadmisibil in asemenea situatii. Pasagerii nu constientizeaza ca pot provoca, cum s-a si intamplat, moartea altor pasageri”, spune o însoțitoare de zbor.
Compania WizzAir a transmis că incendiul a fost, de fapt, doar o iluzie, iar pentru pasageri nu a existat niciun pericol.
"Aeronava a fost inspectată de serviciul de pompieri al aeroportului și de echipele tehnice, care au confirmat că nu a existat un incendiu, dar luminile din partea din spate, din dreptul logoului, și vaporii lichidului de degivrare ar fi putut crea senzația de fum ", a transmis Wizz Air.
Pasagerii au putut să plece din Ungaria abia duminică, atunci când o altă aeronavă i-a putut duce la destinaţie, în Paris. Oamenilor li s-a oferit cazare în timpul nopţii.