Antena Meniu Search
x

Căminele-lagăre din Ilfov. Bătrânii aveau răni cu "viermi", şi-au cărat "dejecţiile cu găleata" şi mâncau două felii de pâine cu margarină. Noi detalii cutremurătoare

Detalii halucinante apar în referatul de arestare întocmit de procurorii DIICOT în urma descinderilor la azilele din Voluntari. Discuţiile surprinse între angajaţi dar şi declaraţiile martorilor şi supravegherile ambientale arată că pe lângă faptul că victimele au fost înfometate intenţionat, acestea au fost şi batjocorite şi exploatate, scrie Buletin de Bucureşti care, alături de Cengtrul de Investigaţii Media a relatat, la începutul acestui an, despre ororile din aceste centre, potrivit news.ro.

de Redactia Observator

la 11.07.2023, 00:48

Căminele-lagăre din Ilfov. Bătrănii aveau răni cu "viermi", şi-au cărat "dejecţiile cu găleata" şi mâncau două felii de pâine cu margarină. Noi detalii cutremurătoare
Căminele-lagăre din Ilfov. Bătrănii aveau răni cu "viermi", şi-au cărat "dejecţiile cu găleata" şi mâncau două felii de pâine cu margarină. Noi detalii cutremurătoare - Observator

Înaintea descinderilor de marţi, procurorii DIICOT au interceptat mai multe discuţii telefonice în dosarul "lagărelor" din Ilfov. Parte dintre acestea, dar şi declaraţiile martorilor, surprind regimul de înfometare la care au fost supuse victimele.

"Membrii grupării cu rol de execuţie sunt implicaţi în infracţiuni de furt al produselor alimentare destinate hrănirii beneficiarilor, atât din hrana achiziţionată din fondurile centrelor dar şi din hrana adusă de aparţinătorii beneficiarilor. De altfel, aceştia sunt implicaţi şi în furtul articolelor de îmbrăcăminte şi a medicamentelor aduse acestora de către familii", susţin procurorii citaţi de Buletin de Bucureşti.

Porţiile de mâncare reduse la două felii de pâine cu margarină

Cei cazaţi în aceste centre locuiau în încăperi neîncălzite corespunzător, fără alt mobilier decât patul, cu aşternuturi infestate de ploşniţe, "care se hrănesc cu sânge prin înţeparea repetată a tegumentelor beneficiarilor".

Pe acelaşi subiect

"A redus porţiile de la două felii de pâine cu margarină ARO, la una, câte două felii de pâine cu zacuscă", spune un martor.

Unul dintre angajaţi povesteşte că atunci când a gătit ciorbă beneficiarilor, a adăugat un borcan întreg de ardei iute tocat şi, ulteior, a povestit amuzat cum victimele aveau un disconfort fiziologic accentuat atunci când mergeau la toaletă.

Victimele şi-au cărat cu găleata dejecţiile

Victimele erau cazate şi în condiţii improprii, în imobile care nici măcar nu erau racordate la reţeaua de canalizare. În situaţiile în care fosa septică refula, acestea erau puse să care cu găleata dejecţiile, relevă discuţiile dintre angajaţi.

De asemenea, cadrele medicale au relatat că pacienţii erau bătuţi, iar o femeie avea o rană gravă la mână.

"Am găsit-o pe doamna XXX cu mâna roşie, ardea, cu o bubă, iar înăuntru, am stors-o şi a ieşit ca un vierme, ca o muscă, sper să nu fi fost intrată acolo vreo arătanie d-asta. Noi am făcut nişte poze mai concludente..." i-a relatat asistenta managerului.

Patru inculpaţi în acest dosar au fosta arestaţi preventiv, 11 sunt în arest la domiciliu, pentru 6 a fost decisă măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, iar 3 inculpaţi sunt în stare de libertate.  DIICOT a depus contestaţii în cazurile în care au fost dispuse alte măsuri decât cea a arestului preventiv. 98 de persoane au fost preluate de la cele trei centre din Voluntari în care au avut loc percheziţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Căminele-lagăre din Ilfov. Bătrânii aveau răni cu "viermi", şi-au cărat "dejecţiile cu găleata" şi mâncau două felii de pâine cu margarină. Noi detalii cutremurătoare