Azilele groazei. Bătrânii torturaţi erau jefuiţi de apartamente şi de banii de pe card de către administratorii căminelor. "Am scos, dar trebuia să mai aibă"
Toate centrele pentru bătrâni, copii sau persoane cu dizabilităţi vor fi controlate, începând de mâine. Este decizia premierului, care a chemat azi în şedinţă mai mulţi miniştri pentru a discuta cazul căminelor groazei de lângă Bucureşti. Marcel Ciolacu a cerut noi demisii, ale şefilor poliţiei din Voluntari, Afumaţi şi Ilfov, dar şi schimbarea legii, pentru ca autorităţile de control să poată fi trase mai uşor la răspundere.
De Redactia Observator la 09.07.2023, 19:54Marcel Ciolacu, premierul României: Vreau să fiu foarte clar! Nu am nicio milă pentru ticăloşii care au creat aceste azile ale groazei.
Este reacţia premierului după şedinţa la care i-a convocat, astăzi, pe miniştrii Justiţiei, Muncii, Sănătăţii şi Dezvoltării. O primă decizie a fost verificarea tuturor centrelor pentru bătrâni, copii sau persoane cu dizabilităţi din ţară, fie ele de stat sau private.
Marcel Ciolacu, premierul României: Termenul va fi unul foarte scurt, o săptămână, sub coordonarea prefecţilor.
Bianca Iacob, reporter Observataor: Pe lângă controalele din centre, premierul Marcel Ciolacu vrea ca problema să fie rezolvată şi din punct de vedere legislativ. Aşa că, ministrul Muncii, Marius Budăi şi Alina Gorghiu de la Justiţie trebuie să găsească în cel mai scurt timp soluţii pentru ca situaţii ca cele din Ilfov să nu se mai repete.
- Primele decizii în cazul căminelor din Ilfov. Premierul Ciolacu: Nu am nicio milă pentru ticăloșii care au creat...
- Unde au ajuns banii pentru bătrânii din azilele groazei. Administratorul unui cămin cheltuia sume uriaşe la...
- Căminele-lagăre din Ilfov. Bătrânii aveau răni cu "viermi", şi-au cărat "dejecţiile cu găleata" şi mâncau...
Ciolacu cere demisiile şefilor secţiilor de poliţie din Voluntari, Afumati şi Ilfov
Surse Observator spun că premierul a cerut mai multe demisii. Vizaţi sunt şefii secţiilor de poliţie din Voluntari, Afumati şi Ilfov, unde au funcţionat azilurile groazei. A mai fost cerută plecarea şefului DSP Ilfov, Teodor Gabriel Negulescu, care a fost în control la centre, în februarie, şi nu a găsit nimic în neregulă. Ei se alătură altor 5 oficiali din diverse instituţii pe care premierul nu îi mai vrea în funcţie.
Ciolacu a mai cerut plecare lui Mihai Tomescu, șeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Persoane cu Dizabilități. În cazul acestuia, demiterea poate fi făcută direct de premier, întrucât Tomescu are rang de secretar de stat în Guvern.
Pentru plecarea Cristinei Anton, șefa Agenției Naționale pentru Plăți, este necesar ordinul direct al Ministerului Muncii. De asemenea, pentru demiterea Alinei Decusară, şefa Agenţiei de Plăţi din Ilfov, se va constitui o comisie de discipină, pentru a se stabili dacă funcţionarul public este vinovat.
Marcel Ciolacu, premierul României: Sistemul trebuie schimbat. Este nepermis să avem o mulţime de instituţii de control care îşi pasează vina una alteia. Trebuie regândit tot sistemul de la autorizare, monitorizare şi control.
Premierul spune că legea în cazul instituţiilor de control a centrelor pentru copii, bătrâni şi persoane cu dizabilităţi va fi schimbată după vacanţa parlamentară. Vârstnicii din centrele groazei au fost mutaţi temporar în alte aziluri dar sunt internaţi şi în spitalele Obregia, Gerota şi Marius Nasta din Bucureşti. Ciolacu i-a şi vizitat în această dimineaţă şi a spus că va apela la ONG-uri şi asociaţii bisericeşti pentru ca aceştia să îşi găsească un loc în care să fie trataţi aşa cum trebuie.
Convorbiri halucinante ale administratorilor căminelor-lagăr
Între timp, ies la iveală noi detalii din achetă. Procurorii susţin că fraţii Godei aveau acces la cardurile bancare ale beneficiarilor, iar sumele retrase erau folosite în scop personal. Acest lucru reiese clar dintr-o convorbire telefonică între cei doi fraţi, de pe 19 aprilie.
Daniel Godei: Ăștia a băgat... și... . A adus.
Ştefan Godei: Atunci pe ăia care-i ai și pe ăștia care-i mai iei, pui. plătești și tu curentul la baltă și pui și la gaz. Ce-ți rămâne pui la gaz, la. ăla.
Daniel Godei: Bine!
Ştefan Godei: Și-ți oprești și tu să ai pentru tine.
Daniel Godei: Da mă, da!
Ştefan Godei: Da? Bine, bossule!
Cu banii storşi de la pacienţi, Ştefan Godei trăia pe picior mare. Era consumator de droguri, apela frecvent la prostituate şi avea obieiul de a plăti regeşte lăutarii care îi cântau, arată procurorii. În zilele în care se simţea generos, Ştefan Godei lăsa şi 25.000 de lei cântăreţilor, arată procurorii.
Şi Cristina Dumitra, lidera celeilalte grupări, care coordona Casa Cora, din Voluntari, obişnuia să scoată banii de pe cardurile bancare ale pacienţilor, se arată în stenograme. Pe 23 martie, aceasta îşi suna o angajată chiar de la bancomat.
Cristina Dumitra: Am scos, dar trebuia să mai aibă niște bani. Uite îi dau interogare sold.
Angajată: Auzi, dar e expirat? Întreb și eu ca prostul.
Cristina Dumitra: Nu știu. S-o luăm, să vii cu ea la bancă? Adică n-am scos decât, mi se pare 1.800 sau 1.900 de lei. Până la 3.000 trebuia să-i mai intre.
Pacienta care trebuia adusă la bancă era o femeie care nu se putea deplasa decât în cărucior cu rotile, se arată în rechizitoriu. Cristina Dumitra profita şi de bătrânii singuri pentru a obţine calitatea de tutore al acestora. Scopul - să pună mâna pe apartamentele lor. Un lucru care reiese dintr-o convorbire a acesteia cu o femeie neidentificată, pe 10 martie.
Cristina Dumitra: Am fost de i-am făcut lu' ăla buletinul, că nu avea buletin, ca să dau la Autoritatea Tutelară. Trebuie să vină de la Autoritatea Tutelară să-i facă apartamentul și să ne dea acceptul, ca să poată să vină Nae, să facă poze, să-l mărităm.
Femeie: Îhî! Îhî!
Cristina Dumitra: Na, e cu trei camere, două băi, îți dai seama, că nu l-aş da pentru nimic în lume, că am doi copii.
Ştefan şi Daniel Godei au fost arestaţi preventiv. Cristina Dumitra, care ar fi însărcinată, este sub control judiciar.